Wszyscy dodają do placków ziemniaczanych. Bez są o wiele smaczniejsze i bardziej chrupiące

Gumowate i miękkie placki ziemniaczane to zmora. Nikt nie lubi, kiedy pozbawione są chrupkości, ale jak się za nie zabrać, by zamysł przeobrazić w zadowalający rezultat? Wystarczy, że zrezygnujesz z jednego składnika. Tak, takie to proste.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki, jajko, mąka, sól, cebula i przyprawy - przepis na placki ziemniaczane większość z nas zna na pamięć. Większości z nas też zapewne przydarzył się niemiły wypadek przy pracy, kiedy to zamiast chrupiących i złotych placków powstały gumowate, miękkie kluchy. Gdzie popełniamy błąd?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Ziemniaki, ale nie mąka są niezbędnym składnikiem placków ziemniaczanych. Często o tym zapominamy, a to z kolei zazwyczaj kończy się kulinarną katastrofą. W rzeczywistości mąka jest składnikiem opcjonalnym ciasta na placki ziemniaczane. Co więcej, wyłączając produkt ten z listy składników, uzyskamy nieziemsko chrupiące placuszki. Jak?

Ciasto przygotuj z kilograma ziemniaków. Dodaj 2 małe cebule, 2 całe jajka, dwie łyżki śmietany 18 proc., dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Cebulę i ziemniaki zetrzyj na tarce, a następnie umieść gotową masę w sicie i odstaw na 15 minut, by obciekła. Po tym czasie odciśnij masę z wody (na dnie płynu osadzi się skrobia z ziemniaków, nie wyrzucaj jej). Do masy dodaj jajka, śmietanę i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj (możesz dodać też skrobię, która została po odsączaniu ziemniaków, dodatek ten nieco "sklei" ciasto). Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i wykładaj łyżką masę, formując ją w kształt placuszków. Gdy się ozłocą, delikatnie przewróć je na drugą stronę. Gotowe przełóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Placki ziemniaczane przygotuj bez mąki. Będą nieziemsko chrupiące
Placki ziemniaczane przygotuj bez mąki. Będą nieziemsko chrupiące © Pixabay

Placki ziemniaczane bez mąki - jak to możliwe?

Ziemniaki są źródłem skrobi, która poniekąd "skleja" ciasto. Im więcej skrobi w bulwie, tym lepiej. Dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych. Najlepsze będą te mączyste - typu C, sprawdzi się też typ CB, ewentualnie B (ogólnoużytkowy). Unikajmy bulw typu A (sałatkowych) oraz młodych ziemniaków, gdyż są bardzo wodniste i trudno jest je odsączyć.

Mączyste ziemniaki skleją nasze placki bez użycia mąki. Ewentualnie do ciasta dodać możesz nieco skrobi, która zostaje na dnie płynu z odsączania ziemniaków. Mączyste ziemniaki mają też mało wilgoci - oznacza to, że nie puszczą dużo wody, przez co placki będą się lepiej smażyć, nie będą chłonąć oleju oraz nabiorą chrupkości.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby