Król może być tylko jeden. Ten majonez bije wszystkie inne na głowę
Wiele osób chce odchudzić świąteczny majonez, ale to nie znaczy, że musisz podążać za tym trendem. W końcu Wielkanoc jest tylko raz w roku. Zamiast zastanawiać się nad tym, jak zmniejszyć kaloryczność potraw, przygotuj dodatek, który po prostu będzie smakować. W końcu nie musisz zjadać od razu całej zawartości słoika.
Witold Mondry w materiale na Instagramie pokazuje, jak przygotować majonez z dodatkiem boczku. Przepis jest prosty, a robi ogromne wrażenie – na sam widok majonezu ślinka cieknie. Ten wyrazisty dodatek idealnie sprawdzi się do białej kiełbasy wielkanocnej i gotowanych jajek. Wystarczy, że zrobisz majonez z boczkiem i już nie musisz bawić się w żadne farsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ruloniki z jajecznym farszem. Przepis na szybką przekąskę wielkanocną
Domowy majonez na Wielkanoc
Wystarczy zmiksować jajko, musztardę, olej i odrobinę soku z cytryny, aby uzyskać pyszny domowy majonez. Jego smak możesz modyfikować poprzez dobór oleju, musztardy lub dodatek przypraw. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie majonezu na oleju z suszonych pomidorów lub z dodatkiem oliwy truflowej. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj papryczkę chili, a dla podniesienia słodyczy wlej kilka kropel syropu klonowego.
W wersji wegańskiej zamiast jajka użyj 2 łyżek aquafaby, czyli wody po gotowaniu strączków. Możesz wykorzystać nawet zalewę z zielonego groszku, tylko zwróć uwagę na dodatek wody – zbyt mocno rozcieńczona zalewa może zaburzyć strukturę majonezu.
Zwycięzca 8. edycji Hell's Kitchen robi majonez z boczkiem
Przygotowany przez Witolda Mondrego bacon mayo ma kremową konsystencję i wyczuwalne kawałki boczku. Widać, że zwycięzca 8. edycji Hell's Kitchen zna się na rzeczy. Boczek jest pokrojony w idealnie drobną kostkę i podsmażony na chrupiące skwarki. Dodany do majonezu dostarcza najprzyjemniejszych doznań smakowych.
Przepis na wielkanocny majonez z boczkiem
Zanim zaczniesz przygotowywać majonez, wyjmij jajko i musztardę z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Składniki:
- 120 g wędzonego boczku,
- 1 duże jajko,
- sok z połówki cytryny,
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki,
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli,
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- 200 ml oleju rzepakowego.
Wykonanie:
- Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Podsmaż na skwarki, a następnie przecedź przez sitko, oddzielając tłuszcz od mięsa. Zachowaj obydwa składniki.
- Do słoika wbij jajko, dodaj sok z cytryny, przyprawy, 2 łyżki musztardy miodowej, 200 ml oleju i tłuszcz z wytopionego boczku.
- Całość zblenduj na gładki krem, na koniec wymieszaj łyżką z podsmażonym boczkiem.