Kiedy zobaczyłem przepis, złapałem się za głowę. Taką pomidorówką zajada się Maciej Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr zdradziła swoim fanom autorski przepis na zupę pomidorową. Możesz być zaskoczony, kiedy zobaczysz pełną recepturę. Warto jednak zaufać żonie Macieja Stuhra, bo jest on specjalistką z dziedziny zdrowego odżywiania.
25.08.2023 07:19
Podczas gdy Macieja Stuhra nie trzeba nikomu przedstawiać, dla wielu osób postać jego żony może być absolutnie anonimowa. Z naszej perspektywy możemy powiedzieć jedno: warto nadrobić ten brak wiedzy. I nie chodzi tu wcale o wpadnięcie w nurt rzeki zwanej show-biznesem, lecz o poznanie ciekawej i mądrej osoby, która może cię zachwycić swoją wiedzą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na swoim blogu Katarzyna Błażejewska-Stuhr przedstawia się jako "mama, dietetyk kliniczny i psychodietetyk". Ukochana jednego z najsłynniejszych polskich aktorów, poza regularnym angażowaniem się w sprawy społeczne, dzieli się też ze swoimi sympatykami autorskimi i zdrowymi przepisami. Jakie jest jej motto? Znajdujemy je na portalu kachblazejewska.pl:
Wyznaję zasadę, że jedzenie powinno być źródłem zdrowia i przyjemności. Chętnie gotuję i z radością eksperymentuję, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów.
Jeśli też masz wrażenie, że znalazłeś się w odpowiednim miejscu, to wiedz jeszcze, że jakiś czas temu Katarzyna Błażejewska-Stuhr zaprezentowała swój przepis na ukochaną zupę Polaków. Pomidorowa w jej wykonaniu różni się od klasycznego wydania, ale już na pierwszy rzut oka widzimy w tym nie lada potencjał. Jesteś ciekawy, jak prezentuje się receptura? Zapraszamy do lektury!
Zupa pomidorowa według Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr
Składniki:
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 g pomidorów,
- 2 marchewki,
- 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (warto przygotować go samodzielnie),
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 5 łyżek oliwy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 litr wody,
- 4 łyżki namoczonych w wodzie pestek dyni,
- 3 łyżki ugotowanej soczewicy,
- koperek,
- makaron, kasza lub ryż,
- śmietana (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Cebule, czosnek i marchewki zmiksuj. Dopraw solą, a następnie podduś całość na oliwie.
- Do tej mieszanki dorzuć teraz pomidory, koncentrat pomidorowy i bulionu warzywnego. Wszystkie składniki zmiksuj i dolej do nich wodę. Przełóż do garnka i gotuj przez około 20 minut.
- Soczewicę, wybrany dodatek skrobiowy (makaron, kaszę lub ryż) i namoczone pestki dyni ugotuj oddzielnie. Podawaj je z ugotowaną i zabieloną śmietaną zupą. Smacznego!