Kiedyś jedli ją najbiedniejsi. Zapomniana zupa jest lepsza niż żurek i barszcz biały

Ewa Wachowicz nie tylko podąża za najnowszymi trendami w kulinariach, ale lubi też przypominać nieco zapomniane przepisy. Najlepszy przykład to właśnie ta zupa. Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a wiosną warto znać na nią przepis. Jest bardzo prosta do przygotowania.

Serwatczanka według Ewy WachowiczSerwatczanka według Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Serwatczanka to zupa, która w smaku przypomina tradycyjny żurek. Jej przygotowanie jednak jest prostsze, bo niepotrzebny jest do niej zakwas. Wystarczy użyć właśnie serwatki. Ten przepis podchodzi z Podkarpacia, ale zdecydowanie powinien być znany w całym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Do jakich dań dodawać serwatkę?

Kiedyś w kuchni serwatka była używana znacznie częściej. Jeszcze nasze babcie dodawały ją do naleśników, placków i innych wypieków. Traktowano ją też jako napój, który świetnie gasił pragnienie. Serwatka powstaje podczas produkcji serów. Można ją też kupić nawet w dyskontach lub przygotować samodzielnie.

Co zawiera serwatka?

Serwatka to zdrowy dodatek do dań. W jej składzie jest głównie woda, zawiera też aminokwasy, białka oraz witaminy. Jest bogata w biotynę, fosfor i wapń. Charakteryzuje się niską kalorycznością, a jednocześnie dostarcza organizmowi pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Dlatego stosowanie jej w kuchni to dobry pomysł. Wypróbuj ją do naleśników, albo weź przykład z Ewy Wachowicz i ugotuj serwatczankę. W wersji około wielkanocnej możesz ją podać z jajkami na twardo.

Serwatczanka z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 l serwatki,
  • pól l rosołu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • ¼ kapusty,
  • 1 por,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i drobno pokrój. Kapustę poszatkuj.
  2. Masło rozpuść w garnku i przesmaż marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie dodaj kapustę, a na koniec plasterki pora. Całość wymieszaj.
  3. Zalej całość ciepłym rosołem. Gotuj do miękkości warzyw.
  4. Następnie dodaj serwatkę.
  5. Odlej szklankę zupy i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj mieszankę do garnka i zagotuj zupę.
  6. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawaj z drobno posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka