Kroję kurczaka i wrzucam do garnka. Dodaję kilka składników i mam pyszne danie

Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Jest to potrawa, która składa się z mięsa, warzyw i sosu. Gulasz z kurczaka to delikatna i sycąca propozycja na obiad. Dodatkowo jest prosty w przygotwaniu.

Surowy kurczakSurowy kurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Odkryj przepis na pyszny gulasz z kurczakiem i warzywami. To danie, które zachwyca swoją delikatnością i smakiem, a do tego jest niezwykle proste w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne

Możesz podać z ziemniakami, ryżem lub chrupiącym chlebem, a każda opcja smakuje wyśmienicie. Polecamy dorzucić do tego dania świeżą cukinię i soczystą marchewkę, a wszystko posypać aromatyczną natką pietruszki. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować pyszny gulasz z kurczakiem i warzywami.

Gulasz z kurczakiem i warzywami - przepis

Do przygotowania gulaszu z kurczaka z warzywami potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 małe cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 duża cebula,
  • 500 ml bulionu lub wody,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • natka pietruszki do posypania,
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, po pół łyżeczki soli i pieprzu do doprawienia mięsa.

Przygotowanie gulaszu z kurczaka:

  1. Filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  2. Dopraw mięso solą i pieprzem. Odstaw na czas szykowania warzyw.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w talarki.
  5. Cukinię umyj, przekrój na pół i pokrój na kawałki.
  6. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekaj.
  7. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i podsmażaj ok. 8 minut. Zdejmij mięso na talerz.
  8. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, po chwili dodaj marchewkę i cukinię. Podsmażaj kilka minut.
  9. Przełóż podsmażone warzywa do garnka i zalej wodą lub bulionem. Przykryj garnek i gotuj ok. 10 minut.
  10. Dodaj kurczaka, pomidory i przyprawy. Gotuj kolejne 10 minut.
  11. W małej miseczce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody. Staraj się, by nie było grudek.
  12. Wlej wodę z mąką do gulaszu i wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 5 minut.
  13. Na koniec posyp gulasz posiekaną natką pietruszki.

Gulasz z kurczaka z warzywami to danie, które można podawać z ziemniakami, ryżem czy chlebem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀