Został ci korek po winie? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj!

Okazuje się, że korek po winie może być bardzo przydatny. Od dzisiaj już nigdy go nie wyrzucisz!  Dzięki niemu, w prosty sposób usuniesz nieprzyjemny zapach spalenizny. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

ObrazekZostał ci korek po winie Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj! - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Przydatny korek po winie

Obrazek
Korek od wina - Pyszności; Foto: Canva.com

Najczęściej po wypiciu wina, wyrzucamy butelkę wraz z korkiem. Wielu z nas nie jest świadomych tego, jak przydatny może być ten mały przedmiot. Okazuje się, że dzięki niemu uratujemy niejedno danie!

Bigos to wyjątkowo czasochłonne danie. Czas gotowania potrawy zajmuje kilka godzin. W związku z tym nieraz zdarzyło nam się je przypalić. W konsekwencji zapach spalenizny przeniknął do całej potrawy. Nie tylko zmarnowaliśmy składniki, ale również cenny czas. Okazuje się jednak, że w usunięciu nieprzyjemnego zapachu pomoże nam drewniany korek od wina!

Korek w garnku

Obrazek
Bigos - Pyszności; Foto: Canva.com

Przypalony bigos przełóż do nowego garnka. Pamiętaj, aby nie dodawać do niego przypalonych resztek. Następnie do potrawy dodaj drewniany korek po winie i ją zagotuj. Drewno świetnie pochłonie zapach spalenizny. Dzięki temu przywrócisz potrawie jej piękny aromat i smak. Pod koniec usuń korek i delektuj się pysznym bigosem.

Jest to prosty trik, który może wykonać każdy z nas. Wystarczy tylko mieć przy sobie drewniany korek po winie. Jeśli przygotowujesz dużą ilość bigosu, możesz dodać do niego kilka korków. Dzięki temu będziesz pewien, że potrawa nie będzie pachniała spalenizną.

Co zrobić, żeby nie przypalić bigosu?

Najlepiej, jeśli nie spalimy naszej potrawy i korek nie będzie nam potrzebny. Jak w takim razie prawidłowo przygotować bigos? Okazuje się, że jest to dziecinnie proste. Jednak nie każdy z nas o tym wie.

Bigos powinniśmy gotować na niskim ogniu. Oprócz tego należy pamiętać, aby od czasu do czasu go mieszać. Ażeby uniknąć spalenia potrawy, warto również zaopatrzyć się w odpowiedni garnek. Najlepiej jeśli będzie odznaczał się grubym dnem. Poza tym, podczas gotowania bigosu można raz na jakiś czas dodawać do kapusty niewielką ilość wody. Jeśli mamy zamiar odgrzać potrawę - najlepiej wykorzystać do tego piekarnik.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 4 hitowe przepisy z młodą kapustą krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥