Serowy sos bez grama sera. Nabrała się nawet moja teściowa

Serowy sos i nachosy to jeden z najchętniej wybieranych duetów podczas wizyt w kinie czy w formie przekąski. Zamiast jednak topić w garnku różne gatunki serów, stawiam na ciekawy zamiennik.

Sos serowy bez dodatku seraSos serowy bez dodatku sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sos serowy bez sera brzmi jak herezja. Po spróbowaniu okazuje się jednak, że jest tak smaczny, że nikomu to nie przeszkadza. Kiedy przygotowałam go po raz pierwszy, moja teściowa nie mogła uwierzyć, że w środku nie ma ani grama sera, nawet tego topionego. To pyszny zamiennik nie tylko dla osób na diecie roślinnej, ale również miłośników kulinarnych eksperymentów i trendów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Sos serowy z ziemniaka

Nasz polski, kochany ziemniak to prawdziwy kameleon. Okraszony sowicie koperkiem smakuje jak wspomnienie lata u babci, czasem zamienia się w belgijskie frytki, kopytka, kluski i placki ziemniaczane. W moim domu jest również bazą do pysznego sosu serowego. Idealnie sprawdzi się jako dip do nachosów, chipsów i warzyw. Sprytnie przemyca warzywa i nabierze niejedną osobę.

Sos z ziemniaka
Sos z ziemniaka © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Kremowy, aksamitny sos, który doskonale imituje smak i konsystencję sera, a do tego jest prosty w przygotowaniu i nie zawiera nabiału ani często spotykanych w wegańskich serach orzechów nerkowca. Serowy posmak to zasługa płatków drożdżowych, nieocenionych w kuchni wegańskiej. Mają na dodatek witaminy z grupy B i wszystkie niezbędne aminokwasy. To zdrowsza alternatywa dla klasycznego sosu serowego. Ten przepis eliminuje tłuszcze nasycone i cholesterol, które są obecne w tradycyjnym serze.

Składniki:

  • 2-3 ugotowane ziemniaki,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • pół szklanki płatków drożdżowych,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1 ząbek
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane warzywa przełóż do blendera.
  2. Dodaj płatki drożdżowe, obrany czosnek oraz olej i blenduj.
  3. Podczas blendowania dodawaj trochę wody, aby konsystencja była gładka.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Serowy sos z ziemniaka jest już gotowy. Możesz doprawiać go wedle smaku, podkręcając ostrość, urozmaicając smak kurkumą czy kolorowym pieprzem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek