Kiedyś babcie robiły nam co chwilę. Działa jak balsam na jelita i poprawia trawienie

Naturalny, lekki i pełen wartości odżywczych – kisiel z siemienia lnianego z truskawkami to doskonały wybór dla tych, którzy chcą połączyć smak z troską o zdrowie. Łagodzi podrażnienia układu pokarmowego, wspiera trawienie i dostarcza cennych antyoksydantów. Idealny jako deser, przekąska lub lekka kolacja – smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Kisiel z siemienia lnianego i truskawekKisiel z siemienia lnianego i truskawek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Połączenie siemienia lnianego i truskawek to duet idealny – kisiel przygotowany na ich bazie nie tylko odżywia, ale także wspiera regenerację błon śluzowych oraz łagodzi stany zapalne w organizmie. Dzięki lekkiej strukturze i naturalnej słodyczy owoców, jest to świetna propozycja dla dzieci, dorosłych i osób na diecie lekkostrawnej, bez dodatku sztucznych zagęstników czy cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Dlaczego siemię lniane jest tak zdrowe?

Siemię lniane to jeden z najstarszych i najcenniejszych składników naturalnej apteczki. Znane ze swoich właściwości osłonowych i przeciwzapalnych, świetnie sprawdza się w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Bogate w błonnik, kwasy omega-3 (ALA), lignany i mikroelementy, działa korzystnie na perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. W postaci kisielu tworzy śluzową konsystencję, która delikatnie powleka ściany przewodu pokarmowego, przynosząc ulgę np. przy refluksie, wrzodach czy zespole jelita drażliwego.

Jak truskawki wpływają na organizm?

Truskawki to nie tylko letnia przyjemność, ale i źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawierają dużo witaminy C, flawonoidów, kwasu elagowego oraz błonnika. Dzięki temu działają silnie przeciwutleniająco, wspierają układ odpornościowy i opóźniają procesy starzenia. Truskawki pomagają również regulować poziom cukru we krwi, wspierają wątrobę i są naturalnym wsparciem dla zdrowia skóry.

Kisiel z siemienia lnianego i truskawek

Taki kisiel możesz spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako deser, drugie śniadanie lub lekką kolację. Działa jak naturalny balsam na układ pokarmowy, a jednocześnie dostarcza witamin i antyoksydantów. To idealny wybór, jeśli chcesz połączyć przyjemność jedzenia z troską o zdrowie.

Składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej złotego),
  • 250 ml szklanka wody,
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek,
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
  • kilka kropel soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane zalej wodą w rondelku i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż powstanie gęsty płyn.
  2. W międzyczasie umyj truskawki, usuń szypułki i zblenduj na mus.
  3. Dodaj mus z truskawek do ugotowanego kisielu i gotuj jeszcze 2–3 minuty, mieszając.
  4. Opcjonalnie dosłodź miodem i dodaj odrobinę soku z cytryny dla podkreślenia smaku. Przelej do miseczek lub szklanek. Możesz jeść na ciepło lub po schłodzeniu.

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło