InspiracjeKiedyś był omlet grzybek, dziś króluje to cudo. Przyda się trik z patelnią

Kiedyś był omlet grzybek, dziś króluje to cudo. Przyda się trik z patelnią

Jeśli tak jak ja zaniedbujesz śniadania, to mam dla ciebie propozycję na szybki i smaczny posiłek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Dutch baby to nie jest typowy naleśnik, bo zamiast smażenia na patelni, będziesz piec go w piekarniku. Poniżej zdradzam sprawdzony przepis.

Trudno się oprzeć takiemu śniadaniu
Trudno się oprzeć takiemu śniadaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nazwa tego dania jest myląca, bo dutch baby wcale nie pochodzi z Holandii, a najprawdopodobniej z Niemiec. Przepis został wymyślony w pierwszej połowie XX wieku w Manca's Cafe w Seattle, w stanie Waszyngton. Restauracja należała do Victora Manca i była interesem rodzinnym.

Naleśnik przypomina niemieckie pfannkuchen, więc córka Manca, zamiast nazwać ten pieczony przysmak deutsch (niemieckim), to błędnie użyła słowa dutch (czyli holenderski). Warto wspomnieć, że sposób wykonania dutch baby przypomina również angielskie yorkshire pudding. Jest więc idealnym uosobieniem mieszanki kulturowej obecnej w kuchni amerykańskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla

Wybór naczynia jest ważny

Przy przygotowaniu dutch baby musimy pamiętać o kilku rzeczach. Najważniejsze jest naczynie, w którym będziemy piec naleśnika. Najlepiej użyć patelni żeliwnej, moja ma średnicę 20 cm, choć nada się do tego też blaszka do tarty lub quiche, tylko forma musi mieć wysokie brzegi. Naczynie żaroodporne również się sprawdzi, ale pamiętaj, aby wcześniej je mocno nagrzać w piekarniku — zapewni to ciastu dobre warunki do wyrastania.

Oprócz tego zadbaj o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dutch baby można wzbogacić różnymi składnikami, takimi jak syrop klonowy, miód, masło orzechowe, jogurt grecki, orzechy. Propozycji jest nieskończenie wiele, do swojego naleśnika użyłam akurat borówek i cukru pudru. Najlepiej jest go zjeść zaraz po upieczeniu, bo z czasem ciasto opada.

Przepis na dutch baby z borówkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 175 ml mleka,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka cukru pudru do podania,
  • ok. 100 g borówek.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej masło klarowane na żeliwnej patelni.
  2. W blenderze zmiksuj jajka, mleko, mąkę, cukier, sól i ekstrakt waniliowy, do momentu aż składniki się połączą.
  3. Wylej masę na rozgrzane masło klarowane i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz naleśnik przez około 15-20 minut, aż nabierze złotego kolory i ciasto zetnie się w środku.
  4. Borówkami udekoruj wierch naleśnika, a całość posyp jeszcze cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie