Schabowe są suche i twarde? Pominąłeś ważną rzecz przed smażeniem

Robisz kotlety schabowe i zawsze po usmażeniu wychodzą twarde? Być może pomijasz bardzo ważną rzecz. Zanim mięso trafi na patelnię, musisz go poddać pewnemu procesowi. Jeśli to zrobisz, od razu zauważysz różnicę.

ObrazekKotlety schabowe (Adobe)
Paulina Hermann

Wystarczy, że zrobisz banalnie prostą rzecz, o której wiele osób zapomina. Schabowy powinien być wcześniej zamarynowany w odpowiednich składnikach. Samo posolenie i przyprawienie go nic nie da, kotlety schabowe będą twarde i trudne do pogryzienia. Marynata sprawi, że mięso stanie się miękkie, bardziej delikatne i o wiele smaczniejsze.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Wykorzystaj jeden patent

Zazwyczaj przygotowuje się je według poniższego schematu: najpierw przyprawy, potem obtaczanie w jajku i bułce tartej, a na końcu smażenie. Takie kotlety często pozostawiają wiele do życzenia. Potrzebujesz składnika, który mógłby skruszyć mięso. Tu z pomocą przychodzi marynata o lekko kwaśnym smaku. Do jej przygotowania idealnie nadają się musztarda lub kefir. W połączeniu z przyprawami stworzysz miksturę, która poprawi jakość kotletów i pozytywnie wpłynie na ich smak.

Kotlety schabowe marynuj przez co najmniej  2-3 godziny. Najlepiej będzie, jednak jeśli proces ten potrwa całą noc.

Obrazek
Kotlety schabowe będą miękkie, jeśli wcześniej je zamarynujesz (Wikimedia Commons)

Smażenie kotletów to poważna sztuka

Myślisz, że marynowanie to jedyny krok, na który trzeba zwrócić większą uwagę? Nic bardziej mylnego! Na początku musimy kotlety schabowe równomiernie rozbić. Powinny być dość cienkie, żeby krócej się smażyły.

Po zamarynowaniu musimy dobrze je odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. Ten proces zapobiegnie odpadaniu panierki podczas smażenia. Chcemy, żeby nasze danie było przepyszne i pięknie wyglądało, a odpadająca panierka całkowicie je zepsuje.

Schabowego najlepiej smażyć na smalcu wieprzowym. Olej rzepakowy również się nada, chociaż wiele osób skarży się, że pod wpływem temperatury zaczyna śmierdzieć rybą. Niektórzy polecają także olej słonecznikowy, który nadaje lekkości daniom. Dietetycy nie są jednak do niego przekonani. Mięso układaj na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu i smaż na średnim ogniu. Wtedy będzie idealny — dobrze wysmażony w oraz mięciutki środku i chrupiący na zewnątrz.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło