Pomidorówka z tym składnikiem będzie o wiele lepsza. Tak robiły nasze babcie

Poniedziałek to dzień, w którym na wielu polskich stołach króluje pomidorówka. To popularna zupa, którą większość gotuje na bazie niedzielnego rosołu. Jej sekret tkwi przede wszystkim w pomidorach i przyprawach, dzięki którym zachwyca smakiem. A może być jeszcze lepsza, jeśli zastosujesz ten jeden babciny patent.

ObrazekPomidorówka - Pyszności; Foto AdobeStock
Karol Wiak

Skoro w niedzielę był rosół, to na 99,9 proc. w poniedziałek na obiad będzie pomidorówka. To rzeczywistość, która jest obecna w wielu polskich domach. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić najlepszą pomidorówkę, to wystarczy, że do bulionu dodasz pomidory, przyprawy, śmietanę, ugotujesz makaron i popularna zupa na obiad gotowa. Jeśli zależy ci na tym, by zachwycać się smakiem zupy pomidorowej, to możesz zastosować jedno świetne rozwiązanie, przez które stanie się jeszcze lepsza. Co musisz zrobić?

Najlepsza pomidorówka - ten składnik podkreśli jej smak!

Przepis na zupę pomidorową jest banalnie prosty. Jest to jedna z najczęściej przygotowywanych zup w Polsce. Powstaje na bazie rosołu, ale w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Różnice nie są znaczące, ale jeśli ma to być najlepsza pomidorówka, to wystarczy zastosować pewne rozwiązania, składniki i niektóre przyprawy, które podkreślą smak tej popularnej zupy. Z  pewnością, najczęściej przygotowujesz ją na bazie przecieru pomidorowego. Ale można to zrobić również w inny sposób.

Obrazek
Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto gettyimages.com

W sezonie królują świeże pomidory do zupy pomidorowej, niektórzy sięgają też po koncentrat pomidorowy. A co powiesz na suszone pomidory? Pomimo tego, że rozwiązanie wydaje się być absurdalne, to właśnie dzięki nim zrobisz tę najlepszą zupę pomidorową. Nadrób swoje zaległości i przekonaj się, że taka zupa pomidorowa będzie prawdziwą bombą smakową. Zupa nabierze wyjątkowego smaku, a suszone pomidory podkręcą pomidorowe walory tej zupy. Przekonaj się sam i zastosuj ten patent podczas gotowania zupy pomidorowej.

Idealna pomidorówka - poznaj najlepszy przepis

Jak zrobić najlepszą zupę pomidorową? To pytanie pojawia się w głowach wielu osób, które chcą zaskoczyć swoich bliskich. Nie musisz się już dłużej zastanawiać. Najlepsza pomidorówka bazuje na wielu popularnych składnikach, w tym na wspomnianych wcześniej - suszonych pomidorach. Jeśli masz rosół z poprzedniego dnia, to ugotuj ją już teraz!

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 litry rosołu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, słodka i ostra papryka mielona.
Obrazek
Pomidorówka - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj rosół w dużym garnku. Gdy wywar zacznie wrzeć to dodaj przecier pomidorowy, koncentrat i suszone pomidory. Całość ponownie zagotuj.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kosteczkę i następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej obrany i przeciśnięty przez praskę - czosnek. Smaż przez 1 minutę i następnie dodaj do garnka z zupą.
  3. Dodaj do pomidorówki wszystkie przyprawy. Wymieszaj i zdejmij garnek z ognia.
  4. Zblenduj zupę i następnie ją zapraw. Przelej do naczynia dwie chochle pomidorówki i wymieszaj ze śmietaną. Miksturę przelej do garnka i wymieszaj z zupą.
  5. Podaj z ryżem lub ulubionym makaronem. Smacznego!

Lubisz dania z pomidorami w roli głównej? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na gołąbki z kubeczków:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat