Nasze babcie gotowały co chwilę. Dziś młodzi kręcą nosem, a syci na długo i pomaga schudnąć
Jesienią po wakacyjnej przerwie do łask powracają zupy. Nie tylko pomagają przetrwać pierwsze i kolejne przymrozki, ale także dostarczają wartościowych składników, rozgrzewają i zaspokajają głód na długi czas. Nie każdy jednak wie, że zupy z dodatkiem kiszonej kapusty pomagają także zrzucić zbędne kilogramy.
09.11.2024 08:58
Zapomniany kapuśniak to smaczna i zdrowa propozycja na listopad. Zupa jest pełna witaminy C, którą warto uzupełniać, aby nie dać się infekcjom. Moja babcia gotowała bulion na żeberkach wieprzowych z dodatkiem boczku. Inspirując się jej przepisem, możesz zrobić kapuśniak z mięsem lub bez na bulionie warzywnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak kapuśniak pomaga w odchudzaniu?
Kapusta kiszona nie tylko zawiera dużą ilość witaminy C, ale także błonnik, który pęcznieje w żołądku. Wypełnione narządy wewnętrzne przesyłają sygnał do twojego mózgu, że już nie potrzebujesz więcej jedzenia. Dzięki temu nie odczuwasz głodu i nie masz ochoty na przekąskę po obiedzie.
Co więcej, w wyniku fermentacji wytwarzane są bakterie, które pozytywnie wpływają na pracę jelit. Oczyszczają z toksyn i poprawiają przemianę materii. Zupy zawierają też dużo wody, więc zwiększają nawodnienie organizmu, co także jest wskazane przy diecie odchudzającej.
Najprostszy przepis na pyszny kapuśniak
Z podanej ilości produktów przygotujesz garnek zupy dla 4 osób
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 200 g wędzonego boczku,
- 1 cebulę,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki bulionu warzywnego ze słoika,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj posiekaną drobno cebulę, a po chwili odciśniętą z wody kiszoną kapustę, ząbek czosnku, ziele angielskie i liść laurowy.
- Smaż przez około 10 minut, mieszając, aby nic nie przywarło.
- Do garnka wrzuć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej 2 litrami wody i gotuj do miękkości. Po 10 minutach dodaj składniki z patelni i bulion ze słoika. Jeśli masz, możesz sięgnąć do lodówki po słoiczek lub do zamrażarki po pojemnik z domowym bulionem.
- Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut na małej mocy palnika. Gotowy kapuśniak dopraw solą i pieprzem zgodnie z własnym gustem.
Kapuśniak w wersji wege
Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz zrobić kapuśniak z soczewicą lub innym roślinnym dodatkiem, który wzbogaci strukturę i smak zupy. Możesz sięgnąć po tempeh, seitan lub tofu, które po przesmażeniu mają podobną konsystencję do mięsa, a do tego świetnie chłoną aromaty przypraw.
Wybrany składnik przed dodaniem do zupy warto przesmażyć z cebulką i kapustą. Aby zwiększyć aromatyczność zupy, spróbuj dodać kumin, kolendrę lub paprykę chili.