PrzepisProste przepisyKiedy zostaje mi ryż z obiadu, robię taką sałatkę. Sprawdza się od lat

Kiedy zostaje mi ryż z obiadu, robię taką sałatkę. Sprawdza się od lat

Nawet kiedy ryż dokładnie się odmierza, by nie gotować na zapas, to często jednak zostaje. Wtedy na kolację przygotowuję prostą sałatkę. Wszyscy są zadowoleni, bo jest sycąca i bardzo smaczna. Proste przepisy zawsze się sprawdzają.

Sałatka z ryżem i z tuńczykiem
Sałatka z ryżem i z tuńczykiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tombaky

11.11.2024 15:17

Ryż to jedno z najczęściej spożywanych zbóż na świecie, a jego uprawa ma długą i bogatą historię. Od razu kojarzy się z kuchnią azjatycką, której jest absolutną podstawą. Zdobył też mocną pozycję w polskiej kuchni. Dodajemy go do farszu na gołąbki, pasuje do wielu zup i jako dodatek do drugiego dania. Osobnym rozdziałem są sałatki na bazie ryżu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryż to dobre źródło białka

Ryż biały to wciąż najpopularniejszy rodzaj ryżu. Jego smak jest bardzo delikatny, a jeśli chodzi o wartości odżywcze, główną zaletą jest białko. Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, jest dobrze zbilansowane. Ponadto ryż jest niskokaloryczny, co sprawia, że jest idealnym składnikiem diety redukcyjnej. Zawarte w nim węglowodany złożone dostarczają energii stopniowo, co zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Jak ugotować ryż na sypko?

Na sałatkę najlepiej nadaje się ryż ugotowany na sypko. Lepiej więc nie wrzucać ziarenek bezpośrednio do wody, tylko wcześniej dokładnie go wypłukać pod zimną wodą. Wtedy ryż nie będzie kleisty. Warto też wybrać ryż typu basmati, który dzięki niższej zawartości skrobi, łatwiej utrzymać w odpowiedniej konsystencji. Ważne jest też, by nie przegotowywać ryżu. Na każdym opakowaniu znajdziemy instrukcje dotyczące czasu gotowania, które należy przestrzegać, aby osiągnąć najlepszy efekt. Wtedy nawet resztki ryżu będą smaczne i idealne na sałatkę. Wystarczy jeszcze tylko kilka składników.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Składniki:

  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym bądź w oleju,
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki,
  • 2 jajka na twardo,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • 4 łyżki majonezu lub 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż przełóż do większej miski.
  2. Jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę, dodaj do ryżu.
  3. Tuńczyka dokładnie odsącz, rozdrobnij i dodaj do miski.
  4. Dołóż kukurydzę oraz drobno pokrojony szczypiorek.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i dopraw do smaku.
ryżsałatkaprosty przepis