Dodajesz groszek do jarzynowej? Przy okazji zrób deser

Aquafaba, czyli wegański zamiennik jajka, to nie tylko zalewa z popularnego dodatku do hummusu, ale także z zielonego groszku. Kiedy przygotowujesz sałatkę jarzynową, wodę z puszki lub słoika najczęściej wylewasz do zlewu. Tymczasem w bardzo łatwy sposób możesz zrobić z niej chrupiący słodki dodatek do kawy. Dzieciaki uwielbiają z bitą śmietaną i owocami.

Nie wylewaj wody po zielonym groszkuNie wylewaj wody po zielonym groszku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Garry Gavrilov
Anna Galuhn

Podobnie jak zalewa z ciecierzycy, również ta z zielonego groszku, zawiera białko roślinne i emulgatory, które odpowiadają za tworzenie piany i utrzymanie puszystej konsystencji – podobnie jak substancje znajdujące się w białku kurzym. Z takiej "wody" możesz przygotować lekkie jak chmurka bezy. Chociaż podczas ubijania piany może zniechęcać charakterystyczny zapach strączków, po upieczeniu nie będzie on wyczuwalny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu

Zalewa z zielonego zielonego groszku to nie taka zwykła woda

Woda, w której zanurzony jest zielony groszek, zawiera nie tylko białko roślinne, które umożliwia tworzenie piany, ale także węglowodany, nadające bezom delikatnej słodyczy. W zalewie znajdują się także witaminy, minerały i błonnik – w niewielkich ilościach, ale podnoszą one walory odżywcze domowych słodkości.

Do czego można wykorzystać aquafabę?

Zalewa z roślin strączkowych jest popularnym wegańskim zamiennikiem jajek. Możesz przygotować z niej także makaroniki, kremy do ciasta, dodać ją do biszkoptu, bułeczek albo wykorzystać do zagęszczenia zupy. Chociaż warto znaleźć zastosowanie dla wody z zielonego groszku, trzeba przyznać, że ta z ciecierzycy jest nieco łatwiejsza do przygotowania. Aquafaba po cieciorce zawiera więcej białka, wykazuje większą lepkość i nieco inny skład aminokwasów, które szybko tworzą stabilne wiązania podczas ubijania.

Jak zrobić bezy z aquafaby po zielonym groszku?

Zalewa z zielonego groszku, chociaż jest trudniejsza do ubicia niż aquafaba z ciecierzycy, również może zamienić się w pyszny deser. Iwona z Instagrama pokazuje, że jest to możliwe.

Składniki:

  • 140 ml aquafaby,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

  1. Odlej wodę z zielonego groszku. Zmiksuj ją na gęstą pianę.
  2. Podczas ubijania dodaj sok z cytryny, stopniowo dosypuj drobny cukier. Na koniec wymieszaj z odrobiną cynamonu.
  3. Bezy nałóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy pomocy rękawa cukierniczego.
  4. Piecz przez 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni