Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań w moim domu. Ich przygotowanie potrafi jednak zająć sporą część popołudnia. Gdy najdzie mnie ochota na pierogi, sięgam po ten przepis na kluski.
Kto by pomyślał, że proste połączenie twarogu oraz ziemniaków może tak zawojować świat. Chociaż przygotowanie domowych pierogów nie jest trudne, to potrafi zająć sporo czasu. Najpierw wyrabianie ciasta, wałkowanie, wykrawanie, nadziewanie, klejenie, gotowanie...i tak mija kilka godzin pracy. Kiedy w brzuchu kiszki grają marsza, a w głowie myśli krążą tylko wokół pierogów, kompromisem okazują się ruskie kluski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno
Kluski ruskie
Chociaż farsz pozostaje ten sam, proces przygotowania klusek jest inny. Nie ma tutaj ciasta, a wszystkie składniki lądują w zasadzie w jednej misce. Dzięki temu ekspresowo wyczarowuję pyszny i sycący obiad. Bez zabawy z wałkowaniem, bez lepienia. Trochę mieszania, gotowanie i gotowe.
To przepis idealny dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu. W pół godziny cały talerz parujących, pysznych klusek czeka na zjedzenie. Te pierogi bez lepienia rozkochają w sobie wszystkich domowników, także tych młodszych.
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków,
- 250 g twarogu,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju,
- 1-2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- słonina lub boczek na okrasę,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub dokładnie utłucz tłuczkiem, aby nie było grudek. Wymieszaj je ze zmielonym lub rozdrobnionym białym serem.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni na oleju lub maśle. Pozostaw do ostygnięcia.
- Do ziemniaków z serem dodaj przestudzoną cebulę, jajko, sól i dużą ilość świeżo mielonego pieprzu.
- Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto. Konsystencja ciasta powinna być elastyczna, zwarta i nie kleić się do rąk – podobna do ciasta na kopytka.
- Z przygotowanego ciasta formuj niewielkie kulki.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, możesz dodać odrobinę oleju, by kluski się nie kleiły.
- Kluski wrzucaj partiami do wrzącej wody. Gotuj przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj łyżką cedzakową.
Ruskie kluski najlepiej smakują podane na ciepło, świeżo po ugotowaniu. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę wędzony boczek lub słoninę, aż się wytopi i będzie chrupiąca. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia lub zarumienienia. Gotowe kluski polej taką okrasą.
Jeśli wolisz lżejszą wersję, podsmaż samą cebulkę na złoto na maśle lub oleju i polej nią kluski lub dorzuć kleks kwaśnej śmietany. Smacznego!