PrzepisDania główneKrewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem. Jak zrobić fit danie w kilka minut?

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem. Jak zrobić fit danie w kilka minut?

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem zaserwowaliśmy na warzywnym makaronie z cukinii. To lekka i zdrowa propozycja na pyszny obiad.

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem. Jak zrobić fit danie w kilka minut?
Ewa

10.03.2022 07:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do krewetek?

Delikatne krewetki świetnie komponują się ze słodko-kwaśnym sosem. Jak go zrobić? Przygotowanie go w domu nie jest trudne, a smakuje lepiej niż jakikolwiek gotowy sos ze słoika. Dzięki marynacie z sosem sojowym, cukrem i chili zyskaliśmy danie na restauracyjnym poziomie.

Jak przygotować krewetki?

Krewetki to idealny pomysł na romantyczną kolację we dwoje. Są miłą odmianą od mięs i ryb, jakie jadamy na co dzień. Najlepiej wybrać krewetki królewskie, uznawane za najsmaczniejsze.

Jak obierać gotowane krewetki? Usuń głowę, odnóża i wąsy, a nożem usuń delikatnie czarną żyłkę- jest to przewód trawienny i może być gorzka.

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem – przepis, składniki i przygotowanie poniżej. Tłumaczymy też, jak zrobić makaron z cukinii.

Krewetkom w naszym przepisie towarzyszy makaron z cukinii. Przygotowaliśmy go przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem – składniki

  1. 300 g krewetek
  2. 3 łyżki oleju sezamowego
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 łyżka cukru
  5. 1/2 łyżeczki płatków chilli
  6. 2 łyżki sosu sojowego
  7. sok z połówki limonki
  8. 1 cukinia
  9. 2 łyżki sezamu
  10. 40 ml spirytusu

Jak zrobić marynatę do krewetek?

Zacznijmy od przygotowania marynaty, która nada wyjątkowym smak naszym krewetkom w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem.

Krewetki obierz i oczyść. Jeśli są mrożone – rozmroź je wcześniej. Żeby usunąć glazurę z mrożonych krewetek, wystarczy, że włożysz je do sitka i będziesz polewać ciepłą wodą, aż glazura się rozpuści.

Połącz w misce: krewetki, olej sezamowy, ząbki czosnku, cukier, płatki chili, sos sojowy i sok z limonki. Odstaw miskę na 20 minut.

Jeśli nie jesteś fanem owoców morza lub ktoś w Twojej rodzinie ich nie je, to krewetki możesz zamienić na pokrojoną w kawałki pierś kurczaka.

Jak zrobić makaron z cukinii?

Nasze krewetki podamy na lekkim makaronie warzywnym.

Jak zrobić makaron z cukinii? Przy pomocy Zoodlera zamień umytą cukinię w makaron, który będzie świetnym zamiennikiem pszennego spaghetti. To sposób na dostarczenie do naszej diety dodatkowej porcji warzyw.

Ile czasu smaży się krewetki?

Krewetki umieść na patelni i smaż je przez 3-4 minuty. Nie rób tego dłużej, żeby nie były zbyt wysuszone lub gumowate. Podczas smażenia dodaj również spirytus i flambiruj. Flambirowanie polega na zakończeniu przygotowywania potraw przez polanie ich wysokoprocentowym alkoholem i podpaleniem. Flambirowanie na patelni powinno trwać od 20 do 30 sekund. Podpalenie potrawy doda jej karmelowego posmaku i więcej aromatu.

Do krewetek dodaj wcześniej przygotowany makaron z cukinii. Dokładnie wymieszaj.

Jak serwować krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem?

Nasze pyszne krewetki w sosie słodko-kwaśnym z warzywnym makaronem są już gotowe.

Podawaj go koniecznie na ciepło, bo tak smakuje po prostu najlepiej. Danie na talerzu posyp sezamem dla dekoracji.

Smacznego!