PrzepisZupyNasze babcie gotowały co chwilę. Dziś młodzi kręcą nosem, a syci na długo i pomaga schudnąć

Nasze babcie gotowały co chwilę. Dziś młodzi kręcą nosem, a syci na długo i pomaga schudnąć

Jesienią po wakacyjnej przerwie do łask powracają zupy. Nie tylko pomagają przetrwać pierwsze i kolejne przymrozki, ale także dostarczają wartościowych składników, rozgrzewają i zaspokajają głód na długi czas. Nie każdy jednak wie, że zupy z dodatkiem kiszonej kapusty pomagają także zrzucić zbędne kilogramy.

Tradycyjny kapuśniak
Tradycyjny kapuśniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TAR

09.11.2024 08:58

Zapomniany kapuśniak to smaczna i zdrowa propozycja na listopad. Zupa jest pełna witaminy C, którą warto uzupełniać, aby nie dać się infekcjom. Moja babcia gotowała bulion na żeberkach wieprzowych z dodatkiem boczku. Inspirując się jej przepisem, możesz zrobić kapuśniak z mięsem lub bez na bulionie warzywnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak kapuśniak pomaga w odchudzaniu?

Kapusta kiszona nie tylko zawiera dużą ilość witaminy C, ale także błonnik, który pęcznieje w żołądku. Wypełnione narządy wewnętrzne przesyłają sygnał do twojego mózgu, że już nie potrzebujesz więcej jedzenia. Dzięki temu nie odczuwasz głodu i nie masz ochoty na przekąskę po obiedzie. 

Co więcej, w wyniku fermentacji wytwarzane są bakterie, które pozytywnie wpływają na pracę jelit. Oczyszczają z toksyn i poprawiają przemianę materii. Zupy zawierają też dużo wody, więc zwiększają nawodnienie organizmu, co także jest wskazane przy diecie odchudzającej.

Najprostszy przepis na pyszny kapuśniak

Z podanej ilości produktów przygotujesz garnek zupy dla 4 osób

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 cebulę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki bulionu warzywnego ze słoika,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj posiekaną drobno cebulę, a po chwili odciśniętą z wody kiszoną kapustę, ząbek czosnku, ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Smaż przez około 10 minut, mieszając, aby nic nie przywarło.
  3. Do garnka wrzuć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej 2 litrami wody i gotuj do miękkości. Po 10 minutach dodaj składniki z patelni i bulion ze słoika. Jeśli masz, możesz sięgnąć do lodówki po słoiczek lub do zamrażarki po pojemnik z domowym bulionem.
  4. Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut na małej mocy palnika. Gotowy kapuśniak dopraw solą i pieprzem zgodnie z własnym gustem.

Kapuśniak w wersji wege

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz zrobić kapuśniak z soczewicą lub innym roślinnym dodatkiem, który wzbogaci strukturę i smak zupy. Możesz sięgnąć po tempeh, seitan lub tofu, które po przesmażeniu mają podobną konsystencję do mięsa, a do tego świetnie chłoną aromaty przypraw. 

Wybrany składnik przed dodaniem do zupy warto przesmażyć z cebulką i kapustą. Aby zwiększyć aromatyczność zupy, spróbuj dodać kumin, kolendrę lub paprykę chili.