PrzepisKotlety nadziewane uwielbianym sezonowym warzywem. Idealne na niedzielny obiad

Kotlety nadziewane uwielbianym sezonowym warzywem. Idealne na niedzielny obiad

Faszerowane kotlety to idealny pomysł na obiad - Pyszności; foto: Canva
Faszerowane kotlety to idealny pomysł na obiad - Pyszności; foto: Canva

04.08.2023 16:12, aktual.: 04.08.2023 16:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tak pysznego obiadu dawno nie jedliśmy — a uwierzcie nam, siedzimy w tym naprawdę "po pachy". Jest cielęcina, jest chrupiąca panierka, jest i uwielbiane przez Polaków sezonowe warzywo. Słowem: wszystko, co dobre. Tu nie ma żadnego zmiłuj; musisz po prostu wcielić ten przepis w życie i koniecznie dać nam znać, czy odniosłeś równie pozytywne wrażenie, co my. 

Do czego wykorzystać nadmiar cukinii w kuchni? Pomysłów jest sporo. Hindusi preferują robienie z nich przetworów. Placuszki z cukinii też wypadają świetnie. Innym ciekawym patentem jest skarmelizowanie jej w podobny sposób, co cebulę, i dodawania do makaronów czy kanapek. Wszystkie te pomysły możemy polecić z czystym sercem, ale dzisiaj chcemy skupić się na czymś innym. Zapnij pasy, bo będzie naprawdę ekstremalnie smacznie.

Co zrobić z cukinii? Nadziać nią kotlety! - Pyszności; foto: Canva
Co zrobić z cukinii? Nadziać nią kotlety! - Pyszności; foto: Canva

Najnowszym odkrytym przez nas sposobem na wykorzystanie cukinii w kuchni, są faszerowane kotlety cielęce. Brak nam słów na opisanie ich smaku, ustalmy więc, że są po prostu wybitne i koniecznie musisz ich spróbować. Przepis nie jest trudny i uporasz się z nim w kilka chwil. Powodzenia!

Kotlety cielęce z farszem z cukinii

Składniki:

  • 800 g udźca cielęcego,
  • 220 g cukinii,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę pokrój w kotlety. Z 800 gramów powinno ich być cztery. Posyp je z obu stron solą i pieprzem i uklep. Za pomocą ostrego noża wytnij w każdym kotlecie kieszonkę. Powinna być dosyć głęboka, ale uważaj, żeby nie przebić się na wylot. Następnie natrzyj wgłębienia musztardą.
  2. Umytą cukinię pokrój w drobną kostkę, blanszuj we wrzątku przez około 2 minuty, a następnie wstaw pod strumień chłodnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. Następnie osusz ją i dopraw ziołami prowansalskimi.
  3. Tak przygotowaną cukinię umieść równomiernie w wyciętych w kotletach kieszonkach. Żeby nie wypłynęła podczas smażenia, nadziej je wykałaczkami.
  4. Czas na klasykę: panieruj kotlety najpierw w mące, później w rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec odciśnij nadmiar tłuszczu, skropl sokiem z cytryny i udekoruj natką pietruszki. Smacznego!