Już nie robię zwykłych frytek. Zastępuję ziemniaki awokado i są o niebo lepsze

Chcesz odpocząć od klasycznych frytek z ziemniaków? Nie ma problemu, ponieważ istnieje dla nich zdrowsza i pyszniejsza alternatywa. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się w tej chrupiącej przekąsce z awokado.

Frytki z awokado smakują obłędnieFrytki z awokado smakują obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Awokado już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością i to nie tylko wśród fanów kuchni roślinnej. Nic dziwnego, w końcu ten zielony owoc jest źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika i witamin, a do tego świetnie smakuje. Sprawdza się nie tylko jako składnik kanapek czy sałatek, bo równie dobrze wypada w wersji na ciepło, na przykład w formie chrupiących frytek. To prosty sposób na niebanalną przekąskę, która zaskoczy twoich domowników i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Przepis na frytki z awokado

W tym przepisie kluczowy jest wybór awokado. Najlepiej sprawdzi się dojrzałe, ale wciąż sprężyste, ponieważ zbyt miękkie może się rozpadać przy krojeniu, panierowaniu, jak i smażeniu. Frytki można usmażyć lub upiec, przy czym ta druga opcja jest nieco zdrowsza i mniej kaloryczna. Uwzględniam oba rodzaje obróbki termicznej w przepisie poniżej. Panierowane awokado świetnie smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym lub majonezem sriracha.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej (np. panko),
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki chili,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • olej roślinny do smażenia lub pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz awokado, usuń pestki i pokrój w grubsze słupki, przypominające klasyczne frytki.
  2. Przygotuj trzy miseczki: w jednej połącz mąkę z przyprawami, w drugiej roztrzep jajka, a do trzeciej wsyp bułkę tartą (najlepiej typu panko).
  3. Każdy kawałek awokado obtaczaj kolejno w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej, lekko dociskając, by panierka dobrze się trzymała. Jeśli chcesz, by frytki były jeszcze bardziej chrupiące, możesz powtórzyć panierowanie.
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż frytki przez kilka minut, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe przekąski przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Uwaga! Jeśli wolisz frytki z awokado upiec, to rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C przez 15-20 minut, aż się zarumienią, a w połowie czasu obróć je na drugą stronę.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇