Kultowe placki bieszczadzkie odtworzysz w swojej kuchni. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie
Dziś zdradzę ci, jak w szybki i prosty sposób przygotować bieszczadzki rarytas w swojej kuchni. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
24.09.2023 11:28
Kiedy podróżuję wraz z bliskimi, uwielbiam testować lokalne potrawy. A, że kocham Bieszczady, kiedy tylko pozwala na to pogoda, wybieram się na wędrówki po malowniczych szlakach. Oczywiście każda taka wyprawa musi zakończyć się ucztą kulinarną.
I w taki właśnie sposób odkryłam genialne bandurjanki. Danie to skradło moje serce od pierwszego kęsa, dlatego wiedziałam, że zagości ono na stałe w mojej kuchni. A, że udało mi się zdobyć sprawdzony przepis, od razu chcę podzielić się prawdziwą perełką kulinarną również z tobą. Na pewno nie pożałujesz!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym są bandurjanki?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, warto wyjaśnić czym są w ogóle omawiane bandurjanki. Otóż są to przepyszne placki ziemniaczane z dodatkiem twarogu. I to właśnie dzięki temu dodatkowemu składnikowi, smakują wręcz obłędnie.
Jednak, aby uzyskać takie efekty, należy pamiętać o kluczowej sprawie. Otóż bandurjanki należy przygotować zgodnie z zasadą 3:1. Czego ona dotyczy? Na każde 3 części ziemniaków należy użyć 1 część twarogu. I to wszystko. Dzięki tej prostej zasadzie za każdy razem przygotujesz placki ziemniaczane po bieszczadzku w idealnym wydaniu!
Jak zrobić bieszczadzkie placki krok po kroku?
Najważniejsze informacje odnośnie placków ziemniaczanych z dodatkiem twarogu już znasz. Czas przejść do dokładnej receptury. Nie martw się jednak na zapas, jest ona naprawdę bardzo prosta. Dlatego też bez problemu wyczarujesz w swojej kuchni genialne danie regionalne jeszcze dziś. Po prostu nie ma innej opcji!
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 500 g twarogu,
- ¼ szkl. mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- 1 cebula,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij standardowo od przygotowania ziemniaków. Najpierw je obierz, po czym zetrzyj na tarce.
- Na tarce możesz zetrzeć też cebulę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby pokroić ją w drobną kostkę. Wybierz opcję, która bardziej ci odpowiada.
- Do startych ziemniaków dodaj cebulę, jajka, dwa rodzaje mąki, rozdrobniony twaróg oraz przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby zgromadzone w misce smaki dobrze się połączyły.
- Rozgrzej i dobrze natłuść patelnię. Następnie smaż na niej placki ziemniaczane z obu stron. Smacznego!
Tak przygotowane placki serwuj z ulubionymi dodatkami. I nie trzeba nic więcej, aby zaserwować całej rodzinie fenomenalny obiad w ciekawym wydaniu. Na pewno będą zachwyceni i na jednej porcji się nie skończy!