Dodajesz groszek do jarzynowej? Przy okazji zrób deser

Aquafaba, czyli wegański zamiennik jajka, to nie tylko zalewa z popularnego dodatku do hummusu, ale także z zielonego groszku. Kiedy przygotowujesz sałatkę jarzynową, wodę z puszki lub słoika najczęściej wylewasz do zlewu. Tymczasem w bardzo łatwy sposób możesz zrobić z niej chrupiący słodki dodatek do kawy. Dzieciaki uwielbiają z bitą śmietaną i owocami.

Nie wylewaj wody po zielonym groszkuNie wylewaj wody po zielonym groszku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Garry Gavrilov
Anna Galuhn

Podobnie jak zalewa z ciecierzycy, również ta z zielonego groszku, zawiera białko roślinne i emulgatory, które odpowiadają za tworzenie piany i utrzymanie puszystej konsystencji – podobnie jak substancje znajdujące się w białku kurzym. Z takiej "wody" możesz przygotować lekkie jak chmurka bezy. Chociaż podczas ubijania piany może zniechęcać charakterystyczny zapach strączków, po upieczeniu nie będzie on wyczuwalny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu

Zalewa z zielonego zielonego groszku to nie taka zwykła woda

Woda, w której zanurzony jest zielony groszek, zawiera nie tylko białko roślinne, które umożliwia tworzenie piany, ale także węglowodany, nadające bezom delikatnej słodyczy. W zalewie znajdują się także witaminy, minerały i błonnik – w niewielkich ilościach, ale podnoszą one walory odżywcze domowych słodkości.

Do czego można wykorzystać aquafabę?

Zalewa z roślin strączkowych jest popularnym wegańskim zamiennikiem jajek. Możesz przygotować z niej także makaroniki, kremy do ciasta, dodać ją do biszkoptu, bułeczek albo wykorzystać do zagęszczenia zupy. Chociaż warto znaleźć zastosowanie dla wody z zielonego groszku, trzeba przyznać, że ta z ciecierzycy jest nieco łatwiejsza do przygotowania. Aquafaba po cieciorce zawiera więcej białka, wykazuje większą lepkość i nieco inny skład aminokwasów, które szybko tworzą stabilne wiązania podczas ubijania.

Jak zrobić bezy z aquafaby po zielonym groszku?

Zalewa z zielonego groszku, chociaż jest trudniejsza do ubicia niż aquafaba z ciecierzycy, również może zamienić się w pyszny deser. Iwona z Instagrama pokazuje, że jest to możliwe.

Składniki:

  • 140 ml aquafaby,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

  1. Odlej wodę z zielonego groszku. Zmiksuj ją na gęstą pianę.
  2. Podczas ubijania dodaj sok z cytryny, stopniowo dosypuj drobny cukier. Na koniec wymieszaj z odrobiną cynamonu.
  3. Bezy nałóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy pomocy rękawa cukierniczego.
  4. Piecz przez 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇