Kroję cukinię, wbijam jajko i wyciągam blender. Przepis dała mi bratowa i od razu stał się hitem
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeśli leczo i zupa krem już ci się przejadły, wypróbuj przepis na najlepsze placki z cukinii. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut, włącznie ze smażeniem.
26.09.2023 14:22
Cukinia to warzywo sezonowe, które kwitnie od sierpnia do września. Obecnie można kupić ją przez cały rok, jednak to właśnie teraz smakuje najlepiej i jednocześnie, jest też najtańsza, bowiem kilogram warzywa kosztuje obecnie ok. 4 złote.
Nic więc dziwnego, że w sezonie przygotowujemy z niej wiele różnych potraw. Cukinia najczęściej ląduje w bigosie, leczo czy zupie. Jeśli nie masz pomysłu, jak jeszcze możesz przemycić ją do diety, konieczne wypróbuj ten przepis na placki. Przygotujesz je w kilka minut, a znikną z talerzy jeszcze szybciej.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na placki z cukinii — przygotujesz je w 5 minut
Składniki:
- 500 g cukinii,
- 2 duże jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej,
- łyżka oleju lub oliwy,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Umieść warzywo w dużej misce i wbij do niego dwa jajka. Całość dokładnie zblenduj blenderem.
- Do masy dodaj posiekany koperek, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość zblenduj jeszcze raz. Konsystencja powinna przypominać śmietanę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Masę wylewaj na gorącą patelnię. Uformowane placki smaż z dwóch stron przez 3 minuty na średnim ogniu.
Porady:
- Z czym podać placki? Doskonale smakują z sosem jogurtowym, czosnkowym, grzybowym czy gulaszem.
- Masz ochotę na chrupiące placki? Zamiast mąki pszennej, dodaj 6-7 łyżek mąki z ciecierzycy, która nada im niesamowitej chrupkości.
- Pamiętasz krążki cukinii smażone w bułce tartej, którymi tak często zajadaliśmy się w dzieciństwie? Placki możesz potraktować w ten sam sposób. Gotowe placki obtocz w jajku, a następnie, w bułce tartej z dodatkiem cukru. Smaż je z dwóch stron przez dwie minuty. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
- Zamiast cukinii możesz użyć kabaczka. Pamiętaj jednak, że kabaczek puszcza znacznie więcej wody, dlatego też należy zwiększyć ilość mąki do 200 gramów.