Królował na stołach w PRL. Zapomniany rarytas smaczniejszy nawet od schabowego

W czasach PRL-u mięso było prawdziwym rarytasem. Rzadko kiedy gościło na stołach, jednak kiedy już je przygotowywano, robiono to rozmachem. Rumsztyk to jeden z zapomnianych przepisów, który niegdyś królował na polskich stołach. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Rumsztyk w sosie grzybowymRumsztyk w sosie grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | weyo

Nie masz pomysłu na obiad? Z pewnością w takich sytuacjach sięgasz po sprawdzone przepisy, które gwarantują ci przygotowanie prawdziwego kulinarnego arcydzieła. Jeśli w twoim domu znajduje się książka kucharska z przepisami twojej babci lub mamy, to warto od czasu do czasu do niej zajrzeć. Można tam znaleźć prawdziwe perły, takie jak przepis na rumsztyk, który postanowiliśmy ci przybliżyć właśnie w tym artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak przygotować rumsztyk?

Czy istnieje danie bardziej popularne od tradycyjnych kotletów schabowych? Oczywiście, że tak. Doskonałym przykładem jest rumsztyk, który czasach słusznie minionych gościł na naszych stołach częściej niż obiad ze schabem. Możesz go przygotować również teraz. Składniki na to danie są dostępne w każdym sklepie, a jego smak jest zbliżony do tradycyjnych kotletów mielonych.

Jak przygotować rumsztyk z duszoną cebulą? Przepis jest prosty. Podstawą jest mięso mielone — najlepiej sprawdzi się mieszanka wieprzowo-wołowa. Wyjątkowy smak tego dania podkreśla duszona cebula. Taki kotlet najlepiej podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Każdy, kto go spróbuje, będzie zachwycony.

Rumsztyk - przepis

Składniki:

  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej (może też być mięso z szynki),
  • 300 g mielonego mielonej wołowiny,
  • 4 duże cebule,
  • smalec do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka łyżek zimnej wody.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  2. Przełóż oba rodzaje mięsa do miski. Dodaj sól, pieprz i kilka łyżek zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanego mięsa uformuj kotlety. Usmaż je na patelni z dodatkiem rozpuszczonego smalcu po 5 minut na każdej ze stron.
  4. Zdejmij kotlety, a na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojoną wcześniej cebulę.
  5. Kiedy stanie się rumiana, połóż na niej kotlety i zalej całość połową szklanki wody. Przykryj patelnię przykrywką i duś kolety jeszcze przez kilka minut.
  6. Podawaj z ziemniakami, frytkami, surówką z ogórków kiszonych lub buraczków.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej