Już nie zagęszczam sosu śmietaną. Tak przygotowany jest o wiele zdrowszy

Aby sos był gęsty i pełen smaku, nie musisz sięgać po śmietanę czy mąkę. Wystarczy dodać odrobinę siemienia lnianego – naturalnego zagęstnika, który poprawia konsystencję potrawy i jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych.

Sos należy odpowiednio zagęścićSos należy odpowiednio zagęścić
Źródło zdjęć: © Adobe

Zagęszczanie sosów i zup nie musi opierać się wyłącznie na tradycyjnych metodach, takich jak użycie mąki, śmietany czy zasmażki. Istnieje wiele zdrowszych i równie skutecznych sposobów, które nie tylko poprawiają konsystencję potraw, ale także wzbogacają ich smak i wartość odżywczą. Doskonałym przykładem jest siemię lniane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane to prawdziwa skarbnica zdrowia, ceniona nie tylko za walory kulinarne, ale przede wszystkim za wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawiera dużo błonnika, który reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Nienasycone kwasy omega-3 wspierają zdrowie serca, obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają mózg i wzmacniają odporność.

Bogate jest również w lignany i flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym, które mogą pomagać w profilaktyce nowotworów. Siemię dostarcza witamin z grupy B niezbędnych dla metabolizmu i układu nerwowego oraz witaminę E – silny antyoksydant chroniący komórki i spowalniający starzenie się. Dzięki temu jest wartościowym dodatkiem wspierającym wiele funkcji organizmu i warto go włączyć do diety.

Zagęszczenie siemieniem lnianym

Zagęszczanie sosów siemieniem lnianym to metoda coraz częściej wykorzystywana w kuchni zdrowego stylu życia. Nasiona lnu, bogate w śluz roślinny, wpływają korzystnie na układ pokarmowy, łagodząc stany zapalne i wspierając trawienie. Wystarczy zalać 1–2 łyżki mielonego siemienia gorącą wodą i odstawić na kilka minut, aż napęcznieje. Następnie zaleca się rozmieszać powstałą zawiesinę z niewielką ilością gorącego sosu lub zupy – dzięki temu zahartujemy ją i zapobiegniemy zważeniu się całości. Tak przygotowaną mieszankę można dodać do potrawy, dokładnie mieszając.

Alternatywnie, zmielone siemię lniane (nie więcej niż jedna płaska łyżeczka na litr sosu lub zupy) można od razu rozmieszać z odlaną częścią gorącego płynu, a następnie dodać do garnka. Dzięki temu zabiegowi siemię równomiernie się rozprowadzi, zapobiegając powstawaniu grudek i zapewniając gładką, kremową konsystencję. To proste rozwiązanie nie tylko zagęści danie, ale także wzbogaci je w cenne witaminy, minerały oraz zdrowe kwasy tłuszczowe, co dodatkowo podniesie wartość odżywczą potrawy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej