Kiedyś jedli ją najbiedniejsi. Zapomniana zupa jest lepsza niż żurek i barszcz biały

Ewa Wachowicz nie tylko podąża za najnowszymi trendami w kulinariach, ale lubi też przypominać nieco zapomniane przepisy. Najlepszy przykład to właśnie ta zupa. Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a wiosną warto znać na nią przepis. Jest bardzo prosta do przygotowania.

Serwatczanka według Ewy WachowiczSerwatczanka według Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Serwatczanka to zupa, która w smaku przypomina tradycyjny żurek. Jej przygotowanie jednak jest prostsze, bo niepotrzebny jest do niej zakwas. Wystarczy użyć właśnie serwatki. Ten przepis podchodzi z Podkarpacia, ale zdecydowanie powinien być znany w całym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Do jakich dań dodawać serwatkę?

Kiedyś w kuchni serwatka była używana znacznie częściej. Jeszcze nasze babcie dodawały ją do naleśników, placków i innych wypieków. Traktowano ją też jako napój, który świetnie gasił pragnienie. Serwatka powstaje podczas produkcji serów. Można ją też kupić nawet w dyskontach lub przygotować samodzielnie.

Co zawiera serwatka?

Serwatka to zdrowy dodatek do dań. W jej składzie jest głównie woda, zawiera też aminokwasy, białka oraz witaminy. Jest bogata w biotynę, fosfor i wapń. Charakteryzuje się niską kalorycznością, a jednocześnie dostarcza organizmowi pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Dlatego stosowanie jej w kuchni to dobry pomysł. Wypróbuj ją do naleśników, albo weź przykład z Ewy Wachowicz i ugotuj serwatczankę. W wersji około wielkanocnej możesz ją podać z jajkami na twardo.

Serwatczanka z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 l serwatki,
  • pól l rosołu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • ¼ kapusty,
  • 1 por,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i drobno pokrój. Kapustę poszatkuj.
  2. Masło rozpuść w garnku i przesmaż marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie dodaj kapustę, a na koniec plasterki pora. Całość wymieszaj.
  3. Zalej całość ciepłym rosołem. Gotuj do miękkości warzyw.
  4. Następnie dodaj serwatkę.
  5. Odlej szklankę zupy i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj mieszankę do garnka i zagotuj zupę.
  6. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawaj z drobno posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach