Jeszcze lepszy niż sos 1000 wysp. Wystarczy dodać do majonezu ten składnik

Nadchodząca Wielkanoc na nowo pobudza wszystkie dyskusje dotyczące majonezu, którego tak chętnie używamy do świątecznych dań. Ostatnio wzbogacam ten produkt pewnym egzotycznym sosem, a efekt podbił serca moich bliskich.

Majonez sriracha jest często używany w daniach azjatyckichMajonez sriracha jest często używany w daniach azjatyckich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przed Wielkanocą zawsze bierze się na tapet temat majonezu. Dyskutujemy o tym, która firma produkuje najlepszy, szukamy przepisów jak zrobić domową wersję albo kwestionujemy walory odżywcze tego sosu. Na pewno można o nim powiedzieć, że jest dosyć uniwersalny — jego aksamitny, delikatny smak trafia w gusta większości Polaków. Choć dla mnie jest trochę... nudny. Dlatego, jeśli mam w lodówce majonez, to wzbogacam go pochodzącym z Tajlandii sosem sriracha. Tworzę dzięki temu pikantną, kremową miksturę, która podbije smak każdego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Przepis na majonez sriracha

Majonez sriracha jest doskonałym dodatkiem do frytek, burgerów, tortilli, zapiekanek i nie tylko. Sprawdzi się nawet do wielkanocnych jajek w pikantnej wersji. Sos sriracha jest obecnie dostępny w większości supermarketów, dlatego jego znalezienie nie powinno być problemem. W przepisie używam dodatkowo jednego ząbku czosnku, ale nie jest to elementem obowiązkowy. Tak samo można użyć cytryny zamiast limonki. Ważne, aby dostosować składniki i ich proporcje do swoich upodobań.

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki sosu sriracha,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj majonez ze srirachą.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z limonki.
  3. Dopraw odrobiną soli i dokładnie wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje