PrzepisDeseryKakaowiec bez pieczenia

Kakaowiec bez pieczenia

Kakaowiec bez pieczenia
Pyszności

10.12.2017 17:00, aktual.: 23.03.2018 10:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Oto genialny deser, który nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwy do przygotowania. Czyż to nie idealne połączenie? Naszym zdaniem tak :) Na pewno będziecie zachwyceni, a kakaowa wariacja na stałe zagości w Waszych domach.

Składniki:

  1. 1 l mleko
  2. 3 łyżki mąka pszenna
  3. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  4. 1 szkl. cukier
  5. 3 łyżki kakao
  6. 2 szt. żółtka
  7. 200 g masło miękkie
  8. 400 g herbatniki kakaowe
  9. 300 g dżem porzeczkowy
  10. starta czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mleko (1,5 szkl.), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, kakao i żółtka. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Zagotuj w garnku 600 ml mleka. Stopniowo dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Kiedy wszystko się ładnie połączy, odstaw z palnika do ostudzenia.

Obraz

3. Kiedy kakaowa mieszanka już ostygnie, ubij w mikserze miękkie masło. Powoli dodawaj małe dawki przygotowanej masy.

Obraz

4. W formie do pieczenia ułóż warstwy w następującej kolejności: herbatniki, masa, herbatniki, dżem porzeczkowy, masa, herbatniki, masa, herbatniki i znowu masa.

Obraz

5. Deser chłodź przez całą noc.

Obraz

6. Gotowe ciasto przed podaniem posyp startą czekoladą. I to wszystko!

Obraz