Królowała w PRL-u. Dziś nikt nie kojarzy nawet nazwy

Już nie raz podkreślaliśmy, że gotowanie w czasach PRL-u wymagało dużej kreatywności. Nasze mamy i bacie wciąż myślały o tym, jak przygotować obiad z dostępnych składników, a wiele ich nie było. Ta zupa to najlepszy przykład, że się da. Warto wrócić do tego przepisu.

Zupa nylonowa była hitem stołówek w czasach PRLZupa nylonowa była hitem stołówek w czasach PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maksim Shebeko
Dorota Gepert

Nylon? Zupa nylonowa? Dziś nawet nie wszyscy wiedzą, o co chodzi. Nazwa zupy nawiązywała do tworzywa, z którego powstawały w czasach PRL-u pończochy. Był to towar deficytowy. Szklista błonka, która tworzyła się na zupie, miała przypominać strukturę nylonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Jak się gotuje zupę nylonową?

Zupa nylonowa to delikatny bulion, który powstaje na samych warzywach z dodatkiem kaszy manny. Lekka, delikatna, smaczna, tak ją można określić. Jednak w tamtych czasach liczyło się przede wszystkim to, że jej składniki były dostępne. Serwowano ją w domach, zwłaszcza w dni bezmięsne, ale była także w menu barów mlecznych czy stołówek szkolnych.

Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić warzywa, takie jak ziemniaki, marchewki, por, seler i pietruszka, a następnie ugotować z nich bulion. Po dodaniu kaszy manny i przypraw, zupa jest gotowa do podania. Można ją także przygotować na wywarze z dodatkiem mięsa drobiowego, wtedy przypomina lekki rosół. Jednak w czasach PRL-u najbardziej popularna była jej wersja wegetariańska.

Co zawiera kasza manna?

Zupa nylonowa jest bardziej pożywna dzięki dodatkowi kaszy manny. Nie należy ona do najbardziej odżywczych kasz, ale zawiera witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Zawiera także minerały takie jak cynk, fosfor, miedź i żelazo, które wspierają zdrowie skóry, włosów i paznokci. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kasza nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób dbających o poziom glukozy. Jest delikatna i lekkostrawna.

Zupa nylonowa

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • kawałek selera,
  • 1 mała cebula,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce.
  2. Pora wystarczy obrać i odciąć zieloną część.
  3. Warzywa zalej wodą, dodaj kilka ziarenek pieprzu i gotuj do miękkości.
  4. Na koniec dodaj kaszę mannę i wymieszaj zupę, by nie powstały grudki.
  5. Gotuj jeszcze kilka minut, by kasza była miękka. Na koniec dopraw zupę nylonową do smaku i gotowe.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat