Koreańska babcia robi zamiast racuchów. Rozkochają w sobie fanów słodkości
To przysmak, którym zajadają się Koreańczycy zarówno w domach, jak i na mieście. Drożdżowe placuszki z nadzieniem to jeden z symboli kuchni streetfoodowej tego kraju.
Hotteok to koreańskie naleśnik z nadzieniem. Najczęściej powstaje na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem mąki z kleistego ryżu. Sprawia ona, że usmażone naleśniki są chrupiące na zewnątrz i ciągnące się i miękkie w środku. Dawniej przygotowywano je z mięsnym nadzieniem, ale Koreańczycy postawili później na słodki farsz z brązowego cukru, cynamonu i posiekanych orzechów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem
Koreańskie hotteok
Chociaż polskim racuchom z jabłkami nie można nic zarzucić, to czasem warto postawić na coś nowego i smacznego. Można pomyśleć, że skoro to przepis z Korei, to składniki będą skomplikowane i trudno dostępne. Tak naprawdę nie trzeba dużo szukać i kombinować, bo wszystko dostaniesz w supermarkecie. Wspomnianą wcześniej mąkę z kleistego ryżu możesz spokojnie pominąć.
Drożdżowe ciasto najlepiej smakuje z orzechowym, słodkim nadzieniem. Do tego szklanka mleka albo ulubiona kawa i można poczuć się jak po wizycie u koreańskiej babci lub spacerze po azjatyckim targowisku.
Składniki:
- 320 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 75 ml wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Nadzienie:
- 250 g orzechów włoskich,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Do miski pokrusz drożdże, wsyp cukier i utrzyj.
- Dodaj ciepłe mleko, wodę i wymieszaj.
- Wsyp mąkę, szczyptę soli i dokładnie wyrób ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Orzechy włoskie posiekaj i wymieszaj z cukrem i cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, by pozbyć się powietrza.
- Podziel na ok. 8 kawałków i uformuj z nich kulę.
- Spłaszcz kulki wałkiem lub rękami.
- Nałóż solidną porcję farszu i zalep jak pieroga.
- Ponownie spłaszcz, aby powstał okrągły placek.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj przygotowane placki.
- Smaż na średniej mocy palnika po 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. W trakcie smażenia spłaszcz je szpatułką.
Gotowe hotteok podawaj prosto z patelni, na gorąco. Smacznego!