WideoKrewetek w takim wydaniu jeszcze nie było. Coś niesamowitego i mega smacznego!

Krewetek w takim wydaniu jeszcze nie było. Coś niesamowitego i mega smacznego!

To będzie prawdziwy hit!
To będzie prawdziwy hit!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
13.11.2023 07:38

Dzisiejszy przepis to naprawdę oryginalna nowinka. Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować takiej kombinacji smakowej. A szkoda, bo jest naprawdę genialna.

Często masz tak, że stoisz w kuchni i myślisz nad pysznym obiadem, ale w głowie ciągle pojawia się myśl, że praktycznie wszystko już było i dawno ci się przejadło? Potrzebujesz jakiejś odmiany i powiewu świeżości, który przywróci radość z gotowania?

Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment przegonimy nudę z twojej kuchni. I to w jakim wydaniu! Będzie smacznie, ciekawie no i oczywiście oryginalnie. A wszystko to zasługa niesamowitej kombinacji smakowej, na jaką dzisiaj postawimy. Co powiesz na duet krewetekziemniaków? Wiem, że początkowo może wydawać się to wręcz czystym szaleństwem, ale daj mi kilka minut, a od razu zmienisz zdanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć bliskich zupełnie nowym pomysłem na obiad? Ziemniaczane kuleczki z krewetką spiszą się w tej roli idealnie!

Składniki:

  • ok. 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 8 ugotowanych/obranych krewetek,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki sosu Sriracha,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1 szkl. panierki PANKO.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obraniaugotowania ziemniaków. Następnie łączę je z mąką oraz solą. Na koniec rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków. 

Bazą przepisu są ziemniaki
Bazą przepisu są ziemniaki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy już mieszanka ma idealną strukturę, biorę gałkę do ziemniaków i przy jej pomocy nabieram część. Na środku każdej ziemniaczanej mieszanki układam wcześniej obraną krewetkę

Łączenie krewetek i ziemniaków
Łączenie krewetek i ziemniaków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec pracy nad tym ciekawym przepisem. Bezpośrednio na krewetce umieszczam trochę sosu sriracha

Genialnym dodatkiem jest sos sriracha
Genialnym dodatkiem jest sos sriracha© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero teraz mogę uformować idealną kuleczkę z ziemniaków. Ważne, aby ogonek krewetki wystawał na zewnątrz

Już prawie gotowe!
Już prawie gotowe!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Czas na panierkę. Każdą kuleczkę obtaczam najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, po czym robię kolejną warstwę z panierki panko.

Panierowanie ziemniaczanych kuleczek
Panierowanie ziemniaczanych kuleczek© Licencjodawca | Pyszności

Przelewam olej do garnka. Następnie dobrze go rozgrzewam. Kiedy jest już wystarczająco gorący, zaczynam smażyć w nim ziemniaczane kuleczki z krewetką. 

Krok 6. Wystarczy kilka minut smażenia w głębokim oleju, aby uzyskać niesamowite efekty. Gotowe danie posypuję słodką papryką i serwuję na ciepło. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Mam nadzieję, że wykorzystasz go już niebawem. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na oryginalny obiad, napisz mi o tym jak najszybciej. Bardzo chętnie przetestuję nowe kombinacje smakowe.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także