Są na wielu polskich weselach. Ekspertka tłumaczy, dlaczego te dania to obciach
Wybór menu na wesele to jedno z najważniejszych zadań w planowaniu tego wyjątkowego dnia. Dobrze dobrane potrawy mogą uczynić przyjęcie niezapomnianym, podczas gdy niewłaściwe decyzje kulinarne mogą niestety wpłynąć na zabawę lub na odbiór waszej imprezy przez gości. W tym artykule przyjrzymy się, jakie dania najlepiej podać na weselu, biorąc pod uwagę porę roku czy preferencje gości, a czego lepiej unikać w tym ważnym dniu.
Menu weselne powinno być dostosowane do pory roku. Wiosną warto postawić na lekkie sałatki z młodymi warzywami, świeże zioła i delikatne mięsa. Latem doskonale sprawdzą się chłodniki, owoce morza i dania z grilla. Jesienią królują grzyby, dynie i korzenne przyprawy, a zimą sycące i rozgrzewające potrawy, takie jak rosół czy pieczone mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne warstwowe deserki Kinder Bueno. Słoiczki szybko będą świecić pustkami
Zacznijmy ucztę
Przyjęcie weselne możemy rozpocząć od przystawki, którą goście degustują i która pozwala zaspokoić pierwszy głód. Świetnie sprawdzi się w tej roli tatar z łososia lub jego wegetariańska wersja czyli tatar z pomidora. Ogromnym powodzeniem na przyjęciach cieszą się również włoskie wariacje takie jak chrupiąca grzanka z pomidorami, bazylią i oliwą czy bruschetta. Staraj się unikać potraw, które mogą być zbyt egzotyczne dla twoich gości – te propozycje można podać im później w bufecie. Ważne, aby przystawka była lekka i relatywnie uniwersalna dla fanów różnych kuchni.
Czas na dania gorące, czyli startujemy zupą
Choć rosół jest tradycyjną polską zupą i często pojawia się na weselnych stołach, warto zrezygnować z jego podawania w okresie letnim. Gorące dni w połączeniu z rozgrzewającą zupą sprawiają, że goście po spożyciu rosołu przez długi czas nie mają ochoty na taneczną zabawę.
Zamiast rosołu, latem warto postawić na lekkie i orzeźwiające chłodniki, takie jak chłodnik litewski czy gazpacho. Świetnie sprawdzi się również krem z pomidorów podawany na ciepło lub na zimno, oraz krem z białych warzyw, który jest delikatną zupą, idealną na każdą porę roku. Pamiętaj, aby najmłodszym gościom zapewnić odpowiednio atrakcyjną dla nich alternatywę, np. zupę pomidorową.
Nadchodzi danie główne
W przypadku obiadu serwowanego - który jest elegancką formą podania posiłku - pamiętaj, aby wcześniej zebrać od gości informacje na temat nietolerancji pokarmowych czy preferencji żywieniowych. W obecnych czasach na przyjęciach weselnych wielu gości preferuje opcje wegańskie lub wegetariańskie.
W przypadku dań mięsnych, w okresie wakacyjnym, fantastycznie sprawdza się na przykład polędwiczka w sosie kurkowym z purée ziemniaczanym i dodatkiem warzywnym. Bazujemy wtedy na sezonowym dodatku, jakim są kurki. W opcji wegetariańskiej możesz zaproponować gościom risotto z grzybami lub warzywne curry – postaraj się, aby nie była to pieczona papryka, która pojawia się w wielu propozycjach lokali, a jednocześnie jest dość oklepanym daniem.
Czas na coś słodkiego
Deser to element, który możesz rozegrać na dwa sposoby. Może to być słodka propozycja z lokalu lub wasz tort weselny – to idealny moment na jego serwowanie, ponieważ goście mają jeszcze miejsce w żołądku na słodkie. Jeśli decydujecie się na propozycję z lokalu, może to być coś lekkiego jak deser lodowy lub coś delikatnego jak tiramisu czy mus czekoladowy. Kolejnym dobrym wyborem będzie również szarlotka z lodami na ciepło, która ma wielu fanów.
Jedzenie w trakcie przyjęcia. Co podać i jak?
Najlepiej na przyjęciach weselnych sprawdza się bufet, do którego dostęp mają wszyscy goście. Dlaczego właśnie taka forma, a nie półmiski podawane na stoły? Bufet pozwala na zachowanie świeżości wszystkich potraw, które są uzupełniane na bieżąco i nie leżą godzinami w cieple. Zmniejszamy tym samym ryzyko ewentualnych zatruć na naszym wydarzeniu. Jest to również dobre rozwiązanie w przypadku gości, którzy lubią długo przesiadywać przy stole – warto od czasu do czasu wstać i zrobić kilka kroków, zdecydowanie wspomoże to proces trawienia.
Trzeba zadbać, aby w bufecie znajdowały się różnorodne propozycje - szczególnie takie, które są łatwe do zjedzenia czy nałożenia i pod każde gusta, czyli zarówno śledź w oleju, jak i roladki ze schabu czy sałatka z melonem, która jest lekka i świeża. Jednak nie podawaj zbyt podobnych do siebie potraw: zamiast purée ziemniaczanego, opiekanych ziemniaków oraz frytek w bufecie, postaw na purée ziemniaczane, ryż z warzywami czy kluski śląskie.
Najmłodsi goście – co dla nich?
W przypadku naszych najmłodszych weselników świetnie sprawdzą się dania, która dzieci już… dobrze znają. Nie jest to czas na eksperymenty kulinarne dla nich, dlatego postaw na zupę pomidorową, nuggetsy z kurczaka z frytkami albo makaron na słodko. Dobrze, jeśli również w bufecie znajdą się propozycje dopasowane do ich kubków smakowych.
Czego nie podawać na weselu?
Są pewne dania czy potrawy, których podawania powinniśmy unikać na tak eleganckim wydarzeniu, jakim jest wesele. W przypadku dania głównego unikaj potraw z kurczaka – ten rodzaj mięsa jest uznawany jako najtańsze, a zatem nie wypada go podawać na tak ważnej imprezie, jaką jest przyjęcie weselne. Na czarnej liście dań znajdują się również galarety, podroby czy flaki – z tego samego powodu, co wcześniej wspomniany kurczak.
Wybór menu na wesele to nie lada wyzwanie, które wymaga uwzględnienia wielu czynników. Sezonowość, preferencje gości, specjalne wymagania dietetyczne i odpowiednia prezentacja potraw to kluczowe elementy, które mogą uczynić przyjęcie niezapomnianym. Pamiętaj, aby unikać gorących, tłustych zup, takich jak rosół, zwłaszcza latem, a postaw na lekkie, orzeźwiające dania. Najważniejsze jest, aby każdy gość czuł się wyjątkowo i mógł cieszyć się wspólnie spędzonym czasem oraz wyśmienitym jedzeniem.