Idealne makaroniki w zasięgu Twojej ręki

Tym razem przychodzę z przydatną instrukcją, dzięki której w zaciszu własnego domu przygotujesz idealne makaroniki. Nie możesz tego przegapić! ?

Obrazek
Frania

Zanim jednak przejdziemy do sedna sprawy, na początek przybliżę kilka faktów.

Makaroniki to delikatne oraz lekkie ciasteczka, które wywodzą się z Francji. Mogą występować w przeróżnych kolorach, w zależności od Twoich upodobań ? Ciasteczka łączone są przy pomocy kremu, i tu także możesz wykorzystać różne rozwiązania. No to do dzieła!

makaroniki

Ciastka (ok. 30 sztuk)

  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • szkl. drobno zmielonej mąki migdałowej
  • łyżeczka soli (podziel na pół)
  • 3 białka (temp. pokojowa)
  • 1/4 szkl. cukru kryształowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • barwnik spożywczy (kolory wybierz według własnego upodobania)

Krem waniliowy

  • 1 szkl. masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3 szkl. cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki
idealne makaroniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Zanim zaczniesz cały proces, zadbaj o to, aby jajka i masło były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu przygotowane bezy będą puszyste i delikatne jednocześnie.
  2. Na początku oddziel żółtka od białek. Wskazówka: żółtka możesz wybierać z miski bezpośrednio przy pomocy rąk. Będziesz mieć wtedy pewność, że do białek nie trafi skorupka jajek. Pamiętaj, żeby przed całym procesem, umyć ręce.
  3. Teraz połącz ze sobą sypkie produkty. Ważne jest, aby powstała mieszanka była jak najbardziej miałka, dlatego przed połączeniem składników warto przesiać je przez sitko.
  4. Znów wróć do białek. Dodaj połowę soli i rozpocznij proces ubijania. Kiedy białka zaczną się pienić i zmieniać konsystencję, stopniowo dodawaj cukier.
  5. Kiedy ubijesz już białka na sztywną pianę, dodaj ekstrakt waniliowy. A następnie kilka kropel barwnika spożywczego (w zależności od intensywności koloru jaki chcesz uzyskać).
  6. Czas połączyć składniki suche i mokre. Rób to stopniowo, dodając produkty suche do mokrych. Wskazówka: mieszaj do chwili, kiedy przy pomocy szpatułki bez problemu będziesz mogła narysować 8.
  7. W każdym rogu blaszki do pieczenia umieść po 1/2 łyżeczki przygotowanej mieszanki. Następnie ułóż na wierzchu papier do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi papier do pieczenia nie będzie się przemieszczał.
  8. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij na papierze okrągłe ciasteczka, pamiętaj żeby zachować odpowiednie odstępy.
  9. Przed włożeniem blachy do piekarnika uderz nią kilka razy o kuchenny blat. Dzięki temu zabiegowi wyeliminujesz wszystkie pęcherzyki powietrza, a co za tym idzie, będziesz mieć pewność, że makaroniki będą miały gładki wierzch.
  10. Teraz odstaw blachę na godzinę, tak aby na każdym makaroniku powstała skorupka. Jak to sprawdzić? Bez problemu będziesz mogła przejechać po wierzchu ciasteczka palcem.
  11. No i w końcu możesz wstawić makaroniki do piekarnika (temperatura 150 stopni Celsjusza, czas pieczenia 17 minut). Wskazówka: w trakcie pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika.
  12. Po pieczeniu ostudź wszystkie ciasteczka.
  13. Przygotuj krem, łącząc ze sobą składniki, o których mowa powyżej. A następnie połącz dwa ciastka przy pomocy nadzienia.
  14. I na koniec najważniejsze. Przed spożyciem, odczekaj dobę, dzięki czemu Twoje makaroniki uzyskają idealną konsystencję i smak. I to wszystko ?
ciastka

Jak sama widzisz, możesz stworzyć idealne makaroniki we własnym domu! Kiedy rozpoczniesz pracę nad tym przepisem?

Wybrane dla Ciebie
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟