Kremowe ciasto z sezonowymi owocami. Robię bez włączania piekarnika
To ciasto jest zdecydowanie hitem imprez. Nie potrzebujesz piekarnika, a smak i wygląd zaskakują każdego, kto je spróbuje. Gotowe w kilka chwil i zawsze wychodzi.
Ciasto z budyniem i porzeczkami bez pieczenia to szybka i efektowna propozycja na każdą okazję. Budyń gotowany na mleku, przekładany warstwami z herbatnikami i dżemem porzeczkowym, daje lekką, kremową strukturę, która świetnie komponuje się z chrupiącą kokosową posypką. Kwaśna porzeczka doskonale przełamuje słodycz budyniu i sprawia, że ciasto nie jest mdłe. Całość przygotowuje się w kilkanaście minut, a największą robotę zrobi za ciebie lodówka, bo dzięki niej to ciasto z budyniem i porzeczkami nie będzie się rozpadać. To przepis, który warto mieć pod ręką, zwłaszcza latem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki
Ciasto z budyniem i porzeczkami jest bardzo kremowe
Kwaskowaty dżem, domowy budyń i gotowe herbatniki tworzą zgrany zestaw, który zadowoli każdego łasucha. Dzięki temu, że ciasto z budyniem i porzeczkami nie wymaga pieczenia, możesz je zrobić nawet w największy upał. Po schłodzeniu nabiera idealnej konsystencji i kroi się bez problemu. Dobrze wygląda na stole i znika z talerzy w ekspresowym tempie.
Składniki:
- 100 gramów wiórków kokosowych,
- 700 mililitrów mleka 3.2 proc.,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 80 gramów budyniu waniliowego bez cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 500 gramów herbatników (mogą być maślane lub pełnoziarniste),
- 400 gramów dżemu z czarnej porzeczki,
- kilka garści świeżych porzeczek.
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe wysyp na papier do pieczenia i podpraż w piekarniku do lekkiego zarumienienia. Odstaw do wystudzenia.
- W rondlu zagotuj 500 mililitrów mleka z cukrem.
- W pozostałych 200 mililitrach rozprowadź budyń i ekstrakt waniliowy.
- Do gorącego mleka wlej mieszankę budyniową, energicznie mieszając.
- Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać.
- Przełóż budyń do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Formę o wymiarach około 28 na 24 centymetry wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników.
- Rozsmaruj jedną trzecią budyniu i przykryj drugą warstwą herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadź połowę dżemu i przykryj kolejną warstwą ciastek.
- Rozsmaruj drugą część budyniu i znów przykryj herbatnikami.
- Wyłóż resztę dżemu i ułóż ostatnią warstwę herbatników.
- Na wierzchu rozprowadź cienką warstwę pozostałego budyniu i posyp prażonymi wiórkami kokosowymi.
- Ciasto z budyniem i porzeczkami schłódź w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi porzeczkami.