Tak przygotowany kalafior to petarda. Rodzina oniemieje z zachwytu

Lubisz polskie warzywa? To świetnie się składa. Kalafior, czyli król letnich obiadów, dostarczy twojemu organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Kiedy dokładnie rozpoczyna się sezon na kalafiora, jak go zbierać i dlaczego warto spożywać? Sprawdź najważniejsze szczegóły.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Biorąc pod uwagę wszystkie warzywa sezonowe, należy podkreślić, że są one dostępne w sklepach i na targu, od maja aż do jesieni. Właśnie wtedy są najsmaczniejsze i dostarczają organizmowi wielu cennych witamin. Nie tylko pozytywnie wpływają na zdrowie, ale zaspokajają kubki smakowe i poprawiają samopoczucie. A kiedy dokładnie wypada sezon na kalafiora i dlaczego warto go spożywać? Sprawdź najbardziej istotne informacje.

Kalafior — właściwości. Dlaczego warto spożywać to charakterystyczne i zdrowe warzywo?

Jeśli lubisz warzywa, to właściwości kalafiora powinny ci być dobrze znane. Jeśli nie, to warto byś je poznał tu i teraz. Kalafior jest zdrowym warzywem, które posiada wiele wartościowych właściwości. Jest bogaty w witaminę C, witaminę K, witaminę B6 oraz kwas foliowy, co wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i metabolizm organizmu.

Afera kalafiorowa w Biedronce. Fot. Pixabay
Kalafior - Pyszności; Fot. Pixabay

Ponadto kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwutleniacz — glukorafaninę oraz błonnik, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Spożywanie kalafiora jest również korzystne dla utrzymania zdrowej wagi, ponieważ jest to warzywo niskokaloryczne.

Kiedy wypada sezon na kalafior?

W tej kwestii może pojawić się pewne zaskoczenie. Jeśli zastanawiasz się, kiedy można zbierać kalafiory, musisz poczekać aż do jesieni, a dokładniej do października. To właśnie wtedy kalafior jest najsmaczniejszy i dostarcza organizmowi najwięcej właściwości. Warto po niego sięgnąć właśnie w tym miesiącu. W zależności od regionu i warunków klimatycznych sezon na kalafiora może się nieco różnić. W typowych warunkach kalafior jest dostępny na rynkach i w sklepach od września/października do kwietnia/maja. W tym okresie warzywo jest najświeższe, smaczne i dostępne w większych ilościach. Warto wykorzystać ten czas, aby cieszyć się sezonowym kalafiorem i korzystać z jego różnorodnych przepisów i smaków.

Obrazek
Różyczki kalafiora - Pyszności; Foto Canva.com

Sezon na kalafior to dobry moment, by przygotować rozmaite dania

Najpopularniejszą formą wykorzystania kalafiora jest bez wątpienia zupa kalafiorowa. Ale na tym nie koniec, bo kalafior daje wiele innych ciekawych możliwości. Sezon na kalafiora to doskonały moment, aby eksperymentować w kuchni i przygotowywać różnorodne dania z tym wszechstronnym warzywem. Można go używać do przyrządzania zup, purée, sałatek, kotlecików, zapiekanek, placków. Kalafior nadaje się też pieczenia, duszenia i smażenia.

Obrazek
Danie z kalafiora - Pyszności; Foto Canva.com

Jego delikatny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że kalafior jest wyjątkowym składnikiem w kuchni, który można włączyć do wielu inspirujących kompozycji.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna