Kiedy zostaje mi ryż z obiadu, robię taką sałatkę. Sprawdza się od lat

Nawet kiedy ryż dokładnie się odmierza, by nie gotować na zapas, to często jednak zostaje. Wtedy na kolację przygotowuję prostą sałatkę. Wszyscy są zadowoleni, bo jest sycąca i bardzo smaczna. Proste przepisy zawsze się sprawdzają.

Sałatka z ryżem i z tuńczykiemSałatka z ryżem i z tuńczykiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tombaky
Dorota Gepert

Ryż to jedno z najczęściej spożywanych zbóż na świecie, a jego uprawa ma długą i bogatą historię. Od razu kojarzy się z kuchnią azjatycką, której jest absolutną podstawą. Zdobył też mocną pozycję w polskiej kuchni. Dodajemy go do farszu na gołąbki, pasuje do wielu zup i jako dodatek do drugiego dania. Osobnym rozdziałem są sałatki na bazie ryżu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Ryż to dobre źródło białka

Ryż biały to wciąż najpopularniejszy rodzaj ryżu. Jego smak jest bardzo delikatny, a jeśli chodzi o wartości odżywcze, główną zaletą jest białko. Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, jest dobrze zbilansowane. Ponadto ryż jest niskokaloryczny, co sprawia, że jest idealnym składnikiem diety redukcyjnej. Zawarte w nim węglowodany złożone dostarczają energii stopniowo, co zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Jak ugotować ryż na sypko?

Na sałatkę najlepiej nadaje się ryż ugotowany na sypko. Lepiej więc nie wrzucać ziarenek bezpośrednio do wody, tylko wcześniej dokładnie go wypłukać pod zimną wodą. Wtedy ryż nie będzie kleisty. Warto też wybrać ryż typu basmati, który dzięki niższej zawartości skrobi, łatwiej utrzymać w odpowiedniej konsystencji. Ważne jest też, by nie przegotowywać ryżu. Na każdym opakowaniu znajdziemy instrukcje dotyczące czasu gotowania, które należy przestrzegać, aby osiągnąć najlepszy efekt. Wtedy nawet resztki ryżu będą smaczne i idealne na sałatkę. Wystarczy jeszcze tylko kilka składników.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Składniki:

  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym bądź w oleju,
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki,
  • 2 jajka na twardo,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu lub 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż przełóż do większej miski.
  2. Jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę, dodaj do ryżu.
  3. Tuńczyka dokładnie odsącz, rozdrobnij i dodaj do miski.
  4. Dołóż kukurydzę oraz drobno pokrojony szczypiorek.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i dopraw do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej