To najlepsza panierka do kotletów, bo nie wpija tłuszczu. Bułka tarta może się przy niej schować

Bułka tarta ci się przejadła? Przeczytaj ten artykuł i poznaj japońską panierkę, która zaczyna pobijać w Polsce rekordy popularności. Ten efekt wcale nas dziwi, bo panko to prawdziwy rarytas wśród panierek.

Panko - najlepsza panierka prosto z JaponiiPanko - najlepsza panierka prosto z Japonii
Źródło zdjęć: © Canva | karimitsu

Czy zdarzyło ci się kiedyś, po gruntownym sprzątaniu kuchni, natknąć się na kromki czerstwego chleba, które zostały zapomniane w szafce? Jeżeli tak, to mam dla ciebie dobrą wiadomość — nie musisz ich wyrzucać. Czerstwy chleb, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się bezużyteczny, jest w rzeczywistości doskonałym składnikiem do przygotowania panierki chlebowej. Ta panierka ma niezwykle podobne właściwości do japońskiego panko, które jest znane i cenione na całym świecie. W tym artykule wyjaśniamy, jak krok po kroku przygotować taką panierkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Panierka inna niż wszystkie

Panierka to coś, co ma w sobie coś niezwykle uzależniającego. Może to być nie tyle sama panierka, co chrupkość, którą dodaje ona potrawom. Nasz mózg jest zaprogramowany tak, że uwielbia wszystko, co chrupie. Dlatego tak często sięgamy po różnego rodzaju przekąski, takie jak chipsy, paluszki, orzeszki, a także mięso w panierce. W tym miejscu chciałbym przedstawić ci patent na najlepszą panierkę, którą można przygotować z pozornie niepotrzebnego kuchennego odpadku, jakim jest czerstwy chleb. Gwarantuję, że tak dobrej panierki jeszcze nie jadłeś.

Warto jednak pamiętać, że nie każda panierka jest taka sama. Panierowanie to proces, który polega na obtaczaniu mięsa lub warzyw w panierce po uprzednim zanurzeniu produktu w substancji wiążącej, takiej jak na przykład jajko. Najpopularniejszą panierką jest bułka tarta, która jest niczym innym jak drobno zmielonym chlebem. Coraz częściej jednak sięgamy po panko, tradycyjny japoński produkt. Do jego przygotowania wykorzystuje się biały chleb, który mieli się na grube kawałki. Dzięki temu, podczas smażenia mięso nie nasiąka tłuszczem, a sama panierka jest niezwykle chrupiąca.

Panierka panko - zrobisz ją również z czerstwego chleba
Panierka panko - zrobisz ją również z czerstwego chleba © Canva | ildipapp

Mało osób zdaje sobie sprawę, że można przygotować coś na kształt polskiego panko. Do przygotowania takiej panierki potrzebujesz tylko jednego składnika — czerstwego, białego chleba. Najlepszy będzie taki, który jest już naprawdę bardzo twardy. Wystarczy, że odkroisz z niego skórkę, pokroisz go na mniejsze kawałki, a następnie zmielisz go w malakserze. Cząstki chleba powinny być naprawdę grube. Dodatek twardego sera sprawi, że panierka będzie niezwykle chrupiąca i zyska głęboki, serowy smak.

Domowa panko z czerstwego pieczywa

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba,
  • 2 łyżki twardego sera o wyrazistym smaku (np. parmezan, grana padano, Džiugas),
  • 2 ząbki czosnku (lub 2 łyżki czosnku granulowanego),
  • 3 kopiaste łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • mleko,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Odkrój skórki z chleba i pokrój go na drobną kostkę.
  2. Do miski wrzuć jajka, cztery łyżki mleka, mąkę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, stary ser oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Chleb zmiel w malakserze. Jeśli nie masz malaksera, pokrój go jeszcze drobniej i wrzuć go do serowo-jajecznej mieszanki. Kiedy chleb nieco nasiąknie, panierka będzie gotowa. Zanurz w niej mięso. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej nieco mleka.
  4. Panierowane mięso połóż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Smaż je z obu stron po 4-5 minut. Podawaj jeszcze ciepłe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy