Kroję w plastry i delikatnie ubijam. W sosie to mięso smakuje najlepiej

Miękkie, soczyste i pełne smaku. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, żeby zrobić obiad, który zostaje w głowie na długo. Ten kremowy sos sprawia, że mięso wręcz rozpływa się w ustach.

Polędwiczka w sosiePolędwiczka w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Miękka, delikatna polędwiczka wieprzowa to idealna baza do szybkich bitek. Wystarczy pokroić ją w plastry, lekko rozbić i wrzucić na patelnię – efekt jest zaskakująco dobry, zwłaszcza gdy połączy się ją z kremowym sosem. Zamiast klasycznej pieczarkowej bazy, dziś stawiamy na koperkowy sos śmietanowy – lekki, pachnący i pasujący do ziemniaków, klusek czy kaszy. Polędwiczka w sosie to danie, które nie wymaga wyszukanych składników, a jest tak pyszna, jak z najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Polędwiczka w sosie koperkowym sprawi, że obiad będzie jeszcze lepszy

Bitki w sosie koperkowym to coś, co musisz zaserwować na niedzielnym obiedzie. Będzie bardzo fajną i pyszną alternatywą dla klasycznego schabowego lub mielonego. Zaskoczysz tym wszystkich swoich gości i domowników. A kto wie? Może ten przepis trafi do twojego stałego menu? Nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Nie wiesz, jak przygotować takie danie? Polędwiczka w sosie nie jest trudna do zrobienia, a poniżej masz przepis, z którego możesz skorzystać.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 400–500 g),
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 200 ml śmietanki proc. lub proc.,
  • 100-200 ml bulionu (warzywny lub drobiowy),
  • duży pęczek świeżego koperku,
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę oczyść, pokrój na plastry, lekko rozbij.
  2. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Obsmaż z obu stron na złoto. Odłóż na talerzyk.
  4. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek.
  5. Dodaj mąkę, zamieszaj, smaż chwilę.
  6. Wlej bulion, a potem śmietankę. Tu na chwilę się zatrzymaj: jeśli masz śmietanę 30 proc., możesz od razu ją wlać, "osiemnastkę" powinieneś najpierw zahartować. Jak to zrobić? Wlej trochę bulionu do miseczki i wymieszaj ze śmietaną, miksturę powoli wlewaj do garnka. Ciągle mieszaj.
  7. Dodaj koperek, dopraw, i ponownie zagotuj.
  8. Włóż mięso do sosu, duś 5-10 minut pod przykryciem.

Bitki z polędwiczki w sosie koperkowym smakują najlepiej z purée, młodymi ziemniakami z koperkiem lub kluskami śląskimi. Dobrze pasują też do kaszy jęczmiennej albo pęczaku. Sos jest kremowy, ale nie tłusty – lekki koperkowy aromat równoważy smak mięsa i dodaje świeżości całemu daniu.

To jeden z tych przepisów, które warto zapisać i wracać do nich regularnie. Szybko się robi, nie trzeba specjalnych składników, a efekt końcowy zadowoli i domowników i gości. Jeśli do tej pory polędwiczka w sosie kojarzyła ci się z czymś zwyczajnym – ten wariant zmieni twoje podejście.

Wybrane dla Ciebie
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
Co zamiast karpia? Zwyciężczyni MasterChefa poleca nieoczywistą rybę znaną z filmu
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯