Kasia Tusk robi pierogi bez grzybów. To teraz totalny hit wigilijny

Wigilijne pierogi to nie tylko tradycja, ale i manifestacja polskiego smaku. Klasyczne nadzienie z kapustą i grzybami ma swoje niezaprzeczalne miejsce w polskiej tradycji, ale Kasia Tusk postanowiła spróbować czegoś nowego.

Kasia Tusk robi pierogi wigilijne bez grzybówKasia Tusk robi pierogi wigilijne bez grzybów
Źródło zdjęć: © Facebook | makelifeeasierplofficial
Marcin Michałowski

Kasia Tusk nie boi się eksperymentować w kuchni, co często udowadnia na swoim blogu, gdzie dzieli się z fanami nietypowymi przepisami. Tak też było w przypadku wigilijnych pierogów bez grzybów. Jej kreatywność w połączeniu z tradycyjnymi smakami świątecznymi otwiera nowe możliwości kulinarne. Czy warto spróbować tego oryginalnego dania podczas Wigilii?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Przepis Kasi Tusk na wigilijne pierogi bez kapusty i bez grzybów

Kasia Tusk proponuje odmianę klasycznych wigilijnych pierogów. Jej przepis na pierogi z kaszą gryczaną, fetą i wędzoną papryką to prawdziwa uczta smaku. Jak je przygotować?

Składniki:

CIASTO

  • 600 g mąki pszennej,
  • około 300 ml ciepłej wody,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

FARSZ

  • 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 opakowanie fety (może być bryndza lub ser kozi),
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki wędzonej papryki,
  • pieprz ziołowy, sól morska.

Do podania:

  • duszona cebula,
  • natka pietruszki,
  • kwaśna śmietana,

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z solą przesiewamy i wbijamy jajko. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto. Po połączeniu składników dodajemy masło i ponownie zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy lnianą ściereczką.
  2. Ugotowaną kaszę gryczaną łączymy z fetą, a całość ugniatamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pietruszkę oraz wędzoną paprykę. Mieszamy.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka (np. za pomocą szklanki). Na środku każdego kółka kładziemy gotowe nadzienie, zginamy w połowę. Przed sklejeniem warto zwilżyć brzegi wodą. Pierogi gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą, do momentu aż wypłyną. Przed podaniem warto podsmażyć z cebulą.

Kasia Tusk, znana ze swojej kreatywności kulinarnej, ponownie udowadnia, że tradycyjne dania mogą zyskać nowy wymiar smaku. Jej pierogi z kaszą gryczaną to połączenie zdrowych składników w nietypowy sposób, które z pewnością zachwycą podniebienia na świątecznym stole.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇