Kupiliśmy 4 pączki u Magdy Gessler. Widok paragonu wbija w fotel

W tłusty czwartek pączki znikają w zawrotnym tempie. Wiele osób odbija się od drzwi piekarni, z których cała poranna dostawa została już wyprzedana. Kolejka przed lokalem to znak, że na półkach jeszcze coś zostało. Ale czy starczy dla wszystkich? To loteria, ponieważ mało kto kupuje tylko jednego pączka. Również do cukierni Lary i Magdy Gessler ustawia się ogonek. Czy pączki celebrytek warte są swojej ceny?

Cena za pączki od Magdy Gessler robi wrażenieCena za pączki od Magdy Gessler robi wrażenie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Na pierwszy rzut oka pączki od Lary i Magdy Gessler wyglądają po prostu bardzo tradycyjnie. Nie są polane złotem, mają normalny rozmiar i nie będziemy w nich szukać egzotycznego nadzienia. Wiemy, że restauratorka stawia na klasykę i tego oczekujemy. W "Słodki Słony" kupujemy 4 pączki z różą. Dostajemy je zapakowane w estetyczne, ale proste papierowe pudełko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Blind test pączków z dyskontu i cukierni. Które wypadły lepiej?

Jak wyglądają pączki od Magdy Gessler?

Pączki są zgrabne i ładnie zaokrąglone – to znak, że ciasto dobrze wyrosło. Pośrodku widać jasną obwódkę, o którą wiele osób zabiega w domowej produkcji. Na zewnątrz znajduje się lukier i skórka pomarańczowa, która kusi naturalnym aromatem.

Pączki bogate w nadzienie

Po przegryzieniu, ze środka wypływa konfitura różana, która na długo zostaje w pamięci. Za jeden słoik takiej konfitury, robionej na zamówienie, można zapłacić nawet 30-40 złotych. Widać, że nie jest oszukana i sztucznie podkręcona aromatem. Ktoś musiał włożyć sporo pracy i czasu, aby ją przygotować.

Pączki są bogate w nadzienie, ale trzeba przyznać, że ciasto również jest warte uwagi. Smakuje, jak domowe – zrobione z miłością i jajkami od babci. Myślę, że Magda Gessler używa najlepszej jakości składników i nie uznaje tańszych zamienników, takich jak jajka w proszku. Niestety, w innych cukierniach jest taki standard.

Cena za pączki u Lary i Magdy Gessler

Za 4 pączki w "Słodki Słony" zapłaciliśmy 92 złote. Trzeba przyznać, że rachunek robi wrażenie. Jeden pączek kosztuje 23 złote. Czy jest wart takiej ceny? Z sondy na temat faworków od Gessler wynika, że wiele osób podziękuję za taką przyjemność, chociaż wszystkim smakowały słodkości.

Jeśli jednak dokładnie zsumujesz ceny składników, które wykorzystano do zrobienia pączków, okazuje się, że mniej więcej tyle powinien kosztować produkt dobrej jakości.

Wybrane dla Ciebie

Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny