InspiracjeJeszcze lepszy niż sos 1000 wysp. Wystarczy dodać do majonezu ten składnik

Jeszcze lepszy niż sos 1000 wysp. Wystarczy dodać do majonezu ten składnik

Nadchodząca Wielkanoc na nowo pobudza wszystkie dyskusje dotyczące majonezu, którego tak chętnie używamy do świątecznych dań. Ostatnio wzbogacam ten produkt pewnym egzotycznym sosem, a efekt podbił serca moich bliskich.

Majonez sriracha jest często używany w daniach azjatyckich
Majonez sriracha jest często używany w daniach azjatyckich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przed Wielkanocą zawsze bierze się na tapet temat majonezu. Dyskutujemy o tym, która firma produkuje najlepszy, szukamy przepisów jak zrobić domową wersję albo kwestionujemy walory odżywcze tego sosu. Na pewno można o nim powiedzieć, że jest dosyć uniwersalny — jego aksamitny, delikatny smak trafia w gusta większości Polaków. Choć dla mnie jest trochę... nudny. Dlatego, jeśli mam w lodówce majonez, to wzbogacam go pochodzącym z Tajlandii sosem sriracha. Tworzę dzięki temu pikantną, kremową miksturę, która podbije smak każdego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Przepis na majonez sriracha

Majonez sriracha jest doskonałym dodatkiem do frytek, burgerów, tortilli, zapiekanek i nie tylko. Sprawdzi się nawet do wielkanocnych jajek w pikantnej wersji. Sos sriracha jest obecnie dostępny w większości supermarketów, dlatego jego znalezienie nie powinno być problemem. W przepisie używam dodatkowo jednego ząbku czosnku, ale nie jest to elementem obowiązkowy. Tak samo można użyć cytryny zamiast limonki. Ważne, aby dostosować składniki i ich proporcje do swoich upodobań.

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki sosu sriracha,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj majonez ze srirachą.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z limonki.
  3. Dopraw odrobiną soli i dokładnie wymieszaj.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
sossos azjatyckikuchnia azjatycka

Wybrane dla Ciebie