Kasia Cichopek pokazała, jak robi z ukochanym danie a'la Kurzopki. "Petarda"

Szukasz pysznego i zdrowego dania, które z łatwością przygotujesz w domu? Zainspiruj się przepisem na zapiekanego bakłażana a'la Kurzopki, który na swoim Instagramie zaprezentowali Kasia Cichopek i Maciej Kurzajewski. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników warzywnych zapiekanek, którzy szukają nowych smaków i aromatów.

Kasia Cichopek pokazała, jak robi z ukochanym danie a'la Kurzopki. "Petarda" (Foto: instargam.com katarzynacichopek i maciejkurzajewski)Kasia Cichopek pokazała, jak robi z ukochanym danie a'la Kurzopki. "Petarda" (Foto: instargam.com katarzynacichopek i maciejkurzajewski)
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Szukasz inspiracji w kuchni, która wprawi w zachwyt twoich bliskich? Marzysz o potrawie, która zaskoczy ich wyjątkowym smakiem i aromatem? Mamy dla ciebie propozycję, która podbije serca i podniebienia - zapiekany bakłażan a'la Kurzopki! Ten wyjątkowy przepis został zaprezentowany przez znanych celebrytów - Katarzynę CichopekMacieja Kurzajewskiego. Przekonaj się, dlaczego ta potrawa wzbudza tyle emocji i zachwytu!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Danie, które oczarowuje każdego - zapiekany bakłażan a'la Kurzopki

Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski podzielili się swoim ulubionym przepisem na zapiekane bakłażany, który nazwali "Kurzopki". Jak sami przyznają, ta potrawa to prawdziwa "petarda" kulinarna! Teraz Ty także możesz przygotować to wyjątkowe danie

Przepis na zapiekanego bakłażana a'la Kurzopki:

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 6 plastrów sera mozzarella,
  • 100 g sosu pomidorowego,
  • 1 pomidor,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz i pietruszka do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokrój podłużnie na około 6-7 części, nie docinając do końca, aby całość trzymała się razem.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pomidora i czosnek pokrój w plastry.
  4. Sosem pomidorowym posmaruj każdą część bakłażana.
  5. Włóż ser, pomidor, czosnek i listki świeżej bazylii między każdy plaster bakłażana.
  6. Całość polej oliwą z oliwek.
  7. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C i piecz przez 35-40 minut.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do zapiekanki możesz dodać inne warzywa, np. paprykę, cukinię lub pieczarki.
  • Zamiast sera mozzarella możesz użyć innego rodzaju sera, np. goudy lub cheddar.
  • Zapiekankę możesz posypać świeżą pietruszką lub oregano.

Kasia Cichopek i Maciej Kurzajewski udowodnili, że zdrowe i pyszne jedzenie może być również proste i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj ich przepis na zapiekanego bakłażana a'la Kurzopki i przekonaj się sam, jak smaczna i aromatyczna może być ta potrawa.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości