Pomidorówka z tym składnikiem będzie o wiele lepsza. Tak robiły nasze babcie

Poniedziałek to dzień, w którym na wielu polskich stołach króluje pomidorówka. To popularna zupa, którą większość gotuje na bazie niedzielnego rosołu. Jej sekret tkwi przede wszystkim w pomidorach i przyprawach, dzięki którym zachwyca smakiem. A może być jeszcze lepsza, jeśli zastosujesz ten jeden babciny patent.

ObrazekPomidorówka - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

Skoro w niedzielę był rosół, to na 99,9 proc. w poniedziałek na obiad będzie pomidorówka. To rzeczywistość, która jest obecna w wielu polskich domach. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić najlepszą pomidorówkę, to wystarczy, że do bulionu dodasz pomidory, przyprawy, śmietanę, ugotujesz makaron i popularna zupa na obiad gotowa. Jeśli zależy ci na tym, by zachwycać się smakiem zupy pomidorowej, to możesz zastosować jedno świetne rozwiązanie, przez które stanie się jeszcze lepsza. Co musisz zrobić?

Najlepsza pomidorówka - ten składnik podkreśli jej smak!

Przepis na zupę pomidorową jest banalnie prosty. Jest to jedna z najczęściej przygotowywanych zup w Polsce. Powstaje na bazie rosołu, ale w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Różnice nie są znaczące, ale jeśli ma to być najlepsza pomidorówka, to wystarczy zastosować pewne rozwiązania, składniki i niektóre przyprawy, które podkreślą smak tej popularnej zupy. Z  pewnością, najczęściej przygotowujesz ją na bazie przecieru pomidorowego. Ale można to zrobić również w inny sposób.

Obrazek
Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto gettyimages.com

W sezonie królują świeże pomidory do zupy pomidorowej, niektórzy sięgają też po koncentrat pomidorowy. A co powiesz na suszone pomidory? Pomimo tego, że rozwiązanie wydaje się być absurdalne, to właśnie dzięki nim zrobisz tę najlepszą zupę pomidorową. Nadrób swoje zaległości i przekonaj się, że taka zupa pomidorowa będzie prawdziwą bombą smakową. Zupa nabierze wyjątkowego smaku, a suszone pomidory podkręcą pomidorowe walory tej zupy. Przekonaj się sam i zastosuj ten patent podczas gotowania zupy pomidorowej.

Idealna pomidorówka - poznaj najlepszy przepis

Jak zrobić najlepszą zupę pomidorową? To pytanie pojawia się w głowach wielu osób, które chcą zaskoczyć swoich bliskich. Nie musisz się już dłużej zastanawiać. Najlepsza pomidorówka bazuje na wielu popularnych składnikach, w tym na wspomnianych wcześniej - suszonych pomidorach. Jeśli masz rosół z poprzedniego dnia, to ugotuj ją już teraz!

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 litry rosołu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, słodka i ostra papryka mielona.
Obrazek
Pomidorówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj rosół w dużym garnku. Gdy wywar zacznie wrzeć to dodaj przecier pomidorowy, koncentrat i suszone pomidory. Całość ponownie zagotuj.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kosteczkę i następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej obrany i przeciśnięty przez praskę - czosnek. Smaż przez 1 minutę i następnie dodaj do garnka z zupą.
  3. Dodaj do pomidorówki wszystkie przyprawy. Wymieszaj i zdejmij garnek z ognia.
  4. Zblenduj zupę i następnie ją zapraw. Przelej do naczynia dwie chochle pomidorówki i wymieszaj ze śmietaną. Miksturę przelej do garnka i wymieszaj z zupą.
  5. Podaj z ryżem lub ulubionym makaronem. Smacznego!

Lubisz dania z pomidorami w roli głównej? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na gołąbki z kubeczków:

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀