Katarzyna Bosacka poleca ten produkt. Chroni przed cukrzycą, na jelita działa jak plasterek
Ten produkt to nie tylko smak dzieciństwa. Katarzyna Bosacka przypomina, że to naturalny produkt o wielu zdrowotnych właściwościach. Czy rzeczywiście działa jak plaster na jelita i pomaga zapobiegać cukrzycy?
Choć zsiadłe mleko rzadziej pojawia się na polskich stołach, warto do niego wrócić. Fermentowany nabiał nie tylko nawadnia i orzeźwia w upały, ale wspiera trawienie, dostarcza wapnia i może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi. Bosacka w swoim materiale zwraca uwagę na kilka kluczowych aspektów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut
Katarzyna Bosacka o zsiadłym mleku
W jednym z nagrań na Instagramie Katarzyna Bosacka podkreśla, że zsiadłe mleko to idealny wybór na lato.
- Intuicyjnie, kiedy jest upał, szukamy zimnego jedzenia. A nie ma nic lepszego niż takie zsiadłe mleko prosto z lodówki - zaznacza.
Szczególnie poleca je w połączeniu z młodymi ziemniakami, koperkiem i jajkiem. Taki zestaw nie tylko syci, ale też wspomaga nawodnienie organizmu i wspiera układ pokarmowy. Do tego dostarcza nam wapnia i dobrej jakości białka. Koperek zaś to świetne źródło witamin z grupy B.
Dlaczego warto pić zsiadłe mleko?
Produkt zawiera bakterie fermentacji mlekowej, które poprawiają funkcjonowanie jelit, wspierają mikroflorę i łagodzą dolegliwości trawienne. Dzięki zsiadłemu mleku nie będziesz męczyć się z zaparciami, wzdęciami i biegunkami. Dodatkowo nawadnia podczas upałów, co jest kolejnym plusem.
Chłodne ziemniaki, z którymi często jest spożywane, mają niższy indeks glikemiczny i zawierają skrobię oporną, korzystną dla mikrobiomu. Skrobia oporna wytwarza się, gdy chłodzimy ugotowane ziemniaki (na przykład w lodówce) i odgrzewamy je ponownie.
Regularne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2, wrzodów żołądka oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Zsiadłe mleko ma niską kaloryczność (ok. 56 kcal/100 g), jest lekkostrawne i łatwiej tolerowane przez osoby z łagodną nietolerancją laktozy (jak masz większy problem, zsiadłe mleko niestety nie jest dla ciebie). W procesie fermentacji bakterie rozkładają laktozę na kwas mlekowy i inne produkty. Zsiadłe mleko wpływa też korzystnie na pracę trzustki i wątroby oraz na wydzielanie żółci.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.