Kiedyś był omlet grzybek, dziś króluje to cudo. Przyda się trik z patelnią

Jeśli tak jak ja zaniedbujesz śniadania, to mam dla ciebie propozycję na szybki i smaczny posiłek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Dutch baby to nie jest typowy naleśnik, bo zamiast smażenia na patelni, będziesz piec go w piekarniku. Poniżej zdradzam sprawdzony przepis.

Trudno się oprzeć takiemu śniadaniuTrudno się oprzeć takiemu śniadaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nazwa tego dania jest myląca, bo dutch baby wcale nie pochodzi z Holandii, a najprawdopodobniej z Niemiec. Przepis został wymyślony w pierwszej połowie XX wieku w Manca's Cafe w Seattle, w stanie Waszyngton. Restauracja należała do Victora Manca i była interesem rodzinnym.

Naleśnik przypomina niemieckie pfannkuchen, więc córka Manca, zamiast nazwać ten pieczony przysmak deutsch (niemieckim), to błędnie użyła słowa dutch (czyli holenderski). Warto wspomnieć, że sposób wykonania dutch baby przypomina również angielskie yorkshire pudding. Jest więc idealnym uosobieniem mieszanki kulturowej obecnej w kuchni amerykańskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Wybór naczynia jest ważny

Przy przygotowaniu dutch baby musimy pamiętać o kilku rzeczach. Najważniejsze jest naczynie, w którym będziemy piec naleśnika. Najlepiej użyć patelni żeliwnej, moja ma średnicę 20 cm, choć nada się do tego też blaszka do tarty lub quiche, tylko forma musi mieć wysokie brzegi. Naczynie żaroodporne również się sprawdzi, ale pamiętaj, aby wcześniej je mocno nagrzać w piekarniku — zapewni to ciastu dobre warunki do wyrastania.

Oprócz tego zadbaj o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dutch baby można wzbogacić różnymi składnikami, takimi jak syrop klonowy, miód, masło orzechowe, jogurt grecki, orzechy. Propozycji jest nieskończenie wiele, do swojego naleśnika użyłam akurat borówek i cukru pudru. Najlepiej jest go zjeść zaraz po upieczeniu, bo z czasem ciasto opada.

Przepis na dutch baby z borówkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 175 ml mleka,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka cukru pudru do podania,
  • ok. 100 g borówek.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej masło klarowane na żeliwnej patelni.
  2. W blenderze zmiksuj jajka, mleko, mąkę, cukier, sól i ekstrakt waniliowy, do momentu aż składniki się połączą.
  3. Wylej masę na rozgrzane masło klarowane i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz naleśnik przez około 15-20 minut, aż nabierze złotego kolory i ciasto zetnie się w środku.
  4. Borówkami udekoruj wierch naleśnika, a całość posyp jeszcze cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej