PrzepisDania główneKrewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem. Jak zrobić fit danie w kilka minut?

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem. Jak zrobić fit danie w kilka minut?

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem. Jak zrobić fit danie w kilka minut?
Ewa

10.03.2022 07:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem zaserwowaliśmy na warzywnym makaronie z cukinii. To lekka i zdrowa propozycja na pyszny obiad.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do krewetek?

Delikatne krewetki świetnie komponują się ze słodko-kwaśnym sosem. Jak go zrobić? Przygotowanie go w domu nie jest trudne, a smakuje lepiej niż jakikolwiek gotowy sos ze słoika. Dzięki marynacie z sosem sojowym, cukrem i chili zyskaliśmy danie na restauracyjnym poziomie.

Jak przygotować krewetki?

Krewetki to idealny pomysł na romantyczną kolację we dwoje. Są miłą odmianą od mięs i ryb, jakie jadamy na co dzień. Najlepiej wybrać krewetki królewskie, uznawane za najsmaczniejsze.

Jak obierać gotowane krewetki? Usuń głowę, odnóża i wąsy, a nożem usuń delikatnie czarną żyłkę- jest to przewód trawienny i może być gorzka.

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem – przepis, składniki i przygotowanie poniżej. Tłumaczymy też, jak zrobić makaron z cukinii.

Krewetkom w naszym przepisie towarzyszy makaron z cukinii. Przygotowaliśmy go przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem – składniki

  1. 300 g krewetek
  2. 3 łyżki oleju sezamowego
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 łyżka cukru
  5. 1/2 łyżeczki płatków chilli
  6. 2 łyżki sosu sojowego
  7. sok z połówki limonki
  8. 1 cukinia
  9. 2 łyżki sezamu
  10. 40 ml spirytusu

Jak zrobić marynatę do krewetek?

Zacznijmy od przygotowania marynaty, która nada wyjątkowym smak naszym krewetkom w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem.

Krewetki obierz i oczyść. Jeśli są mrożone – rozmroź je wcześniej. Żeby usunąć glazurę z mrożonych krewetek, wystarczy, że włożysz je do sitka i będziesz polewać ciepłą wodą, aż glazura się rozpuści.

Połącz w misce: krewetki, olej sezamowy, ząbki czosnku, cukier, płatki chili, sos sojowy i sok z limonki. Odstaw miskę na 20 minut.

Jeśli nie jesteś fanem owoców morza lub ktoś w Twojej rodzinie ich nie je, to krewetki możesz zamienić na pokrojoną w kawałki pierś kurczaka.

Jak zrobić makaron z cukinii?

Nasze krewetki podamy na lekkim makaronie warzywnym.

Jak zrobić makaron z cukinii? Przy pomocy Zoodlera zamień umytą cukinię w makaron, który będzie świetnym zamiennikiem pszennego spaghetti. To sposób na dostarczenie do naszej diety dodatkowej porcji warzyw.

Ile czasu smaży się krewetki?

Krewetki umieść na patelni i smaż je przez 3-4 minuty. Nie rób tego dłużej, żeby nie były zbyt wysuszone lub gumowate. Podczas smażenia dodaj również spirytus i flambiruj. Flambirowanie polega na zakończeniu przygotowywania potraw przez polanie ich wysokoprocentowym alkoholem i podpaleniem. Flambirowanie na patelni powinno trwać od 20 do 30 sekund. Podpalenie potrawy doda jej karmelowego posmaku i więcej aromatu.

Do krewetek dodaj wcześniej przygotowany makaron z cukinii. Dokładnie wymieszaj.

Jak serwować krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem?

Nasze pyszne krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem są już gotowe.

Podawaj go koniecznie na ciepło, bo tak smakuje po prostu najlepiej. Danie na talerzu posyp sezamem dla dekoracji.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także