Kroję w cienkie plasterki i jem na surowo. Lepsze niż z buraka
Pieczarki najczęściej w kuchni odkrywają drugoplanową rolę, ale w tym przepisie bezpardonowo wychodzą na pierwszy plan. Carpaccio z pieczarek zaskakuje prostotą wykonania i smakiem, do którego chce się wracać.
Kiedy w sklepie dorwałam opakowanie pięknych, dorodnych pieczarek, zastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać. Część trafiła do sosu, a resztę postanowiłam zamienić w carpaccio. Cieniutkie plasterki grzybów w połączeniu z parmezanem, przyprawami oraz rukolą zamieniły się w danie, które śmiało można serwować w dobrej restauracji. Całość przygotowałam w kilka minut, bez wysiłku czy wydawania dużej ilości pieniędzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje: gofrowe przekąski na przyjęcia karnawałowe
Carpaccio z pieczarek
Jedzenie surowych grzybów zdecydowanie nie jest wskazane. Wyjątkiem są jednak pieczarki. Nie dość, że są zupełnie nieszkodliwe również bez smażenia czy duszenia, to są przy tym jedynymi grzybami, które mogą jeść nawet dzieci. Mają mało kalorii, dzięki czemu sprawdzą się w diecie redukcyjnej.
Pieczarki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają również potas, fosfor, miedź i selen, który ma silne właściwości antyoksydacyjne.
Przygotowanie carpaccio z pieczarek jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy pokroić pieczarki na cienkie plasterki, skropić oliwą, octem balsamicznym i przyprawić według własnych preferencji. Ja stawiam jednak na dodatek grana padano lub parmezanu oraz marynatę na bazie ziół i przypraw. To idealna przystawka na imprezę lub pyszna kolacja dla rodziny. Warto podać do niej grzanki lub świeże pieczywo.
Składniki
- 1/4 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek,
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- 1 posiekany drobno ząbek czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili,
- świeżo zmielony pieprz
- 250 g pieczarek,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 szklanka rukoli,
- parmezan lub grana padano.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
- W misce wymieszaj 1/4 szklanki oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, papryczką chili, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
- Na półmisku lub nieco głębszym talerzu ułóż plasterki pieczarek i polej je przygotowaną marynatą.
- Odstaw na kilka godzin, aby smaki mogły się przeniknąć i połączyć.
- W misce wymieszaj rukolę z łyżką oliwy z oliwek oraz odrobiną soli.
- Nałóż rukolę na grzyby na środku półmiska. Posyp wierzch startym serem.
Proste i pyszne carpaccio z surowych pieczarek jest już gotowe. Smacznego!