Już nie robię zwykłych frytek. Zastępuję ziemniaki awokado i są o niebo lepsze
Chcesz odpocząć od klasycznych frytek z ziemniaków? Nie ma problemu, ponieważ istnieje dla nich zdrowsza i pyszniejsza alternatywa. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się w tej chrupiącej przekąsce z awokado.
Awokado już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością i to nie tylko wśród fanów kuchni roślinnej. Nic dziwnego, w końcu ten zielony owoc jest źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika i witamin, a do tego świetnie smakuje. Sprawdza się nie tylko jako składnik kanapek czy sałatek, bo równie dobrze wypada w wersji na ciepło, na przykład w formie chrupiących frytek. To prosty sposób na niebanalną przekąskę, która zaskoczy twoich domowników i gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Przepis na frytki z awokado
W tym przepisie kluczowy jest wybór awokado. Najlepiej sprawdzi się dojrzałe, ale wciąż sprężyste, ponieważ zbyt miękkie może się rozpadać przy krojeniu, panierowaniu, jak i smażeniu. Frytki można usmażyć lub upiec, przy czym ta druga opcja jest nieco zdrowsza i mniej kaloryczna. Uwzględniam oba rodzaje obróbki termicznej w przepisie poniżej. Panierowane awokado świetnie smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym lub majonezem sriracha.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej (np. panko),
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki chili,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- olej roślinny do smażenia lub pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz awokado, usuń pestki i pokrój w grubsze słupki, przypominające klasyczne frytki.
- Przygotuj trzy miseczki: w jednej połącz mąkę z przyprawami, w drugiej roztrzep jajka, a do trzeciej wsyp bułkę tartą (najlepiej typu panko).
- Każdy kawałek awokado obtaczaj kolejno w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej, lekko dociskając, by panierka dobrze się trzymała. Jeśli chcesz, by frytki były jeszcze bardziej chrupiące, możesz powtórzyć panierowanie.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż frytki przez kilka minut, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe przekąski przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Uwaga! Jeśli wolisz frytki z awokado upiec, to rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez 15-20 minut, aż się zarumienią, a w połowie czasu obróć je na drugą stronę.