Azjatki jedzą na potęgę. Dzięki nim są szczupłe i młodo wyglądają

Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie, a jednym jej najbardziej flagowych reprezentantów są glony wakame. To między innymi im Azjatki zawdzięczają szczupłą sylwetkę i jędrną i elastyczną skórę. Właściwości alg morskich są teraz doceniane także w Europie. 

ObrazekAdobe Stock

Jeśli istnieje jakaś kuchnia narodowa, z której powinniśmy czerpać inspiracje całymi garściami, to z całą pewnością jest to kuchnia japońska. Uznawana za najzdrowszą na świecie zachwyca Europejczyków swoją jednoczesną prostotą i złożonością, a także tym, jaki wpływ ma na ludzki organizm. Najlepszym przykładem są tu glony wakame, uwielbiane przez Azjatki i dodawane to niezliczonych potraw. Ich właściwości są aktualnie wielką inspiracją również dla pań z naszego kontynentu.

Obrazek
Glony wakame odgrywają ważną rolę w kuchni japońskiej - Pyszności; foto: Canva

Glony wakame w kuchni

Chociaż najbardziej znaną w Polsce japońską potrawą jest sushi, to poza nim warto się również zainteresować często serwowanymi w barach z surową rybą sałatkami wakame. Te zbierane u wybrzeży Japonii algi morskie najczęściej docierają do Polski w formie suszonej i dopiero tutaj są namaczane i łączone z octem, sezamem, tartą marchewką i ogórkiem.

Wakame to też najpopularniejszy dodatek do miso, japońskiej zupy ze sfermentowanej soi. Takie połączenie mogłoby stać się sztandarem zdrowej i przemyślanej kuchni, bo zarówno wakame, jak i miso, doskonale wpływają na ludzkie zdrowie. A jakie dokładnie są skutki ich jedzenia?

Obrazek
Glony wakame mają też niezwykły wpływ na ludzki organizm - Pyszności; foto: Canva

Glony wakame — właściwości

Powinniśmy je spożywać tak często, jak to tylko możliwe, ponieważ ich wpływ na organizm jest wręcz niebywały. To oczywiście zasługa mikro i makroelementów, które są w wakame obecne. Chociaż nie brakuje w nich witamin A, E, C, i minerałów: magnezu, manganu i wapnia, to algi morskie są najbardziej doceniane z powodu zawierania takich substancji:

  • Kwas foliowy. Potężna dawka tej witaminy usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i bierze udział w rozmnażaniu komórek i ich pracy.
  • Fukoksantyna. Ten element powinien zainteresować osoby przebywające na diecie odchudzającej. Przyspiesza metabolizm tłuszczów, zmniejsza łaknienie, stymuluje organizm do spalania tkanki tłuszczowej. Glony wakame to doskonałe wsparcie w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
  • Jod. Ten element nie tylko wpływa pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy, ale również reguluje przemianę materii. To idealny partner dla fukoksantyny.
  • Cała grupa witamin B. A co za tym idzie, spowolnienie procesu starzenia i zwalczanie stanów zapalnych skóry. Nic dziwnego, że glony wakame są produktem namiętnie wykorzystywanym w kosmetyce.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku