Koreańska babcia robi zamiast racuchów. Rozkochają w sobie fanów słodkości

To przysmak, którym zajadają się Koreańczycy zarówno w domach, jak i na mieście. Drożdżowe placuszki z nadzieniem to jeden z symboli kuchni streetfoodowej tego kraju.

Koreańskie hotteokKoreańskie hotteok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Hotteok to koreańskie naleśnik z nadzieniem. Najczęściej powstaje na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem mąki z kleistego ryżu. Sprawia ona, że usmażone naleśniki są chrupiące na zewnątrz i ciągnące się i miękkie w środku. Dawniej przygotowywano je z mięsnym nadzieniem, ale Koreańczycy postawili później na słodki farsz z brązowego cukru, cynamonu i posiekanych orzechów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Koreańskie hotteok

Chociaż polskim racuchom z jabłkami nie można nic zarzucić, to czasem warto postawić na coś nowego i smacznego. Można pomyśleć, że skoro to przepis z Korei, to składniki będą skomplikowane i trudno dostępne. Tak naprawdę nie trzeba dużo szukać i kombinować, bo wszystko dostaniesz w supermarkecie. Wspomnianą wcześniej mąkę z kleistego ryżu możesz spokojnie pominąć.

Hotteok z orzechami
Hotteok z orzechami © Pixabay

Drożdżowe ciasto najlepiej smakuje z orzechowym, słodkim nadzieniem. Do tego szklanka mleka albo ulubiona kawa i można poczuć się jak po wizycie u koreańskiej babci lub spacerze po azjatyckim targowisku.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 75 ml wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Nadzienie:

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski pokrusz drożdże, wsyp cukier i utrzyj.
  2. Dodaj ciepłe mleko, wodę i wymieszaj.
  3. Wsyp mąkę, szczyptę soli i dokładnie wyrób ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Orzechy włoskie posiekaj i wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  6. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, by pozbyć się powietrza.
  7. Podziel na ok. 8 kawałków i uformuj z nich kulę.
  8. Spłaszcz kulki wałkiem lub rękami.
  9. Nałóż solidną porcję farszu i zalep jak pieroga.
  10. Ponownie spłaszcz, aby powstał okrągły placek.
  11. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj przygotowane placki.
  12. Smaż na średniej mocy palnika po 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. W trakcie smażenia spłaszcz je szpatułką.

Gotowe hotteok podawaj prosto z patelni, na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości