Krewetek w takim wydaniu jeszcze nie było. Coś niesamowitego i mega smacznego!
Dzisiejszy przepis to naprawdę oryginalna nowinka. Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować takiej kombinacji smakowej. A szkoda, bo jest naprawdę genialna.
13.11.2023 07:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Często masz tak, że stoisz w kuchni i myślisz nad pysznym obiadem, ale w głowie ciągle pojawia się myśl, że praktycznie wszystko już było i dawno ci się przejadło? Potrzebujesz jakiejś odmiany i powiewu świeżości, który przywróci radość z gotowania?
Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment przegonimy nudę z twojej kuchni. I to w jakim wydaniu! Będzie smacznie, ciekawie no i oczywiście oryginalnie. A wszystko to zasługa niesamowitej kombinacji smakowej, na jaką dzisiaj postawimy. Co powiesz na duet krewetek i ziemniaków? Wiem, że początkowo może wydawać się to wręcz czystym szaleństwem, ale daj mi kilka minut, a od razu zmienisz zdanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zaskoczyć bliskich zupełnie nowym pomysłem na obiad? Ziemniaczane kuleczki z krewetką spiszą się w tej roli idealnie!
Składniki:
- ok. 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 8 ugotowanych/obranych krewetek,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżki sosu Sriracha,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1 szkl. panierki PANKO.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania i ugotowania ziemniaków. Następnie łączę je z mąką oraz solą. Na koniec rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Krok 2. Kiedy już mieszanka ma idealną strukturę, biorę gałkę do ziemniaków i przy jej pomocy nabieram część. Na środku każdej ziemniaczanej mieszanki układam wcześniej obraną krewetkę.
Krok 3. To jednak nie koniec pracy nad tym ciekawym przepisem. Bezpośrednio na krewetce umieszczam trochę sosu sriracha.
Krok 4. Dopiero teraz mogę uformować idealną kuleczkę z ziemniaków. Ważne, aby ogonek krewetki wystawał na zewnątrz.
Krok 5. Czas na panierkę. Każdą kuleczkę obtaczam najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, po czym robię kolejną warstwę z panierki panko.
Przelewam olej do garnka. Następnie dobrze go rozgrzewam. Kiedy jest już wystarczająco gorący, zaczynam smażyć w nim ziemniaczane kuleczki z krewetką.
Krok 6. Wystarczy kilka minut smażenia w głębokim oleju, aby uzyskać niesamowite efekty. Gotowe danie posypuję słodką papryką i serwuję na ciepło. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Mam nadzieję, że wykorzystasz go już niebawem. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na oryginalny obiad, napisz mi o tym jak najszybciej. Bardzo chętnie przetestuję nowe kombinacje smakowe.