Schabowe są suche i twarde? Pominąłeś ważną rzecz przed smażeniem

Robisz kotlety schabowe i zawsze po usmażeniu wychodzą twarde? Być może pomijasz bardzo ważną rzecz. Zanim mięso trafi na patelnię, musisz go poddać pewnemu procesowi. Jeśli to zrobisz, od razu zauważysz różnicę.

ObrazekKotlety schabowe (Adobe)
Paulina Hermann

Wystarczy, że zrobisz banalnie prostą rzecz, o której wiele osób zapomina. Schabowy powinien być wcześniej zamarynowany w odpowiednich składnikach. Samo posolenie i przyprawienie go nic nie da, kotlety schabowe będą twarde i trudne do pogryzienia. Marynata sprawi, że mięso stanie się miękkie, bardziej delikatne i o wiele smaczniejsze.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Wykorzystaj jeden patent

Zazwyczaj przygotowuje się je według poniższego schematu: najpierw przyprawy, potem obtaczanie w jajku i bułce tartej, a na końcu smażenie. Takie kotlety często pozostawiają wiele do życzenia. Potrzebujesz składnika, który mógłby skruszyć mięso. Tu z pomocą przychodzi marynata o lekko kwaśnym smaku. Do jej przygotowania idealnie nadają się musztarda lub kefir. W połączeniu z przyprawami stworzysz miksturę, która poprawi jakość kotletów i pozytywnie wpłynie na ich smak.

Kotlety schabowe marynuj przez co najmniej  2-3 godziny. Najlepiej będzie, jednak jeśli proces ten potrwa całą noc.

Obrazek
Kotlety schabowe będą miękkie, jeśli wcześniej je zamarynujesz (Wikimedia Commons)

Smażenie kotletów to poważna sztuka

Myślisz, że marynowanie to jedyny krok, na który trzeba zwrócić większą uwagę? Nic bardziej mylnego! Na początku musimy kotlety schabowe równomiernie rozbić. Powinny być dość cienkie, żeby krócej się smażyły.

Po zamarynowaniu musimy dobrze je odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. Ten proces zapobiegnie odpadaniu panierki podczas smażenia. Chcemy, żeby nasze danie było przepyszne i pięknie wyglądało, a odpadająca panierka całkowicie je zepsuje.

Schabowego najlepiej smażyć na smalcu wieprzowym. Olej rzepakowy również się nada, chociaż wiele osób skarży się, że pod wpływem temperatury zaczyna śmierdzieć rybą. Niektórzy polecają także olej słonecznikowy, który nadaje lekkości daniom. Dietetycy nie są jednak do niego przekonani. Mięso układaj na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu i smaż na średnim ogniu. Wtedy będzie idealny — dobrze wysmażony w oraz mięciutki środku i chrupiący na zewnątrz.

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować