Idealne makaroniki w zasięgu Twojej ręki

Tym razem przychodzę z przydatną instrukcją, dzięki której w zaciszu własnego domu przygotujesz idealne makaroniki. Nie możesz tego przegapić! ?

Obrazek
Frania

Zanim jednak przejdziemy do sedna sprawy, na początek przybliżę kilka faktów.

Makaroniki to delikatne oraz lekkie ciasteczka, które wywodzą się z Francji. Mogą występować w przeróżnych kolorach, w zależności od Twoich upodobań ? Ciasteczka łączone są przy pomocy kremu, i tu także możesz wykorzystać różne rozwiązania. No to do dzieła!

makaroniki

Ciastka (ok. 30 sztuk)

  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • szkl. drobno zmielonej mąki migdałowej
  • łyżeczka soli (podziel na pół)
  • 3 białka (temp. pokojowa)
  • 1/4 szkl. cukru kryształowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • barwnik spożywczy (kolory wybierz według własnego upodobania)

Krem waniliowy

  • 1 szkl. masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3 szkl. cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki
idealne makaroniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zanim zaczniesz cały proces, zadbaj o to, aby jajka i masło były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu przygotowane bezy będą puszyste i delikatne jednocześnie.
  2. Na początku oddziel żółtka od białek. Wskazówka: żółtka możesz wybierać z miski bezpośrednio przy pomocy rąk. Będziesz mieć wtedy pewność, że do białek nie trafi skorupka jajek. Pamiętaj, żeby przed całym procesem, umyć ręce.
  3. Teraz połącz ze sobą sypkie produkty. Ważne jest, aby powstała mieszanka była jak najbardziej miałka, dlatego przed połączeniem składników warto przesiać je przez sitko.
  4. Znów wróć do białek. Dodaj połowę soli i rozpocznij proces ubijania. Kiedy białka zaczną się pienić i zmieniać konsystencję, stopniowo dodawaj cukier.
  5. Kiedy ubijesz już białka na sztywną pianę, dodaj ekstrakt waniliowy. A następnie kilka kropel barwnika spożywczego (w zależności od intensywności koloru jaki chcesz uzyskać).
  6. Czas połączyć składniki suche i mokre. Rób to stopniowo, dodając produkty suche do mokrych. Wskazówka: mieszaj do chwili, kiedy przy pomocy szpatułki bez problemu będziesz mogła narysować 8.
  7. W każdym rogu blaszki do pieczenia umieść po 1/2 łyżeczki przygotowanej mieszanki. Następnie ułóż na wierzchu papier do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi papier do pieczenia nie będzie się przemieszczał.
  8. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij na papierze okrągłe ciasteczka, pamiętaj żeby zachować odpowiednie odstępy.
  9. Przed włożeniem blachy do piekarnika uderz nią kilka razy o kuchenny blat. Dzięki temu zabiegowi wyeliminujesz wszystkie pęcherzyki powietrza, a co za tym idzie, będziesz mieć pewność, że makaroniki będą miały gładki wierzch.
  10. Teraz odstaw blachę na godzinę, tak aby na każdym makaroniku powstała skorupka. Jak to sprawdzić? Bez problemu będziesz mogła przejechać po wierzchu ciasteczka palcem.
  11. No i w końcu możesz wstawić makaroniki do piekarnika (temperatura 150 stopni Celsjusza, czas pieczenia 17 minut). Wskazówka: w trakcie pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika.
  12. Po pieczeniu ostudź wszystkie ciasteczka.
  13. Przygotuj krem, łącząc ze sobą składniki, o których mowa powyżej. A następnie połącz dwa ciastka przy pomocy nadzienia.
  14. I na koniec najważniejsze. Przed spożyciem, odczekaj dobę, dzięki czemu Twoje makaroniki uzyskają idealną konsystencję i smak. I to wszystko ?
ciastka

Jak sama widzisz, możesz stworzyć idealne makaroniki we własnym domu! Kiedy rozpoczniesz pracę nad tym przepisem?

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy