Co roku na 11 listopada robię gołąbki marcińskie. Kluczowe jest mięso, które dodaję do ryżu

Na 11 listopada możesz zrobić gołąbki, które nawiązują do legendy o świętym Marcinie. Smakują nawet lepiej niż klasyczne. Wystarczy zrobić farsz na bazie mięsa z mielonej gęsi. Gołąbki marcińskie wychodzą delikatne i wyraziste w smaku. Już wiem, jakie są najlepsze proporcje.

Gołąbki marcińskieGołąbki marcińskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tradycja przygotowywania dań z gęsiną na 11 listopada rozpowszechniła się z Wielkopolski i Kujaw na cały kraj. Chociaż o świętym Marcinie najgłośniej jest w Poznaniu ze względu na nazwę jednej z głównych ulic, gęsina – niczym amerykański indyk na Święto Dziękczynienia – zaczyna królować na wielu polskich stołach. Tym razem proponujemy zrobić z nią gołąbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Dlaczego gęsina na św. Marcina?

Z tradycją spożywania gęsi na 11 listopada związana jest legenda o świętym Marcinie. Akcja dzieje się w drugiej połowie IV wieku n.e. Marcin stacjonuje niedaleko Tours we Francji jako legionista rzymski. Jego postawa sprawia, że po śmierci miejscowego biskupa, ludność domaga się, aby to on stanął teraz na czele kościoła.

Jednak jest to człowiek, który nie dąży do tytułów i sławy. Ukrywa się więc w gęsiarni. Niestety, podłe ptaszyska zdradzają jego kryjówkę głośnym gęganiem. Już nie ma ratunku – Marcin przyjmuje święcenia kapłańskie i staje na czele kościoła w Tours.

W ten sposób gęś staje się atrybutem świętego, a na część tego zdarzenia spożywa się ją w dzień jego imienin, czyli 11 listopada.

Przepis na gołąbki marcińskie krok po kroku

Jak podawać gołąbki marcińskie? Na 11 listopada możesz podać gołąbki inaczej niż tradycyjnie z sosem pomidorowym. Nawiązując do smaków jesieni, proponuję zaserwować je z sosem grzybowym. Taki zestaw właściwie nie potrzebuje już żadnych dodatków.

Składniki:

  • 1 główki kapusty białej lub włoskiej,
  • 200 g mięsa mielonego z gęsi,
  • 450 g mięsa mielonego z indyka,
  • 250 g mięsa wieprzowego z szynki,
  • 1 średnią cebulę,
  • 2 jajka,
  • 500 g ugotowanego ryżu,
  • 1 l bulionu,
  • sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania

  1. Z główki kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzącą wodą. Gotu przez 10 minut. Wyjmuj i odstaw do przestygnięcia. Po chwili oddziel liście i rozłóż na płasko. Aby zawijanie gołąbków było łatwiejsze, wyrównaj z ich powierzchnię, ostrożnie ścinając główny nerw każdego liścia.
  2. Ugotowany ryż wymieszaj z trzema rodzajami mięsa, dodaj jajka i posiekaną oraz podsmażoną cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Połącz składniki na gładką masę.
  3. Na środek każdego liścia nałóż farsz. Boki złóż do środka, a następnie całe liście na pół, po czym zawiń, układając łączeniem do dołu. W ten sposób masz gwarancję, że gołąbki nie rozpadną się podczas gotowania.
  4. Gołąbki układasz na pozostałych liściach kapusty. Całość zalewasz bulionem i gotujesz przez 1,5 godziny na małej mocy palnika.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥