Kroję w plastry i delikatnie ubijam. W sosie to mięso smakuje najlepiej

Miękkie, soczyste i pełne smaku. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, żeby zrobić obiad, który zostaje w głowie na długo. Ten kremowy sos sprawia, że mięso wręcz rozpływa się w ustach.

Polędwiczka w sosiePolędwiczka w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Miękka, delikatna polędwiczka wieprzowa to idealna baza do szybkich bitek. Wystarczy pokroić ją w plastry, lekko rozbić i wrzucić na patelnię – efekt jest zaskakująco dobry, zwłaszcza gdy połączy się ją z kremowym sosem. Zamiast klasycznej pieczarkowej bazy, dziś stawiamy na koperkowy sos śmietanowy – lekki, pachnący i pasujący do ziemniaków, klusek czy kaszy. Polędwiczka w sosie to danie, które nie wymaga wyszukanych składników, a jest tak pyszna, jak z najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Polędwiczka w sosie koperkowym sprawi, że obiad będzie jeszcze lepszy

Bitki w sosie koperkowym to coś, co musisz zaserwować na niedzielnym obiedzie. Będzie bardzo fajną i pyszną alternatywą dla klasycznego schabowego lub mielonego. Zaskoczysz tym wszystkich swoich gości i domowników. A kto wie? Może ten przepis trafi do twojego stałego menu? Nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Nie wiesz, jak przygotować takie danie? Polędwiczka w sosie nie jest trudna do zrobienia, a poniżej masz przepis, z którego możesz skorzystać.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 400–500 g),
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 200 ml śmietanki proc. lub proc.,
  • 100-200 ml bulionu (warzywny lub drobiowy),
  • duży pęczek świeżego koperku,
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę oczyść, pokrój na plastry, lekko rozbij.
  2. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Obsmaż z obu stron na złoto. Odłóż na talerzyk.
  4. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek.
  5. Dodaj mąkę, zamieszaj, smaż chwilę.
  6. Wlej bulion, a potem śmietankę. Tu na chwilę się zatrzymaj: jeśli masz śmietanę 30 proc., możesz od razu ją wlać, "osiemnastkę" powinieneś najpierw zahartować. Jak to zrobić? Wlej trochę bulionu do miseczki i wymieszaj ze śmietaną, miksturę powoli wlewaj do garnka. Ciągle mieszaj.
  7. Dodaj koperek, dopraw, i ponownie zagotuj.
  8. Włóż mięso do sosu, duś 5-10 minut pod przykryciem.

Bitki z polędwiczki w sosie koperkowym smakują najlepiej z purée, młodymi ziemniakami z koperkiem lub kluskami śląskimi. Dobrze pasują też do kaszy jęczmiennej albo pęczaku. Sos jest kremowy, ale nie tłusty – lekki koperkowy aromat równoważy smak mięsa i dodaje świeżości całemu daniu.

To jeden z tych przepisów, które warto zapisać i wracać do nich regularnie. Szybko się robi, nie trzeba specjalnych składników, a efekt końcowy zadowoli i domowników i gości. Jeśli do tej pory polędwiczka w sosie kojarzyła ci się z czymś zwyczajnym – ten wariant zmieni twoje podejście.

Wybrane dla Ciebie
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem