Kroję kurczaka i wrzucam do garnka. Dodaję kilka składników i mam pyszne danie

Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Jest to potrawa, która składa się z mięsa, warzyw i sosu. Gulasz z kurczaka to delikatna i sycąca propozycja na obiad. Dodatkowo jest prosty w przygotwaniu.

Surowy kurczakSurowy kurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Odkryj przepis na pyszny gulasz z kurczakiem i warzywami. To danie, które zachwyca swoją delikatnością i smakiem, a do tego jest niezwykle proste w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne

Możesz podać z ziemniakami, ryżem lub chrupiącym chlebem, a każda opcja smakuje wyśmienicie. Polecamy dorzucić do tego dania świeżą cukinię i soczystą marchewkę, a wszystko posypać aromatyczną natką pietruszki. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować pyszny gulasz z kurczakiem i warzywami.

Gulasz z kurczakiem i warzywami - przepis

Do przygotowania gulaszu z kurczaka z warzywami potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 małe cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 duża cebula,
  • 500 ml bulionu lub wody,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • natka pietruszki do posypania,
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, po pół łyżeczki soli i pieprzu do doprawienia mięsa.

Przygotowanie gulaszu z kurczaka:

  1. Filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  2. Dopraw mięso solą i pieprzem. Odstaw na czas szykowania warzyw.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w talarki.
  5. Cukinię umyj, przekrój na pół i pokrój na kawałki.
  6. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekaj.
  7. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i podsmażaj ok. 8 minut. Zdejmij mięso na talerz.
  8. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, po chwili dodaj marchewkę i cukinię. Podsmażaj kilka minut.
  9. Przełóż podsmażone warzywa do garnka i zalej wodą lub bulionem. Przykryj garnek i gotuj ok. 10 minut.
  10. Dodaj kurczaka, pomidory i przyprawy. Gotuj kolejne 10 minut.
  11. W małej miseczce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody. Staraj się, by nie było grudek.
  12. Wlej wodę z mąką do gulaszu i wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 5 minut.
  13. Na koniec posyp gulasz posiekaną natką pietruszki.

Gulasz z kurczaka z warzywami to danie, które można podawać z ziemniakami, ryżem czy chlebem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu