PrzepisCiastaKasia Bosacka przeszła samą siebie. Pokazała, jak zrobić sernik bez sera

Kasia Bosacka przeszła samą siebie. Pokazała, jak zrobić sernik bez sera

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić sernik bez sera
Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić sernik bez sera
Źródło zdjęć: © canva.com, Facebook
13.09.2023 14:40, aktualizacja: 19.10.2023 12:41

Dla tej dziennikarki słowo "niemożliwe" ewidentnie nie zajmuje ważnej pozycji w słowniku. Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić sernik bez sera. Lżejszy, pyszny i ekstremalnie prosty w przygotowaniu!

Od lat przyłapuje producentów na nieetycznych postępkach, edukuje Polki i Polaków w kwestii świadomości żywieniowej i doradza, jak oszczędzać na zakupach. Katarzyna Bosacka to kobieta wielu talentów, która od czasu do czasu w swoich mediach społecznościowych zdradza również swoje własne, autorskie patenty na zdrowe posiłki.

Zaprezentowany przez Bosacką przepis na sernik bez sera to sposób na to, żeby to popularne ciasto nie wiązało się z tym, co dla wielu osób oznacza wejście na teren zakazany: tłustość. Podczas jego przygotowania nawet sięgnięcie po półtłusty twaróg nie do końca ratuje sytuację. Kasia Bosacka udowodniła, że fani sernika wcale nie muszą być na to skazani.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teza — da się. Tylko jak? Według popularnej dziennikarki w przepisie na sernik możemy zastąpić twaróg gęstym jogurtem naturalnym. Ten zdrowy produkt spożywczy ma się tu sprawdzić znakomicie. Czy efekt przejdzie nasze najśmielsze oczekiwania? Nie ma innego wyjścia, jak spróbować. Oto przepis!

Sernik bez sera według Kasi Bosackiej

Składniki:

  • 3 opakowania gęstego jogurtu naturalnego po 400 gramów,
  • 8 jajek,
  • 150 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • ulubione owoce i orzechy do ozdoby.
Sernik bez sera ozdób ulubionymi dodatkami
Sernik bez sera ozdób ulubionymi dodatkami© Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Te pierwsze utrzyj z 2-3 łyżkami cukru pudru, a biała ubij na sztywną pianę z pozostałą ilością słodkiej przyprawy.
  2. Masło przełóż do garnuszka i roztop. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Utarte żółtka wymieszaj teraz z cukrem waniliowym i budyniem Następnie zacznij je miksować i stopniowo dodawaj ostudzone masło. Później dodaj do mieszanki jogurt naturalny i wymieszaj. Na koniec to samo zrób z pianą z białek.
  4. Tortownicę wysmaruj masłem. Wlej do niej przygotowane ciasto i wyrównaj wierzch. Piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez półtorej godziny. Studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  5. Białą czekoladę roztop i wysmaruj nią wierzch sernika. Posyp ulubionymi orzechami i owocami. Smacznego!



Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także