Królował na stołach w PRL. Zapomniany rarytas smaczniejszy nawet od schabowego
W czasach PRL-u mięso było prawdziwym rarytasem. Rzadko kiedy gościło na stołach, jednak kiedy już je przygotowywano, robiono to rozmachem. Rumsztyk to jeden z zapomnianych przepisów, który niegdyś królował na polskich stołach. Wyjaśniamy, jak go przygotować.
30.03.2024 09:09
Nie masz pomysłu na obiad? Z pewnością w takich sytuacjach sięgasz po sprawdzone przepisy, które gwarantują ci przygotowanie prawdziwego kulinarnego arcydzieła. Jeśli w twoim domu znajduje się książka kucharska z przepisami twojej babci lub mamy, to warto od czasu do czasu do niej zajrzeć. Można tam znaleźć prawdziwe perły, takie jak przepis na rumsztyk, który postanowiliśmy ci przybliżyć właśnie w tym artykule.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować rumsztyk?
Czy istnieje danie bardziej popularne od tradycyjnych kotletów schabowych? Oczywiście, że tak. Doskonałym przykładem jest rumsztyk, który czasach słusznie minionych gościł na naszych stołach częściej niż obiad ze schabem. Możesz go przygotować również teraz. Składniki na to danie są dostępne w każdym sklepie, a jego smak jest zbliżony do tradycyjnych kotletów mielonych.
Jak przygotować rumsztyk z duszoną cebulą? Przepis jest prosty. Podstawą jest mięso mielone — najlepiej sprawdzi się mieszanka wieprzowo-wołowa. Wyjątkowy smak tego dania podkreśla duszona cebula. Taki kotlet najlepiej podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Każdy, kto go spróbuje, będzie zachwycony.
Rumsztyk - przepis
Składniki:
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej (może też być mięso z szynki),
- 300 g mielonego mielonej wołowiny,
- 4 duże cebule,
- smalec do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- kilka łyżek zimnej wody.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w pióra.
- Przełóż oba rodzaje mięsa do miski. Dodaj sól, pieprz i kilka łyżek zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z tak przygotowanego mięsa uformuj kotlety. Usmaż je na patelni z dodatkiem rozpuszczonego smalcu po 5 minut na każdej ze stron.
- Zdejmij kotlety, a na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojoną wcześniej cebulę.
- Kiedy stanie się rumiana, połóż na niej kotlety i zalej całość połową szklanki wody. Przykryj patelnię przykrywką i duś kolety jeszcze przez kilka minut.
- Podawaj z ziemniakami, frytkami, surówką z ogórków kiszonych lub buraczków.