Co roku na 11 listopada robię gołąbki marcińskie. Kluczowe jest mięso, które dodaję do ryżu
Na 11 listopada możesz zrobić gołąbki, które nawiązują do legendy o świętym Marcinie. Smakują nawet lepiej niż klasyczne. Wystarczy zrobić farsz na bazie mięsa z mielonej gęsi. Gołąbki marcińskie wychodzą delikatne i wyraziste w smaku. Już wiem, jakie są najlepsze proporcje.
10.11.2024 14:08
Tradycja przygotowywania dań z gęsiną na 11 listopada rozpowszechniła się z Wielkopolski i Kujaw na cały kraj. Chociaż o świętym Marcinie najgłośniej jest w Poznaniu ze względu na nazwę jednej z głównych ulic, gęsina – niczym amerykański indyk na Święto Dziękczynienia – zaczyna królować na wielu polskich stołach. Tym razem proponujemy zrobić z nią gołąbki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego gęsina na św. Marcina?
Z tradycją spożywania gęsi na 11 listopada związana jest legenda o świętym Marcinie. Akcja dzieje się w drugiej połowie IV wieku n.e. Marcin stacjonuje niedaleko Tours we Francji jako legionista rzymski. Jego postawa sprawia, że po śmierci miejscowego biskupa, ludność domaga się, aby to on stanął teraz na czele kościoła.
Jednak jest to człowiek, który nie dąży do tytułów i sławy. Ukrywa się więc w gęsiarni. Niestety, podłe ptaszyska zdradzają jego kryjówkę głośnym gęganiem. Już nie ma ratunku – Marcin przyjmuje święcenia kapłańskie i staje na czele kościoła w Tours.
W ten sposób gęś staje się atrybutem świętego, a na część tego zdarzenia spożywa się ją w dzień jego imienin, czyli 11 listopada.
Przepis na gołąbki marcińskie krok po kroku
Jak podawać gołąbki marcińskie? Na 11 listopada możesz podać gołąbki inaczej niż tradycyjnie z sosem pomidorowym. Nawiązując do smaków jesieni, proponuję zaserwować je z sosem grzybowym. Taki zestaw właściwie nie potrzebuje już żadnych dodatków.
Składniki:
- 1 główki kapusty białej lub włoskiej,
- 200 g mięsa mielonego z gęsi,
- 450 g mięsa mielonego z indyka,
- 250 g mięsa wieprzowego z szynki,
- 1 średnią cebulę,
- 2 jajka,
- 500 g ugotowanego ryżu,
- 1 l bulionu,
- sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania
- Z główki kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzącą wodą. Gotu przez 10 minut. Wyjmuj i odstaw do przestygnięcia. Po chwili oddziel liście i rozłóż na płasko. Aby zawijanie gołąbków było łatwiejsze, wyrównaj z ich powierzchnię, ostrożnie ścinając główny nerw każdego liścia.
- Ugotowany ryż wymieszaj z trzema rodzajami mięsa, dodaj jajka i posiekaną oraz podsmażoną cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Połącz składniki na gładką masę.
- Na środek każdego liścia nałóż farsz. Boki złóż do środka, a następnie całe liście na pół, po czym zawiń, układając łączeniem do dołu. W ten sposób masz gwarancję, że gołąbki nie rozpadną się podczas gotowania.
- Gołąbki układasz na pozostałych liściach kapusty. Całość zalewasz bulionem i gotujesz przez 1,5 godziny na małej mocy palnika.