Dodaj do rosołu. Będzie klarowny jak woda w strumyku

W niedzielne południe wiele polskich domów wypełnia aromat domowego rosołu. Żeby tego dnia kusił nie tylko zapach, warto dodać do środka zupy jeden nietypowy składnik.

Klarowny rosółKlarowny rosół
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Rosół to król wśród zup, a moda na niego nigdy nie mija. Gości na zwykłe, niedzielne obiady z rodziną, przechodząc później metamorfozę w uwielbianą pomidorową, obowiązkowo rozpoczyna weselną i komunijną ucztę oraz stawia na nogi, gdy dopadnie przeziębienie. Nie od dziś wiadomo, że podstawą jest dobre mięso, przyprawy oraz solidna dawka warzyw. Jednak nawet najbardziej doświadczonej w rosole gospodyni zdarzyło się, że zupa po ugotowaniu była mętna. Wystarczy jednak sięgnąć po jajko, by zamienić ją w klarowny, przejrzysty i złocisty bulion.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Dlaczego rosół nie jest klarowny?

Piękny zapach zupy unoszący się w powietrzu przyprawia cię o burczenie brzucha. Z dumą unosisz pokrywkę, by zerknąć z dumą do swojego dzieła, a tam mętna zupa. Na wstępie trzeba zaznaczyć, że nie jest ona niebezpieczna czy niesmaczna, a jedynie odbiera przyjemność z jedzenia. Przyczyn mętnienia może być kilka. Jedną z nich jest gotowanie na zbyt dużym ogniu. Gdy pod garnkiem palnik bucha, a w środku wrze, białko z mięsa i warzyw błyskawicznie się ścina, tworząc w zupie mętną wydzielinę.

Rosół
Rosół © Adobe Stock

Gdy w garnku gotuje się mięso, na powierzchni pojawia się gęsta, szara piana, czyli szumowina. Szumowiny to nic innego jak wspomniane wcześniej ścięte białko, które wypływa na powierzchnię rosołu podczas gotowania. Jeśli nie zostaną dokładnie zebrane, rozpadną się i zmącą rosół. Zresztą sam tłuszcz znajdujący się naturalnie w mięsie może sprawić, że rosół będzie mętny.

Dodaj jajka do rosołu

Z pomocą dla mętniejącego rosołu przychodzą jajka. Oczywiście nie chodzi tutaj o ugotowanie ich i wkrojenie do środka tak, jak robi się to przy zupie szczawiowej. Sprawdzą się tutaj same białka.

Jedno lub dwa białka (w zależności od wielkości garnka z rosołem) ubij na sztywno. Wyłącz palnik pod zupą i przestudź nieco rosół. Powinien być wciąż bardzo gorący, ale nie powinien wrzeć. Następnie wlej ubite białka do gorącego rosołu i delikatnie wymieszaj. Podgrzewaj rosół na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Białka zaczną się ścinać, tworząc swego rodzaju "siatkę", która wyłapuje drobinki białka i tłuszczu.

Klarowny rosół- Pyszności
Klarowny rosół- Pyszności © Canva

Gdy białka całkowicie się zetną i wypłyną na powierzchnię, ostrożnie usuń je łyżką cedzakową. Teraz wystarczy przecedzić rosół przez drobne sitko, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Rosół przejrzysty jak wodna w strumyku będzie cieszył nie tylko podniebienia, ale również oczy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯