Krewetek w takim wydaniu jeszcze nie było. Coś niesamowitego i mega smacznego!

Dzisiejszy przepis to naprawdę oryginalna nowinka. Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować takiej kombinacji smakowej. A szkoda, bo jest naprawdę genialna.

To będzie prawdziwy hit!To będzie prawdziwy hit!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Często masz tak, że stoisz w kuchni i myślisz nad pysznym obiadem, ale w głowie ciągle pojawia się myśl, że praktycznie wszystko już było i dawno ci się przejadło? Potrzebujesz jakiejś odmiany i powiewu świeżości, który przywróci radość z gotowania?

Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment przegonimy nudę z twojej kuchni. I to w jakim wydaniu! Będzie smacznie, ciekawie no i oczywiście oryginalnie. A wszystko to zasługa niesamowitej kombinacji smakowej, na jaką dzisiaj postawimy. Co powiesz na duet krewetekziemniaków? Wiem, że początkowo może wydawać się to wręcz czystym szaleństwem, ale daj mi kilka minut, a od razu zmienisz zdanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego duetu jeszcze u nas nie było. Ziemniaki i krewetki w chrupiącej panierce

Chcesz zaskoczyć bliskich zupełnie nowym pomysłem na obiad? Ziemniaczane kuleczki z krewetką spiszą się w tej roli idealnie!

Składniki:

  • ok. 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 8 ugotowanych/obranych krewetek,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki sosu Sriracha,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1 szkl. panierki PANKO.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obraniaugotowania ziemniaków. Następnie łączę je z mąką oraz solą. Na koniec rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków. 

Bazą przepisu są ziemniaki
Bazą przepisu są ziemniaki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy już mieszanka ma idealną strukturę, biorę gałkę do ziemniaków i przy jej pomocy nabieram część. Na środku każdej ziemniaczanej mieszanki układam wcześniej obraną krewetkę

Łączenie krewetek i ziemniaków
Łączenie krewetek i ziemniaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec pracy nad tym ciekawym przepisem. Bezpośrednio na krewetce umieszczam trochę sosu sriracha

Genialnym dodatkiem jest sos sriracha
Genialnym dodatkiem jest sos sriracha © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero teraz mogę uformować idealną kuleczkę z ziemniaków. Ważne, aby ogonek krewetki wystawał na zewnątrz

Już prawie gotowe!
Już prawie gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Czas na panierkę. Każdą kuleczkę obtaczam najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, po czym robię kolejną warstwę z panierki panko.

Panierowanie ziemniaczanych kuleczek
Panierowanie ziemniaczanych kuleczek © Licencjodawca | Pyszności

Przelewam olej do garnka. Następnie dobrze go rozgrzewam. Kiedy jest już wystarczająco gorący, zaczynam smażyć w nim ziemniaczane kuleczki z krewetką. 

Krok 6. Wystarczy kilka minut smażenia w głębokim oleju, aby uzyskać niesamowite efekty. Gotowe danie posypuję słodką papryką i serwuję na ciepło. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Mam nadzieję, że wykorzystasz go już niebawem. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe pomysły na oryginalny obiad, napisz mi o tym jak najszybciej. Bardzo chętnie przetestuję nowe kombinacje smakowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem