Co roku na 11 listopada robię gołąbki marcińskie. Kluczowe jest mięso, które dodaję do ryżu

Na 11 listopada możesz zrobić gołąbki, które nawiązują do legendy o świętym Marcinie. Smakują nawet lepiej niż klasyczne. Wystarczy zrobić farsz na bazie mięsa z mielonej gęsi. Gołąbki marcińskie wychodzą delikatne i wyraziste w smaku. Już wiem, jakie są najlepsze proporcje.

Gołąbki marcińskieGołąbki marcińskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tradycja przygotowywania dań z gęsiną na 11 listopada rozpowszechniła się z Wielkopolski i Kujaw na cały kraj. Chociaż o świętym Marcinie najgłośniej jest w Poznaniu ze względu na nazwę jednej z głównych ulic, gęsina – niczym amerykański indyk na Święto Dziękczynienia – zaczyna królować na wielu polskich stołach. Tym razem proponujemy zrobić z nią gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Dlaczego gęsina na św. Marcina?

Z tradycją spożywania gęsi na 11 listopada związana jest legenda o świętym Marcinie. Akcja dzieje się w drugiej połowie IV wieku n.e. Marcin stacjonuje niedaleko Tours we Francji jako legionista rzymski. Jego postawa sprawia, że po śmierci miejscowego biskupa, ludność domaga się, aby to on stanął teraz na czele kościoła.

Jednak jest to człowiek, który nie dąży do tytułów i sławy. Ukrywa się więc w gęsiarni. Niestety, podłe ptaszyska zdradzają jego kryjówkę głośnym gęganiem. Już nie ma ratunku – Marcin przyjmuje święcenia kapłańskie i staje na czele kościoła w Tours.

W ten sposób gęś staje się atrybutem świętego, a na część tego zdarzenia spożywa się ją w dzień jego imienin, czyli 11 listopada.

Przepis na gołąbki marcińskie krok po kroku

Jak podawać gołąbki marcińskie? Na 11 listopada możesz podać gołąbki inaczej niż tradycyjnie z sosem pomidorowym. Nawiązując do smaków jesieni, proponuję zaserwować je z sosem grzybowym. Taki zestaw właściwie nie potrzebuje już żadnych dodatków.

Składniki:

  • 1 główki kapusty białej lub włoskiej,
  • 200 g mięsa mielonego z gęsi,
  • 450 g mięsa mielonego z indyka,
  • 250 g mięsa wieprzowego z szynki,
  • 1 średnią cebulę,
  • 2 jajka,
  • 500 g ugotowanego ryżu,
  • 1 l bulionu,
  • sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania

  1. Z główki kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzącą wodą. Gotu przez 10 minut. Wyjmuj i odstaw do przestygnięcia. Po chwili oddziel liście i rozłóż na płasko. Aby zawijanie gołąbków było łatwiejsze, wyrównaj z ich powierzchnię, ostrożnie ścinając główny nerw każdego liścia.
  2. Ugotowany ryż wymieszaj z trzema rodzajami mięsa, dodaj jajka i posiekaną oraz podsmażoną cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Połącz składniki na gładką masę.
  3. Na środek każdego liścia nałóż farsz. Boki złóż do środka, a następnie całe liście na pół, po czym zawiń, układając łączeniem do dołu. W ten sposób masz gwarancję, że gołąbki nie rozpadną się podczas gotowania.
  4. Gołąbki układasz na pozostałych liściach kapusty. Całość zalewasz bulionem i gotujesz przez 1,5 godziny na małej mocy palnika.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości