PrzepisŚniadanieKanapeczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i pysznym farszem. Prezentują się przepięknie!
Kanapeczki z ciasta francuskiego z szynką, serem i pysznym farszem. Prezentują się przepięknie!
Zazwyczaj do przyrządzenia popularnych kanapek używamy zwykłego chleba. A co, gdyby zamiast chleba użyć do tego ciasta francuskiego?
Pyszności
20.05.2016 | aktual.: 18.05.2017 19:43
Taki pomysł może wydawać się nieco szalony, ale uwierz mi, że warto wypróbować takiej kombinacji.
Przyznaję szczerze, że efekt końcowy tych kanapeczek bardzo mnie zaskoczył. Prezentowały się pięknie, a były takie smaczne... Po prostu pyszności!
Przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
- 9 szt. jajka
- 110 ml śmietana 30%
- 0,5 łyżeczki sól
- 0,5 łyżeczki pieprz
- 0,5 łyżeczki czosnek granulowany
- 0,5 łyżeczki cebula granulowana
- 2 opakowania ciasto francuskie
- 5 plastrów szynka
- 5 plastrów ser cheddar
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski włóż śmietanę, sól, pieprz, czosnek granulowany, cebulę granulowaną i wbij 8 jajek. Dokładnie rozmieszaj.
2. Rozgrzej patelnię, a następnie wlej na nią przygotowaną wcześniej miksturę ze śmietany, jajek i przypraw. Smaż co jakiś czas mieszając, aż otrzymasz taki efekt, jak na zdjęciu poniżej:
3. Rozwiń ciasto francuskie i powycinaj z niego 10 równych prostokątów. 5 prostokątów ponacinaj i zawiń w warkoczyk tak, jak na zdjęciu poniżej:
4. Na niezawiniętych prostokątach połóż po jednym plasterku szynki, dwóch łyżkach smażonego wcześniej farszu oraz po plasterku sera cheddar. Następnie przykryj wszystko zawiniętym warkoczykiem z ciasta francuskiego. Poukładaj kanapki na blaszce do pieczenia.
5. Do małej miseczki wbij 1 jajko i dokładnie je rozmieszaj. Następnie za pomocą pędzelka nasmaruj ciasto francuskie w kanapkach.
6. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.
7. Po 30 minutach wyjmij gotowe kanapeczki. Wyglądają przepysznie, prawda?