Wszyscy dodają do placków ziemniaczanych. Bez są o wiele smaczniejsze i bardziej chrupiące

Gumowate i miękkie placki ziemniaczane to zmora. Nikt nie lubi, kiedy pozbawione są chrupkości, ale jak się za nie zabrać, by zamysł przeobrazić w zadowalający rezultat? Wystarczy, że zrezygnujesz z jednego składnika. Tak, takie to proste.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki, jajko, mąka, sól, cebula i przyprawy - przepis na placki ziemniaczane większość z nas zna na pamięć. Większości z nas też zapewne przydarzył się niemiły wypadek przy pracy, kiedy to zamiast chrupiących i złotych placków powstały gumowate, miękkie kluchy. Gdzie popełniamy błąd?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Ziemniaki, ale nie mąka są niezbędnym składnikiem placków ziemniaczanych. Często o tym zapominamy, a to z kolei zazwyczaj kończy się kulinarną katastrofą. W rzeczywistości mąka jest składnikiem opcjonalnym ciasta na placki ziemniaczane. Co więcej, wyłączając produkt ten z listy składników, uzyskamy nieziemsko chrupiące placuszki. Jak?

Ciasto przygotuj z kilograma ziemniaków. Dodaj 2 małe cebule, 2 całe jajka, dwie łyżki śmietany 18 proc., dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Cebulę i ziemniaki zetrzyj na tarce, a następnie umieść gotową masę w sicie i odstaw na 15 minut, by obciekła. Po tym czasie odciśnij masę z wody (na dnie płynu osadzi się skrobia z ziemniaków, nie wyrzucaj jej). Do masy dodaj jajka, śmietanę i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj (możesz dodać też skrobię, która została po odsączaniu ziemniaków, dodatek ten nieco "sklei" ciasto). Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i wykładaj łyżką masę, formując ją w kształt placuszków. Gdy się ozłocą, delikatnie przewróć je na drugą stronę. Gotowe przełóż na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Placki ziemniaczane przygotuj bez mąki. Będą nieziemsko chrupiące
Placki ziemniaczane przygotuj bez mąki. Będą nieziemsko chrupiące © Pixabay

Placki ziemniaczane bez mąki - jak to możliwe?

Ziemniaki są źródłem skrobi, która poniekąd "skleja" ciasto. Im więcej skrobi w bulwie, tym lepiej. Dlatego tak ważny jest odpowiedni dobór ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych. Najlepsze będą te mączyste - typu C, sprawdzi się też typ CB, ewentualnie B (ogólnoużytkowy). Unikajmy bulw typu A (sałatkowych) oraz młodych ziemniaków, gdyż są bardzo wodniste i trudno jest je odsączyć.

Mączyste ziemniaki skleją nasze placki bez użycia mąki. Ewentualnie do ciasta dodać możesz nieco skrobi, która zostaje na dnie płynu z odsączania ziemniaków. Mączyste ziemniaki mają też mało wilgoci - oznacza to, że nie puszczą dużo wody, przez co placki będą się lepiej smażyć, nie będą chłonąć oleju oraz nabiorą chrupkości.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem