Nasze babcie gotowały co chwilę. Dziś młodzi kręcą nosem, a syci na długo i pomaga schudnąć

Jesienią po wakacyjnej przerwie do łask powracają zupy. Nie tylko pomagają przetrwać pierwsze i kolejne przymrozki, ale także dostarczają wartościowych składników, rozgrzewają i zaspokajają głód na długi czas. Nie każdy jednak wie, że zupy z dodatkiem kiszonej kapusty pomagają także zrzucić zbędne kilogramy.

Tradycyjny kapuśniakTradycyjny kapuśniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TAR
Anna Galuhn

Zapomniany kapuśniak to smaczna i zdrowa propozycja na listopad. Zupa jest pełna witaminy C, którą warto uzupełniać, aby nie dać się infekcjom. Moja babcia gotowała bulion na żeberkach wieprzowych z dodatkiem boczku. Inspirując się jej przepisem, możesz zrobić kapuśniak z mięsem lub bez na bulionie warzywnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Jak kapuśniak pomaga w odchudzaniu?

Kapusta kiszona nie tylko zawiera dużą ilość witaminy C, ale także błonnik, który pęcznieje w żołądku. Wypełnione narządy wewnętrzne przesyłają sygnał do twojego mózgu, że już nie potrzebujesz więcej jedzenia. Dzięki temu nie odczuwasz głodu i nie masz ochoty na przekąskę po obiedzie. 

Co więcej, w wyniku fermentacji wytwarzane są bakterie, które pozytywnie wpływają na pracę jelit. Oczyszczają z toksyn i poprawiają przemianę materii. Zupy zawierają też dużo wody, więc zwiększają nawodnienie organizmu, co także jest wskazane przy diecie odchudzającej.

Najprostszy przepis na pyszny kapuśniak

Z podanej ilości produktów przygotujesz garnek zupy dla 4 osób

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 cebulę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki bulionu warzywnego ze słoika,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Dodaj posiekaną drobno cebulę, a po chwili odciśniętą z wody kiszoną kapustę, ząbek czosnku, ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Smaż przez około 10 minut, mieszając, aby nic nie przywarło.
  3. Do garnka wrzuć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej 2 litrami wody i gotuj do miękkości. Po 10 minutach dodaj składniki z patelni i bulion ze słoika. Jeśli masz, możesz sięgnąć do lodówki po słoiczek lub do zamrażarki po pojemnik z domowym bulionem.
  4. Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut na małej mocy palnika. Gotowy kapuśniak dopraw solą i pieprzem zgodnie z własnym gustem.

Kapuśniak w wersji wege

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz zrobić kapuśniak z soczewicą lub innym roślinnym dodatkiem, który wzbogaci strukturę i smak zupy. Możesz sięgnąć po tempeh, seitan lub tofu, które po przesmażeniu mają podobną konsystencję do mięsa, a do tego świetnie chłoną aromaty przypraw. 

Wybrany składnik przed dodaniem do zupy warto przesmażyć z cebulką i kapustą. Aby zwiększyć aromatyczność zupy, spróbuj dodać kumin, kolendrę lub paprykę chili.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża