Serowy sos bez grama sera. Nabrała się nawet moja teściowa
Serowy sos i nachosy to jeden z najchętniej wybieranych duetów podczas wizyt w kinie czy w formie przekąski. Zamiast jednak topić w garnku różne gatunki serów, stawiam na ciekawy zamiennik.
Sos serowy bez sera brzmi jak herezja. Po spróbowaniu okazuje się jednak, że jest tak smaczny, że nikomu to nie przeszkadza. Kiedy przygotowałam go po raz pierwszy, moja teściowa nie mogła uwierzyć, że w środku nie ma ani grama sera, nawet tego topionego. To pyszny zamiennik nie tylko dla osób na diecie roślinnej, ale również miłośników kulinarnych eksperymentów i trendów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Sos serowy z ziemniaka
Nasz polski, kochany ziemniak to prawdziwy kameleon. Okraszony sowicie koperkiem smakuje jak wspomnienie lata u babci, czasem zamienia się w belgijskie frytki, kopytka, kluski i placki ziemniaczane. W moim domu jest również bazą do pysznego sosu serowego. Idealnie sprawdzi się jako dip do nachosów, chipsów i warzyw. Sprytnie przemyca warzywa i nabierze niejedną osobę.
Kremowy, aksamitny sos, który doskonale imituje smak i konsystencję sera, a do tego jest prosty w przygotowaniu i nie zawiera nabiału ani często spotykanych w wegańskich serach orzechów nerkowca. Serowy posmak to zasługa płatków drożdżowych, nieocenionych w kuchni wegańskiej. Mają na dodatek witaminy z grupy B i wszystkie niezbędne aminokwasy. To zdrowsza alternatywa dla klasycznego sosu serowego. Ten przepis eliminuje tłuszcze nasycone i cholesterol, które są obecne w tradycyjnym serze.
Składniki:
- 2-3 ugotowane ziemniaki,
- 1 ugotowana marchewka,
- pół szklanki płatków drożdżowych,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- 1 ząbek
- sól i pieprz do smaku,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane warzywa przełóż do blendera.
- Dodaj płatki drożdżowe, obrany czosnek oraz olej i blenduj.
- Podczas blendowania dodawaj trochę wody, aby konsystencja była gładka.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Serowy sos z ziemniaka jest już gotowy. Możesz doprawiać go wedle smaku, podkręcając ostrość, urozmaicając smak kurkumą czy kolorowym pieprzem. Smacznego!