Koreańska babcia robi zamiast racuchów. Rozkochają w sobie fanów słodkości

To przysmak, którym zajadają się Koreańczycy zarówno w domach, jak i na mieście. Drożdżowe placuszki z nadzieniem to jeden z symboli kuchni streetfoodowej tego kraju.

Koreańskie hotteokKoreańskie hotteok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Hotteok to koreańskie naleśnik z nadzieniem. Najczęściej powstaje na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem mąki z kleistego ryżu. Sprawia ona, że usmażone naleśniki są chrupiące na zewnątrz i ciągnące się i miękkie w środku. Dawniej przygotowywano je z mięsnym nadzieniem, ale Koreańczycy postawili później na słodki farsz z brązowego cukru, cynamonu i posiekanych orzechów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Koreańskie hotteok

Chociaż polskim racuchom z jabłkami nie można nic zarzucić, to czasem warto postawić na coś nowego i smacznego. Można pomyśleć, że skoro to przepis z Korei, to składniki będą skomplikowane i trudno dostępne. Tak naprawdę nie trzeba dużo szukać i kombinować, bo wszystko dostaniesz w supermarkecie. Wspomnianą wcześniej mąkę z kleistego ryżu możesz spokojnie pominąć.

Hotteok z orzechami
Hotteok z orzechami © Pixabay

Drożdżowe ciasto najlepiej smakuje z orzechowym, słodkim nadzieniem. Do tego szklanka mleka albo ulubiona kawa i można poczuć się jak po wizycie u koreańskiej babci lub spacerze po azjatyckim targowisku.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 75 ml wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Nadzienie:

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski pokrusz drożdże, wsyp cukier i utrzyj.
  2. Dodaj ciepłe mleko, wodę i wymieszaj.
  3. Wsyp mąkę, szczyptę soli i dokładnie wyrób ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Orzechy włoskie posiekaj i wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  6. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, by pozbyć się powietrza.
  7. Podziel na ok. 8 kawałków i uformuj z nich kulę.
  8. Spłaszcz kulki wałkiem lub rękami.
  9. Nałóż solidną porcję farszu i zalep jak pieroga.
  10. Ponownie spłaszcz, aby powstał okrągły placek.
  11. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj przygotowane placki.
  12. Smaż na średniej mocy palnika po 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. W trakcie smażenia spłaszcz je szpatułką.

Gotowe hotteok podawaj prosto z patelni, na gorąco. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀