Królowała w PRL‑u. Dziś nikt nie kojarzy nawet nazwy
Już nie raz podkreślaliśmy, że gotowanie w czasach PRL-u wymagało dużej kreatywności. Nasze mamy i bacie wciąż myślały o tym, jak przygotować obiad z dostępnych składników, a wiele ich nie było. Ta zupa to najlepszy przykład, że się da. Warto wrócić do tego przepisu.
Nylon? Zupa nylonowa? Dziś nawet nie wszyscy wiedzą, o co chodzi. Nazwa zupy nawiązywała do tworzywa, z którego powstawały w czasach PRL-u pończochy. Był to towar deficytowy. Szklista błonka, która tworzyła się na zupie, miała przypominać strukturę nylonu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Jak się gotuje zupę nylonową?
Zupa nylonowa to delikatny bulion, który powstaje na samych warzywach z dodatkiem kaszy manny. Lekka, delikatna, smaczna, tak ją można określić. Jednak w tamtych czasach liczyło się przede wszystkim to, że jej składniki były dostępne. Serwowano ją w domach, zwłaszcza w dni bezmięsne, ale była także w menu barów mlecznych czy stołówek szkolnych.
Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić warzywa, takie jak ziemniaki, marchewki, por, seler i pietruszka, a następnie ugotować z nich bulion. Po dodaniu kaszy manny i przypraw, zupa jest gotowa do podania. Można ją także przygotować na wywarze z dodatkiem mięsa drobiowego, wtedy przypomina lekki rosół. Jednak w czasach PRL-u najbardziej popularna była jej wersja wegetariańska.
Co zawiera kasza manna?
Zupa nylonowa jest bardziej pożywna dzięki dodatkowi kaszy manny. Nie należy ona do najbardziej odżywczych kasz, ale zawiera witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Zawiera także minerały takie jak cynk, fosfor, miedź i żelazo, które wspierają zdrowie skóry, włosów i paznokci. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kasza nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób dbających o poziom glukozy. Jest delikatna i lekkostrawna.
Zupa nylonowa
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- kawałek selera,
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki kaszy manny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowywania:
- Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce.
- Pora wystarczy obrać i odciąć zieloną część.
- Warzywa zalej wodą, dodaj kilka ziarenek pieprzu i gotuj do miękkości.
- Na koniec dodaj kaszę mannę i wymieszaj zupę, by nie powstały grudki.
- Gotuj jeszcze kilka minut, by kasza była miękka. Na koniec dopraw zupę nylonową do smaku i gotowe.