Kultowe placki bieszczadzkie odtworzysz w swojej kuchni. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie

Dziś zdradzę ci, jak w szybki i prosty sposób przygotować bieszczadzki rarytas w swojej kuchni. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Placki ziemniaczane z pewnym dodatkiem będą jeszcze lepszePlacki ziemniaczane z pewnym dodatkiem będą jeszcze lepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mara Zemgaliete
Marzena Pęcak

Kiedy podróżuję wraz z bliskimi, uwielbiam testować lokalne potrawy. A, że kocham Bieszczady, kiedy tylko pozwala na to pogoda, wybieram się na wędrówki po malowniczych szlakach. Oczywiście każda taka wyprawa musi zakończyć się ucztą kulinarną.

I w taki właśnie sposób odkryłam genialne bandurjanki. Danie to skradło moje serce od pierwszego kęsa, dlatego wiedziałam, że zagości ono na stałe w mojej kuchni. A, że udało mi się zdobyć sprawdzony przepis, od razu chcę podzielić się prawdziwą perełką kulinarną również z tobą. Na pewno nie pożałujesz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie kremowy sernik z malinami. Już nigdy nie robię go z innego przepisu

Czym są bandurjanki?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto wyjaśnić czym są w ogóle omawiane bandurjanki. Otóż są to przepyszne placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu. I to właśnie dzięki temu dodatkowemu składnikowi, smakują wręcz obłędnie.

Jednak, aby uzyskać takie efekty, należy pamiętać o kluczowej sprawie. Otóż bandurjanki należy przygotować zgodnie z zasadą 3:1. Czego ona dotyczy? Na każde 3 części ziemniaków należy użyć 1 część twarogu. I to wszystko. Dzięki tej prostej zasadzie za każdy razem przygotujesz placki ziemniaczane po bieszczadzku w idealnym wydaniu!

Wystarczy jeden składnik, aby dodatkowo podkręcić smak obiadu
Wystarczy jeden składnik, aby dodatkowo podkręcić smak obiadu © Adobe Stock | ismishko

Jak zrobić bieszczadzkie placki krok po kroku?

Najważniejsze informacje odnośnie placków ziemniaczanych z dodatkiem twarogu już znasz. Czas przejść do dokładnej receptury. Nie martw się jednak na zapas, jest ona naprawdę bardzo prosta. Dlatego też bez problemu wyczarujesz w swojej kuchni genialne danie regionalne jeszcze dziś. Po prostu nie ma innej opcji!

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 500 g twarogu,
  • ¼ szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij standardowo od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obierz, po czym zetrzyj na tarce
  2. Na tarce możesz zetrzeć też cebulę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby pokroić ją w drobną kostkę. Wybierz opcję, która bardziej ci odpowiada.
  3. Do startych ziemniaków dodaj cebulę, jajka, dwa rodzaje mąki, rozdrobniony twaróg oraz przyprawy. 
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby zgromadzone w misce smaki dobrze się połączyły.
  5. Rozgrzej i dobrze natłuść patelnię. Następnie smaż na niej placki ziemniaczane z obu stron. Smacznego!

Tak przygotowane placki serwuj z ulubionymi dodatkami. I nie trzeba nic więcej, aby zaserwować całej rodzinie fenomenalny obiad w ciekawym wydaniu. Na pewno będą zachwyceni i na jednej porcji się nie skończy!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi