Azjatki jedzą na potęgę. Dzięki nim są szczupłe i młodo wyglądają

Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie, a jednym jej najbardziej flagowych reprezentantów są glony wakame. To między innymi im Azjatki zawdzięczają szczupłą sylwetkę i jędrną i elastyczną skórę. Właściwości alg morskich są teraz doceniane także w Europie. 

ObrazekAdobe Stock
SKOMENTUJ

Jeśli istnieje jakaś kuchnia narodowa, z której powinniśmy czerpać inspiracje całymi garściami, to z całą pewnością jest to kuchnia japońska. Uznawana za najzdrowszą na świecie zachwyca Europejczyków swoją jednoczesną prostotą i złożonością, a także tym, jaki wpływ ma na ludzki organizm. Najlepszym przykładem są tu glony wakame, uwielbiane przez Azjatki i dodawane to niezliczonych potraw. Ich właściwości są aktualnie wielką inspiracją również dla pań z naszego kontynentu.

Obrazek
Glony wakame odgrywają ważną rolę w kuchni japońskiej - Pyszności; foto: Canva

Glony wakame w kuchni

Chociaż najbardziej znaną w Polsce japońską potrawą jest sushi, to poza nim warto się również zainteresować często serwowanymi w barach z surową rybą sałatkami wakame. Te zbierane u wybrzeży Japonii algi morskie najczęściej docierają do Polski w formie suszonej i dopiero tutaj są namaczane i łączone z octem, sezamem, tartą marchewką i ogórkiem.

Wakame to też najpopularniejszy dodatek do miso, japońskiej zupy ze sfermentowanej soi. Takie połączenie mogłoby stać się sztandarem zdrowej i przemyślanej kuchni, bo zarówno wakame, jak i miso, doskonale wpływają na ludzkie zdrowie. A jakie dokładnie są skutki ich jedzenia?

Obrazek
Glony wakame mają też niezwykły wpływ na ludzki organizm - Pyszności; foto: Canva

Glony wakame — właściwości

Powinniśmy je spożywać tak często, jak to tylko możliwe, ponieważ ich wpływ na organizm jest wręcz niebywały. To oczywiście zasługa mikro i makroelementów, które są w wakame obecne. Chociaż nie brakuje w nich witamin A, E, C, i minerałów: magnezu, manganu i wapnia, to algi morskie są najbardziej doceniane z powodu zawierania takich substancji:

  • Kwas foliowy. Potężna dawka tej witaminy usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i bierze udział w rozmnażaniu komórek i ich pracy.
  • Fukoksantyna. Ten element powinien zainteresować osoby przebywające na diecie odchudzającej. Przyspiesza metabolizm tłuszczów, zmniejsza łaknienie, stymuluje organizm do spalania tkanki tłuszczowej. Glony wakame to doskonałe wsparcie w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
  • Jod. Ten element nie tylko wpływa pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy, ale również reguluje przemianę materii. To idealny partner dla fukoksantyny.
  • Cała grupa witamin B. A co za tym idzie, spowolnienie procesu starzenia i zwalczanie stanów zapalnych skóry. Nic dziwnego, że glony wakame są produktem namiętnie wykorzystywanym w kosmetyce.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze