Kremowe ciasto z sezonowymi owocami. Robię bez włączania piekarnika

To ciasto jest zdecydowanie hitem imprez. Nie potrzebujesz piekarnika, a smak i wygląd zaskakują każdego, kto je spróbuje. Gotowe w kilka chwil i zawsze wychodzi.

Ciasto z budyniem i porzeczkami zawróci ci w głowieCiasto z budyniem i porzeczkami zawróci ci w głowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ciasto z budyniem i porzeczkami bez pieczenia to szybka i efektowna propozycja na każdą okazję. Budyń gotowany na mleku, przekładany warstwami z herbatnikami i dżemem porzeczkowym, daje lekką, kremową strukturę, która świetnie komponuje się z chrupiącą kokosową posypką. Kwaśna porzeczka doskonale przełamuje słodycz budyniu i sprawia, że ciasto nie jest mdłe. Całość przygotowuje się w kilkanaście minut, a największą robotę zrobi za ciebie lodówka, bo dzięki niej to ciasto z budyniem i porzeczkami nie będzie się rozpadać. To przepis, który warto mieć pod ręką, zwłaszcza latem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Ciasto z budyniem i porzeczkami jest bardzo kremowe

Kwaskowaty dżem, domowy budyń i gotowe herbatniki tworzą zgrany zestaw, który zadowoli każdego łasucha. Dzięki temu, że ciasto z budyniem i porzeczkami nie wymaga pieczenia, możesz je zrobić nawet w największy upał. Po schłodzeniu nabiera idealnej konsystencji i kroi się bez problemu. Dobrze wygląda na stole i znika z talerzy w ekspresowym tempie.

Składniki:

  • 100 gramów wiórków kokosowych,
  • 700 mililitrów mleka 3.2 proc.,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 80 gramów budyniu waniliowego bez cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 500 gramów herbatników (mogą być maślane lub pełnoziarniste),
  • 400 gramów dżemu z czarnej porzeczki,
  • kilka garści świeżych porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe wysyp na papier do pieczenia i podpraż w piekarniku do lekkiego zarumienienia. Odstaw do wystudzenia.
  2. W rondlu zagotuj 500 mililitrów mleka z cukrem.
  3. W pozostałych 200 mililitrach rozprowadź budyń i ekstrakt waniliowy.
  4. Do gorącego mleka wlej mieszankę budyniową, energicznie mieszając.
  5. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać.
  6. Przełóż budyń do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  7. Formę o wymiarach około 28 na 24 centymetry wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę herbatników.
  9. Rozsmaruj jedną trzecią budyniu i przykryj drugą warstwą herbatników.
  10. Na herbatnikach rozprowadź połowę dżemu i przykryj kolejną warstwą ciastek.
  11. Rozsmaruj drugą część budyniu i znów przykryj herbatnikami.
  12. Wyłóż resztę dżemu i ułóż ostatnią warstwę herbatników.
  13. Na wierzchu rozprowadź cienką warstwę pozostałego budyniu i posyp prażonymi wiórkami kokosowymi.
  14. Ciasto z budyniem i porzeczkami schłódź w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
  15. Przed podaniem udekoruj świeżymi porzeczkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką