Ekspresowy przepis na pizzę z patelni. Bez wyrastania i czekania!

Czy pizza z patelni może smakować równie dobrze jak ta z piekarnika? Czy w ogóle można ją zrobić na patelni? I jak się za to zabrać?

Obrazek
Frania

Jeśli kiedykolwiek w Twojej głowie pojawiły się powyższe pytania, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz przepis na ekspresową pizzę, którą przygotujesz na patelni.

Szybko, łatwo i bez problemów. Czego chcieć więcej?

pizza z patelni

Pizza z patelni - zalety

Choć kochamy tradycyjną pizzę, potrafimy dostrzec i docenić zalety jej odpowiednika z patelni. A jest nim pyszny podpłomyk, który jest bajecznie prosty do przygotowania. Co więcej, składa się jedynie z 3 składników. To jednak nie koniec dobrych wiadomości ?

Dzięki temu, że taką pizzę przygotujesz na patelni, piekarnik będzie totalnie zbędny. A to dobra wiadomość, zwłaszcza w upalne dni, kiedy nikomu z nas nie uśmiecha się pracować z rozgrzanym sprzętem.

Co więcej, każdy podpłomyk możesz podać z innymi składnikami, dzięki czemu z jednej porcji przygotujesz 6 różnych pizz! Każdy znajdzie coś dla siebie ?

Potrzebne składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 200 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g sosu do pizzy
  • ulubione składniki do pizzy (my postawiliśmy na prostotę i połączyliśmy ze sobą szynkę, ser i czerwoną cebulę. Ty oczywiście możesz wybrać inne składniki, tym samym tworząc autorską wersję tego przysmaku)
składniki na pizze

Pizza z patelni - przepis:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na podpłomyk. W tym celu połącz w misce mąkę, gorącą wodę oraz sól.
  2. Ze składników stwórz ciasto, przykryj je miską i daj odpocząć przez 10 minut. W międzyczasie przygotuj produkty, które umieścisz na pizzy.
  3. Całe ciasto podziel na mniejsze kawałki, które następnie musisz rozwałkować, tak aby zmieściły się na patelni.
  4. Kiedy patelnia będzie już dobrze nagrzana, smaż każdy element po 3-4 minuty z każdej strony.
  5. Na wierzchu pizzy umieść sos i ulubione składniki, smaż pod przykryciem przez 3-4 minuty.
  6. Przed podaniem możesz dodać świeże liście bazylii.

Smacznego!

Jak sama widzisz pizza z patelni może okazać się idealnym rozwiązaniem, jeśli masz ochotę na ulubioną przekąskę, ale nie masz ochoty spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, albo czekać, aż tradycyjne ciasto na pizzę wyrośnie i będzie nadawało się do pieczenia.

Koniecznie napisz mi co myślisz o przepisie na ekspresową pizzę z patelni. Uważasz, że ma w sobie potencjał?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇