NewsyAzjatki jedzą na potęgę. Dzięki nim są szczupłe i młodo wyglądają

Azjatki jedzą na potęgę. Dzięki nim są szczupłe i młodo wyglądają

Adobe Stock
Adobe Stock
06.07.2023 08:55, aktualizacja: 06.07.2023 09:50

Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie, a jednym jej najbardziej flagowych reprezentantów są glony wakame. To między innymi im Azjatki zawdzięczają szczupłą sylwetkę i jędrną i elastyczną skórę. Właściwości alg morskich są teraz doceniane także w Europie. 

Jeśli istnieje jakaś kuchnia narodowa, z której powinniśmy czerpać inspiracje całymi garściami, to z całą pewnością jest to kuchnia japońska. Uznawana za najzdrowszą na świecie zachwyca Europejczyków swoją jednoczesną prostotą i złożonością, a także tym, jaki wpływ ma na ludzki organizm. Najlepszym przykładem są tu glony wakame, uwielbiane przez Azjatki i dodawane to niezliczonych potraw. Ich właściwości są aktualnie wielką inspiracją również dla pań z naszego kontynentu.

Glony wakame odgrywają ważną rolę w kuchni japońskiej - Pyszności; foto: Canva
Glony wakame odgrywają ważną rolę w kuchni japońskiej - Pyszności; foto: Canva

Glony wakame w kuchni

Chociaż najbardziej znaną w Polsce japońską potrawą jest sushi, to poza nim warto się również zainteresować często serwowanymi w barach z surową rybą sałatkami wakame. Te zbierane u wybrzeży Japonii algi morskie najczęściej docierają do Polski w formie suszonej i dopiero tutaj są namaczane i łączone z octem, sezamem, tartą marchewką i ogórkiem.

Wakame to też najpopularniejszy dodatek do miso, japońskiej zupy ze sfermentowanej soi. Takie połączenie mogłoby stać się sztandarem zdrowej i przemyślanej kuchni, bo zarówno wakame, jak i miso, doskonale wpływają na ludzkie zdrowie. A jakie dokładnie są skutki ich jedzenia?

Glony wakame mają też niezwykły wpływ na ludzki organizm - Pyszności; foto: Canva
Glony wakame mają też niezwykły wpływ na ludzki organizm - Pyszności; foto: Canva

Glony wakame — właściwości

Powinniśmy je spożywać tak często, jak to tylko możliwe, ponieważ ich wpływ na organizm jest wręcz niebywały. To oczywiście zasługa mikro i makroelementów, które są w wakame obecne. Chociaż nie brakuje w nich witamin A, E, C, i minerałów: magnezu, manganu i wapnia, to algi morskie są najbardziej doceniane z powodu zawierania takich substancji:

  • Kwas foliowy. Potężna dawka tej witaminy usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i bierze udział w rozmnażaniu komórek i ich pracy.
  • Fukoksantyna. Ten element powinien zainteresować osoby przebywające na diecie odchudzającej. Przyspiesza metabolizm tłuszczów, zmniejsza łaknienie, stymuluje organizm do spalania tkanki tłuszczowej. Glony wakame to doskonałe wsparcie w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
  • Jod. Ten element nie tylko wpływa pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy, ale również reguluje przemianę materii. To idealny partner dla fukoksantyny.
  • Cała grupa witamin B. A co za tym idzie, spowolnienie procesu starzenia i zwalczanie stanów zapalnych skóry. Nic dziwnego, że glony wakame są produktem namiętnie wykorzystywanym w kosmetyce.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także