Kotlety nadziewane uwielbianym sezonowym warzywem. Idealne na niedzielny obiad

Tak pysznego obiadu dawno nie jedliśmy — a uwierzcie nam, siedzimy w tym naprawdę "po pachy". Jest cielęcina, jest chrupiąca panierka, jest i uwielbiane przez Polaków sezonowe warzywo. Słowem: wszystko, co dobre. Tu nie ma żadnego zmiłuj; musisz po prostu wcielić ten przepis w życie i koniecznie dać nam znać, czy odniosłeś równie pozytywne wrażenie, co my. 

ObrazekFaszerowane kotlety to idealny pomysł na obiad - Pyszności; foto: Canva

Do czego wykorzystać nadmiar cukinii w kuchni? Pomysłów jest sporo. Hindusi preferują robienie z nich przetworów. Placuszki z cukinii też wypadają świetnie. Innym ciekawym patentem jest skarmelizowanie jej w podobny sposób, co cebulę, i dodawania do makaronów czy kanapek. Wszystkie te pomysły możemy polecić z czystym sercem, ale dzisiaj chcemy skupić się na czymś innym. Zapnij pasy, bo będzie naprawdę ekstremalnie smacznie.

Obrazek
Co zrobić z cukinii? Nadziać nią kotlety! - Pyszności; foto: Canva

Najnowszym odkrytym przez nas sposobem na wykorzystanie cukinii w kuchni, są faszerowane kotlety cielęce. Brak nam słów na opisanie ich smaku, ustalmy więc, że są po prostu wybitne i koniecznie musisz ich spróbować. Przepis nie jest trudny i uporasz się z nim w kilka chwil. Powodzenia!

Kotlety cielęce z farszem z cukinii

Składniki:

  • 800 g udźca cielęcego,
  • 220 g cukinii,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę pokrój w kotlety. Z 800 gramów powinno ich być cztery. Posyp je z obu stron solą i pieprzem i uklep. Za pomocą ostrego noża wytnij w każdym kotlecie kieszonkę. Powinna być dosyć głęboka, ale uważaj, żeby nie przebić się na wylot. Następnie natrzyj wgłębienia musztardą.
  2. Umytą cukinię pokrój w drobną kostkę, blanszuj we wrzątku przez około 2 minuty, a następnie wstaw pod strumień chłodnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. Następnie osusz ją i dopraw ziołami prowansalskimi.
  3. Tak przygotowaną cukinię umieść równomiernie w wyciętych w kotletach kieszonkach. Żeby nie wypłynęła podczas smażenia, nadziej je wykałaczkami.
  4. Czas na klasykę: panieruj kotlety najpierw w mące, później w rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec odciśnij nadmiar tłuszczu, skropl sokiem z cytryny i udekoruj natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem