Azjatki jedzą na potęgę. Dzięki nim są szczupłe i młodo wyglądają

Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie, a jednym jej najbardziej flagowych reprezentantów są glony wakame. To między innymi im Azjatki zawdzięczają szczupłą sylwetkę i jędrną i elastyczną skórę. Właściwości alg morskich są teraz doceniane także w Europie. 

ObrazekAdobe Stock

Jeśli istnieje jakaś kuchnia narodowa, z której powinniśmy czerpać inspiracje całymi garściami, to z całą pewnością jest to kuchnia japońska. Uznawana za najzdrowszą na świecie zachwyca Europejczyków swoją jednoczesną prostotą i złożonością, a także tym, jaki wpływ ma na ludzki organizm. Najlepszym przykładem są tu glony wakame, uwielbiane przez Azjatki i dodawane to niezliczonych potraw. Ich właściwości są aktualnie wielką inspiracją również dla pań z naszego kontynentu.

Obrazek
Glony wakame odgrywają ważną rolę w kuchni japońskiej - Pyszności; foto: Canva

Glony wakame w kuchni

Chociaż najbardziej znaną w Polsce japońską potrawą jest sushi, to poza nim warto się również zainteresować często serwowanymi w barach z surową rybą sałatkami wakame. Te zbierane u wybrzeży Japonii algi morskie najczęściej docierają do Polski w formie suszonej i dopiero tutaj są namaczane i łączone z octem, sezamem, tartą marchewką i ogórkiem.

Wakame to też najpopularniejszy dodatek do miso, japońskiej zupy ze sfermentowanej soi. Takie połączenie mogłoby stać się sztandarem zdrowej i przemyślanej kuchni, bo zarówno wakame, jak i miso, doskonale wpływają na ludzkie zdrowie. A jakie dokładnie są skutki ich jedzenia?

Obrazek
Glony wakame mają też niezwykły wpływ na ludzki organizm - Pyszności; foto: Canva

Glony wakame — właściwości

Powinniśmy je spożywać tak często, jak to tylko możliwe, ponieważ ich wpływ na organizm jest wręcz niebywały. To oczywiście zasługa mikro i makroelementów, które są w wakame obecne. Chociaż nie brakuje w nich witamin A, E, C, i minerałów: magnezu, manganu i wapnia, to algi morskie są najbardziej doceniane z powodu zawierania takich substancji:

  • Kwas foliowy. Potężna dawka tej witaminy usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i bierze udział w rozmnażaniu komórek i ich pracy.
  • Fukoksantyna. Ten element powinien zainteresować osoby przebywające na diecie odchudzającej. Przyspiesza metabolizm tłuszczów, zmniejsza łaknienie, stymuluje organizm do spalania tkanki tłuszczowej. Glony wakame to doskonałe wsparcie w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
  • Jod. Ten element nie tylko wpływa pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy, ale również reguluje przemianę materii. To idealny partner dla fukoksantyny.
  • Cała grupa witamin B. A co za tym idzie, spowolnienie procesu starzenia i zwalczanie stanów zapalnych skóry. Nic dziwnego, że glony wakame są produktem namiętnie wykorzystywanym w kosmetyce.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇