Oto genialny deser, który nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwy do przygotowania. Czyż to nie idealne połączenie? Naszym zdaniem tak :) Na pewno będziecie zachwyceni, a kakaowa wariacja na stałe zagości w Waszych domach.
Pyszności
Składniki:
1 l mleko
3 łyżki mąka pszenna
3 łyżki mąka ziemniaczana
1 szkl. cukier
3 łyżki kakao
2 szt. żółtka
200 g masło miękkie
400 g herbatniki kakaowe
300 g dżem porzeczkowy
starta czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą mleko (1,5 szkl.), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, kakao i żółtka. Dokładnie wymieszaj.
2. Zagotuj w garnku 600 ml mleka. Stopniowo dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Kiedy wszystko się ładnie połączy, odstaw z palnika do ostudzenia.
3. Kiedy kakaowa mieszanka już ostygnie, ubij w mikserze miękkie masło. Powoli dodawaj małe dawki przygotowanej masy.
4. W formie do pieczenia ułóż warstwy w następującej kolejności: herbatniki, masa, herbatniki, dżem porzeczkowy, masa, herbatniki, masa, herbatniki i znowu masa.
5. Deser chłodź przez całą noc.
6. Gotowe ciasto przed podaniem posyp startą czekoladą. I to wszystko!