Kroję w cienkie plasterki i jem na surowo. Lepsze niż z buraka

Pieczarki najczęściej w kuchni odkrywają drugoplanową rolę, ale w tym przepisie bezpardonowo wychodzą na pierwszy plan. Carpaccio z pieczarek zaskakuje prostotą wykonania i smakiem, do którego chce się wracać.

Carpaccio z pieczarekCarpaccio z pieczarek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w sklepie dorwałam opakowanie pięknych, dorodnych pieczarek, zastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać. Część trafiła do sosu, a resztę postanowiłam zamienić w carpaccio. Cieniutkie plasterki grzybów w połączeniu z parmezanem, przyprawami oraz rukolą zamieniły się w danie, które śmiało można serwować w dobrej restauracji. Całość przygotowałam w kilka minut, bez wysiłku czy wydawania dużej ilości pieniędzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Carpaccio z pieczarek

Jedzenie surowych grzybów zdecydowanie nie jest wskazane. Wyjątkiem są jednak pieczarki. Nie dość, że są zupełnie nieszkodliwe również bez smażenia czy duszenia, to są przy tym jedynymi grzybami, które mogą jeść nawet dzieci. Mają mało kalorii, dzięki czemu sprawdzą się w diecie redukcyjnej.

Pieczarki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają również potas, fosfor, miedź i selen, który ma silne właściwości antyoksydacyjne.

Carpaccio z pieczarek to połączenie prostoty i smaku
Carpaccio z pieczarek to połączenie prostoty i smaku © Pyszności

Przygotowanie carpaccio z pieczarek jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy pokroić pieczarki na cienkie plasterki, skropić oliwą, octem balsamicznym i przyprawić według własnych preferencji. Ja stawiam jednak na dodatek grana padano lub parmezanu oraz marynatę na bazie ziół i przypraw. To idealna przystawka na imprezę lub pyszna kolacja dla rodziny. Warto podać do niej grzanki lub świeże pieczywo.

Składniki

  • 1/4 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 1 posiekany drobno ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki suszonej papryczki chili,
  • świeżo zmielony pieprz
  • 250 g pieczarek,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 szklanka rukoli,
  • parmezan lub grana padano.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. W misce wymieszaj 1/4 szklanki oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, papryczką chili, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Na półmisku lub nieco głębszym talerzu ułóż plasterki pieczarek i polej je przygotowaną marynatą.
  4. Odstaw na kilka godzin, aby smaki mogły się przeniknąć i połączyć.
  5. W misce wymieszaj rukolę z łyżką oliwy z oliwek oraz odrobiną soli.
  6. Nałóż rukolę na grzyby na środku półmiska. Posyp wierzch startym serem.

Proste i pyszne carpaccio z surowych pieczarek jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie