InspiracjeTo najlepsza panierka do kotletów, bo nie wpija tłuszczu. Bułka tarta może się przy niej schować

To najlepsza panierka do kotletów, bo nie wpija tłuszczu. Bułka tarta może się przy niej schować

Panko - najlepsza panierka prosto z Japonii
Panko - najlepsza panierka prosto z Japonii
Źródło zdjęć: © Canva | karimitsu
07.04.2024 09:30

Bułka tarta ci się przejadła? Przeczytaj ten artykuł i poznaj japońską panierkę, która zaczyna pobijać w Polsce rekordy popularności. Ten efekt wcale nas dziwi, bo panko to prawdziwy rarytas wśród panierek.

Czy zdarzyło ci się kiedyś, po gruntownym sprzątaniu kuchni, natknąć się na kromki czerstwego chleba, które zostały zapomniane w szafce? Jeżeli tak, to mam dla ciebie dobrą wiadomość — nie musisz ich wyrzucać. Czerstwy chleb, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się bezużyteczny, jest w rzeczywistości doskonałym składnikiem do przygotowania panierki chlebowej. Ta panierka ma niezwykle podobne właściwości do japońskiego panko, które jest znane i cenione na całym świecie. W tym artykule wyjaśniamy, jak krok po kroku przygotować taką panierkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panierka inna niż wszystkie

Panierka to coś, co ma w sobie coś niezwykle uzależniającego. Może to być nie tyle sama panierka, co chrupkość, którą dodaje ona potrawom. Nasz mózg jest zaprogramowany tak, że uwielbia wszystko, co chrupie. Dlatego tak często sięgamy po różnego rodzaju przekąski, takie jak chipsy, paluszki, orzeszki, a także mięso w panierce. W tym miejscu chciałbym przedstawić ci patent na najlepszą panierkę, którą można przygotować z pozornie niepotrzebnego kuchennego odpadku, jakim jest czerstwy chleb. Gwarantuję, że tak dobrej panierki jeszcze nie jadłeś.

Warto jednak pamiętać, że nie każda panierka jest taka sama. Panierowanie to proces, który polega na obtaczaniu mięsa lub warzyw w panierce po uprzednim zanurzeniu produktu w substancji wiążącej, takiej jak na przykład jajko. Najpopularniejszą panierką jest bułka tarta, która jest niczym innym jak drobno zmielonym chlebem. Coraz częściej jednak sięgamy po panko, tradycyjny japoński produkt. Do jego przygotowania wykorzystuje się biały chleb, który mieli się na grube kawałki. Dzięki temu, podczas smażenia mięso nie nasiąka tłuszczem, a sama panierka jest niezwykle chrupiąca.

Panierka panko - zrobisz ją również z czerstwego chleba
Panierka panko - zrobisz ją również z czerstwego chleba© Canva | ildipapp

Mało osób zdaje sobie sprawę, że można przygotować coś na kształt polskiego panko. Do przygotowania takiej panierki potrzebujesz tylko jednego składnika — czerstwego, białego chleba. Najlepszy będzie taki, który jest już naprawdę bardzo twardy. Wystarczy, że odkroisz z niego skórkę, pokroisz go na mniejsze kawałki, a następnie zmielisz go w malakserze. Cząstki chleba powinny być naprawdę grube. Dodatek twardego sera sprawi, że panierka będzie niezwykle chrupiąca i zyska głęboki, serowy smak.

Domowa panko z czerstwego pieczywa

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego chleba,
  • 2 łyżki twardego sera o wyrazistym smaku (np. parmezan, grana padano, Džiugas),
  • 2 ząbki czosnku (lub 2 łyżki czosnku granulowanego),
  • 3 kopiaste łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • mleko,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Odkrój skórki z chleba i pokrój go na drobną kostkę.
  2. Do miski wrzuć jajka, cztery łyżki mleka, mąkę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, stary ser oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Chleb zmiel w malakserze. Jeśli nie masz malaksera, pokrój go jeszcze drobniej i wrzuć go do serowo-jajecznej mieszanki. Kiedy chleb nieco nasiąknie, panierka będzie gotowa. Zanurz w niej mięso. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej nieco mleka.
  4. Panierowane mięso połóż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Smaż je z obu stron po 4-5 minut. Podawaj jeszcze ciepłe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także