PrzepisDeseryIdealne makaroniki w zasięgu Twojej ręki
Idealne makaroniki w zasięgu Twojej ręki
Tym razem przychodzę z przydatną instrukcją, dzięki której w zaciszu własnego domu przygotujesz idealne makaroniki. Nie możesz tego przegapić! ?
Frania
11.09.2019 | aktual.: 11.09.2019 13:18
Zanim jednak przejdziemy do sedna sprawy, na początek przybliżę kilka faktów.
Makaroniki to delikatne oraz lekkie ciasteczka, które wywodzą się z Francji. Mogą występować w przeróżnych kolorach, w zależności od Twoich upodobań ? Ciasteczka łączone są przy pomocy kremu, i tu także możesz wykorzystać różne rozwiązania. No to do dzieła!
Ciastka (ok. 30 sztuk)
- 1,5 szkl. cukru pudru
- szkl. drobno zmielonej mąki migdałowej
- łyżeczka soli (podziel na pół)
- 3 białka (temp. pokojowa)
- 1/4 szkl. cukru kryształowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- barwnik spożywczy (kolory wybierz według własnego upodobania)
Krem waniliowy
- 1 szkl. masła (w temperaturze pokojowej)
- 3 szkl. cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3-4 łyżki śmietanki kremówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zanim zaczniesz cały proces, zadbaj o to, aby jajka i masło były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu przygotowane bezy będą puszyste i delikatne jednocześnie.
- Na początku oddziel żółtka od białek. Wskazówka: żółtka możesz wybierać z miski bezpośrednio przy pomocy rąk. Będziesz mieć wtedy pewność, że do białek nie trafi skorupka jajek. Pamiętaj, żeby przed całym procesem, umyć ręce.
- Teraz połącz ze sobą sypkie produkty. Ważne jest, aby powstała mieszanka była jak najbardziej miałka, dlatego przed połączeniem składników warto przesiać je przez sitko.
- Znów wróć do białek. Dodaj połowę soli i rozpocznij proces ubijania. Kiedy białka zaczną się pienić i zmieniać konsystencję, stopniowo dodawaj cukier.
- Kiedy ubijesz już białka na sztywną pianę, dodaj ekstrakt waniliowy. A następnie kilka kropel barwnika spożywczego (w zależności od intensywności koloru jaki chcesz uzyskać).
- Czas połączyć składniki suche i mokre. Rób to stopniowo, dodając produkty suche do mokrych. Wskazówka: mieszaj do chwili, kiedy przy pomocy szpatułki bez problemu będziesz mogła narysować 8.
- W każdym rogu blaszki do pieczenia umieść po 1/2 łyżeczki przygotowanej mieszanki. Następnie ułóż na wierzchu papier do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi papier do pieczenia nie będzie się przemieszczał.
- Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij na papierze okrągłe ciasteczka, pamiętaj żeby zachować odpowiednie odstępy.
- Przed włożeniem blachy do piekarnika uderz nią kilka razy o kuchenny blat. Dzięki temu zabiegowi wyeliminujesz wszystkie pęcherzyki powietrza, a co za tym idzie, będziesz mieć pewność, że makaroniki będą miały gładki wierzch.
- Teraz odstaw blachę na godzinę, tak aby na każdym makaroniku powstała skorupka. Jak to sprawdzić? Bez problemu będziesz mogła przejechać po wierzchu ciasteczka palcem.
- No i w końcu możesz wstawić makaroniki do piekarnika (temperatura 150 stopni Celsjusza, czas pieczenia 17 minut). Wskazówka: w trakcie pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika.
- Po pieczeniu ostudź wszystkie ciasteczka.
- Przygotuj krem, łącząc ze sobą składniki, o których mowa powyżej. A następnie połącz dwa ciastka przy pomocy nadzienia.
- I na koniec najważniejsze. Przed spożyciem, odczekaj dobę, dzięki czemu Twoje makaroniki uzyskają idealną konsystencję i smak. I to wszystko ?