Kotlety nadziewane uwielbianym sezonowym warzywem. Idealne na niedzielny obiad
Tak pysznego obiadu dawno nie jedliśmy — a uwierzcie nam, siedzimy w tym naprawdę "po pachy". Jest cielęcina, jest chrupiąca panierka, jest i uwielbiane przez Polaków sezonowe warzywo. Słowem: wszystko, co dobre. Tu nie ma żadnego zmiłuj; musisz po prostu wcielić ten przepis w życie i koniecznie dać nam znać, czy odniosłeś równie pozytywne wrażenie, co my.
04.08.2023 | aktual.: 04.08.2023 16:42
Do czego wykorzystać nadmiar cukinii w kuchni? Pomysłów jest sporo. Hindusi preferują robienie z nich przetworów. Placuszki z cukinii też wypadają świetnie. Innym ciekawym patentem jest skarmelizowanie jej w podobny sposób, co cebulę, i dodawania do makaronów czy kanapek. Wszystkie te pomysły możemy polecić z czystym sercem, ale dzisiaj chcemy skupić się na czymś innym. Zapnij pasy, bo będzie naprawdę ekstremalnie smacznie.
Najnowszym odkrytym przez nas sposobem na wykorzystanie cukinii w kuchni, są faszerowane kotlety cielęce. Brak nam słów na opisanie ich smaku, ustalmy więc, że są po prostu wybitne i koniecznie musisz ich spróbować. Przepis nie jest trudny i uporasz się z nim w kilka chwil. Powodzenia!
Kotlety cielęce z farszem z cukinii
Składniki:
- 800 g udźca cielęcego,
- 220 g cukinii,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- olej,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę pokrój w kotlety. Z 800 gramów powinno ich być cztery. Posyp je z obu stron solą i pieprzem i uklep. Za pomocą ostrego noża wytnij w każdym kotlecie kieszonkę. Powinna być dosyć głęboka, ale uważaj, żeby nie przebić się na wylot. Następnie natrzyj wgłębienia musztardą.
- Umytą cukinię pokrój w drobną kostkę, blanszuj we wrzątku przez około 2 minuty, a następnie wstaw pod strumień chłodnej wody, żeby zatrzymać proces gotowania. Następnie osusz ją i dopraw ziołami prowansalskimi.
- Tak przygotowaną cukinię umieść równomiernie w wyciętych w kotletach kieszonkach. Żeby nie wypłynęła podczas smażenia, nadziej je wykałaczkami.
- Czas na klasykę: panieruj kotlety najpierw w mące, później w rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec odciśnij nadmiar tłuszczu, skropl sokiem z cytryny i udekoruj natką pietruszki. Smacznego!