Kiedy dodać sól podczas smażenia ryby? Odpowiedni moment jest kluczowy
Sól to królowa w naszej polskiej kuchni, jest to najczęściej używana przyprawa do potraw. Jednak, aby nie popsuć potrawy, trzeba wiedzieć, kiedy ją posolić. Szczególnym przypadkiem jest ryba, której cały smak tkwi właśnie w odpowiednim doprawieniu. Kiedy dodajemy sól do ryby? Przed włożeniem na patelnię, czy po upieczeniu? Oto kilka rad.
23.07.2022 11:47
Kiedy dodać sól do ryby?
Ogólna zasada jest taka, że rybę solimy przed obróbką termiczną, a dokładnie bezpośrednio przed smażeniem. Robimy to, aby zapobiec nadmiernemu wyciekowi soku z porcji mięsa, które po usmażeniu ma być soczyste. Zbyt wcześnie dodana sól powoduje, że smażenie kończy się uzyskaniem suchego i rozpadającego się filetu. Taki sposób przyprawiana stosujemy zarówno, piekąc rybę w piekarniku, jak i na patelni.
Nadmiar spożycia soli- konsekwencje
Niestety problemem jest to, że jemy zbyt dużo soli. Problem z nadmiernym spożyciem wynika z tego, że jest łatwo dostępna i tania. Wiele gotowych produktów, po które sięgamy, ma ogromną ilość soli. Dlatego przekroczenie rekomendowanej ilość w ciągu dnia jest bardzo proste. Warto zaznaczyć, że nadmiar soli w diecie, może prowadzić do wielu chorób. Osoby, które mają predyspozycje genetyczne do wystąpienia takich chorób jak nadciśnienie, miażdżyca powinny szczególne uważać. Natomiast każdy z nas powinien zwrócić uwagę na to, czy nie przekracza dziennego zapotrzebowanie na sól, czyli 5 g na dobę.
Czym zastąpić sól?
Sól można również zastąpić innymi przyprawami, które nadadzą daniom ciekawy smak, jednocześnie podnosząc jego walory odżywcze. Warto wybierać zioła. Jakie sprawdzą się najlepiej?
Oregano ono znakomicie podkreśla smak delikatnych i chudych ryb. Jest dość intensywny, dlatego nie potrzebuje innych dodatków poza oliwą lub masłem. Dodatkowo kolendra, dodając ją do ryby, możesz wykorzystać zarówno liście, jak i nasiona. Liście kolendry wystarczy połączyć z cytryną i pieprzem. Najlepiej sprawdzi się pieprz cytrynowy, idealnie pasuje do ryby. Na koniec jeszcze majeranek. Świetnie sprawdza się podczas doprawiania ryb. Podkreśla nie tylko ich smak, ale i wspomaga trawienie. Majerankiem najlepiej doprawiać tłuste ryby takie jak na przykład łosoś.
Wiesz jak już przyprawiać rybę, czas wykorzystać tę wiedzę w praktyce i przygotować naszego pysznego łososia w cieście francuski: