Koreańska babcia robi zamiast racuchów. Rozkochają w sobie fanów słodkości

To przysmak, którym zajadają się Koreańczycy zarówno w domach, jak i na mieście. Drożdżowe placuszki z nadzieniem to jeden z symboli kuchni streetfoodowej tego kraju.

Koreańskie hotteokKoreańskie hotteok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Hotteok to koreańskie naleśnik z nadzieniem. Najczęściej powstaje na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem mąki z kleistego ryżu. Sprawia ona, że usmażone naleśniki są chrupiące na zewnątrz i ciągnące się i miękkie w środku. Dawniej przygotowywano je z mięsnym nadzieniem, ale Koreańczycy postawili później na słodki farsz z brązowego cukru, cynamonu i posiekanych orzechów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Koreańskie hotteok

Chociaż polskim racuchom z jabłkami nie można nic zarzucić, to czasem warto postawić na coś nowego i smacznego. Można pomyśleć, że skoro to przepis z Korei, to składniki będą skomplikowane i trudno dostępne. Tak naprawdę nie trzeba dużo szukać i kombinować, bo wszystko dostaniesz w supermarkecie. Wspomnianą wcześniej mąkę z kleistego ryżu możesz spokojnie pominąć.

Hotteok z orzechami
Hotteok z orzechami © Pixabay

Drożdżowe ciasto najlepiej smakuje z orzechowym, słodkim nadzieniem. Do tego szklanka mleka albo ulubiona kawa i można poczuć się jak po wizycie u koreańskiej babci lub spacerze po azjatyckim targowisku.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 75 ml wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Nadzienie:

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski pokrusz drożdże, wsyp cukier i utrzyj.
  2. Dodaj ciepłe mleko, wodę i wymieszaj.
  3. Wsyp mąkę, szczyptę soli i dokładnie wyrób ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Orzechy włoskie posiekaj i wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  6. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, by pozbyć się powietrza.
  7. Podziel na ok. 8 kawałków i uformuj z nich kulę.
  8. Spłaszcz kulki wałkiem lub rękami.
  9. Nałóż solidną porcję farszu i zalep jak pieroga.
  10. Ponownie spłaszcz, aby powstał okrągły placek.
  11. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj przygotowane placki.
  12. Smaż na średniej mocy palnika po 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. W trakcie smażenia spłaszcz je szpatułką.

Gotowe hotteok podawaj prosto z patelni, na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki