Kanapeczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i pysznym farszem. Prezentują się przepięknie!

Zazwyczaj do przyrządzenia popularnych kanapek używamy zwykłego chleba. A co, gdyby zamiast chleba użyć do tego ciasta francuskiego?

Obrazek
Pyszności

Taki pomysł może wydawać się nieco szalony, ale uwierz mi, że warto wypróbować takiej kombinacji.

Przyznaję szczerze, że efekt końcowy tych kanapeczek bardzo mnie zaskoczył. Prezentowały się pięknie, a były takie smaczne... Po prostu pyszności!

Przepis znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 9 szt. jajka
  2. 110 ml śmietana 30%
  3. 0,5 łyżeczki sól
  4. 0,5 łyżeczki pieprz
  5. 0,5 łyżeczki czosnek granulowany
  6. 0,5 łyżeczki cebula granulowana
  7. 2 opakowania ciasto francuskie
  8. 5 plastrów szynka
  9. 5 plastrów ser cheddar
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski włóż śmietanę, sól, pieprz, czosnek granulowany, cebulę granulowaną i wbij 8 jajek. Dokładnie rozmieszaj.
2. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią przygotowaną wcześniej miksturę ze śmietany, jajek i przypraw. Smaż co jakiś czas mieszając, aż otrzymasz taki efekt, jak na zdjęciu poniżej:
3. Rozwiń ciasto francuskie i powycinaj z niego 10 równych prostokątów. 5 prostokątów ponacinaj i zawiń w warkoczyk tak, jak na zdjęciu poniżej:
4. Na niezawiniętych prostokątach połóż po jednym plasterku szynki, dwóch łyżkach smażonego wcześniej farszu oraz po plasterku sera cheddar. Następnie przykryj wszystko zawiniętym warkoczykiem z ciasta francuskiego. Poukładaj kanapki na blaszce do pieczenia.
5. Do małej miseczki wbij 1 jajko i dokładnie je rozmieszaj. Następnie za pomocą pędzelka nasmaruj ciasto francuskie w kanapkach.
6. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
7. Po 30 minutach wyjmij gotowe kanapeczki. Wyglądają przepysznie, prawda?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej