Królowała w PRL-u. Dziś nikt nie kojarzy nawet nazwy

Już nie raz podkreślaliśmy, że gotowanie w czasach PRL-u wymagało dużej kreatywności. Nasze mamy i bacie wciąż myślały o tym, jak przygotować obiad z dostępnych składników, a wiele ich nie było. Ta zupa to najlepszy przykład, że się da. Warto wrócić do tego przepisu.

Zupa nylonowa była hitem stołówek w czasach PRLZupa nylonowa była hitem stołówek w czasach PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maksim Shebeko
Dorota Gepert

Nylon? Zupa nylonowa? Dziś nawet nie wszyscy wiedzą, o co chodzi. Nazwa zupy nawiązywała do tworzywa, z którego powstawały w czasach PRL-u pończochy. Był to towar deficytowy. Szklista błonka, która tworzyła się na zupie, miała przypominać strukturę nylonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak się gotuje zupę nylonową?

Zupa nylonowa to delikatny bulion, który powstaje na samych warzywach z dodatkiem kaszy manny. Lekka, delikatna, smaczna, tak ją można określić. Jednak w tamtych czasach liczyło się przede wszystkim to, że jej składniki były dostępne. Serwowano ją w domach, zwłaszcza w dni bezmięsne, ale była także w menu barów mlecznych czy stołówek szkolnych.

Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić warzywa, takie jak ziemniaki, marchewki, por, seler i pietruszka, a następnie ugotować z nich bulion. Po dodaniu kaszy manny i przypraw, zupa jest gotowa do podania. Można ją także przygotować na wywarze z dodatkiem mięsa drobiowego, wtedy przypomina lekki rosół. Jednak w czasach PRL-u najbardziej popularna była jej wersja wegetariańska.

Co zawiera kasza manna?

Zupa nylonowa jest bardziej pożywna dzięki dodatkowi kaszy manny. Nie należy ona do najbardziej odżywczych kasz, ale zawiera witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Zawiera także minerały takie jak cynk, fosfor, miedź i żelazo, które wspierają zdrowie skóry, włosów i paznokci. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kasza nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób dbających o poziom glukozy. Jest delikatna i lekkostrawna.

Zupa nylonowa

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • kawałek selera,
  • 1 mała cebula,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce.
  2. Pora wystarczy obrać i odciąć zieloną część.
  3. Warzywa zalej wodą, dodaj kilka ziarenek pieprzu i gotuj do miękkości.
  4. Na koniec dodaj kaszę mannę i wymieszaj zupę, by nie powstały grudki.
  5. Gotuj jeszcze kilka minut, by kasza była miękka. Na koniec dopraw zupę nylonową do smaku i gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯