Krokiety z kurczakiem

Krokiety to jedno z tych dań, które nigdy się nam nie przeje. Dlaczego? Przygotowujemy je na wiele ciekawych sposobów. I tym razem proponujemy Ci farsz z kurczakiem w rol głównej. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Naleśniki

  1. 1 szkl. mąka pszenna
  2. 1 szkl. mleko
  3. 1/2 szkl. woda gazowana
  4. 1 łyżka słodka papryka
  5. 3 szt. jajka
  6. 2 łyżki olej roślinny

Farsz

  1. 1 łyżeczka suszony czosnek
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprzu
  4. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  5. 2 szt. filet z kurczaka gotowane
  6. 220 g serek śmietankowy
  7. 70 g koncentrat pomidorowy
  8. 1 łyżeczka słodka papryka

Panierowanie

  1. 2 szt. jajka
  2. 1 szkl. bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania bazy na naleśniki. W tym celu połącz w misce: mąkę pszenną, słodką paprykę, mleko, wodę gazowaną, olej roślinny oraz jajka.

Obrazek

2. Ugotowanego kurczaka podziel na mniejsze kawałki.

Obrazek

3. Czas na farsz. W misce połącz: kurczaka, serek śmietankowy, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, suszony czosnek, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Usmaż naleśniki.

Obrazek

5. Przygotowany farsz rozprowadź na gotowych naleśnikach, po czym zwiń.

Obrazek

6. Obtocz krokiety w jajkach i bułce tartej. Następnie podsmaż na patelni.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze