Kurczak pieczony z masłem czosnkowym w aromatycznej marynacie

Płatna współpraca z marką Tefal.

Kurczak pieczony- PysznościKurczak pieczony - Pyszności
Ewa

Soczysty kurczak pieczony w całości z aromatyczną marynatą i masłem czosnkowym to przepis na obiad dla całej rodziny. Prosty i niesamowicie smaczny.

Ten kurczak to mój sprawdzony przepis na rewelacyjny obiad, którym naje się cała rodzina. Każda jego część pokryta jest pyszną marynatą z wyraźnie wyczuwalną nutą czosnku i masła. Skórka jest idealnie wypieczona i pełna smaku, a mięso w środku świetnie wypieczone. Czas pieczenia dopasowuję w zależności od tego, jak dużego kurczaka udało mi się kupić w sklepie. Przyjmuję średnio 60 minut w piekarniku na każdy kilogram mięsa. Moja rodzina wprost przepada za tym daniem. Jeśli jakimś cudem zostaną resztki, to na drugi dzień robię z nimi prostą kanapkę. W przygotowaniu pomógł mi Tefal Ingenio. Te garnki i patelnie nadają się nie tylko do smażenia, ale również gotowania, pieczenia i serwowania bez konieczności zmiany naczynia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym

Składniki:

Marynata

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g masła
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 cytryna - starta skórka

Reszta składników

  • 1 cały kurczak
  • 5 cebul

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek wraz z masłem.

2. Dorzucam ząbki czosnku oraz pieprz, sól, słodką paprykę, świeży tymianek i rozmaryn.

Kurczak pieczony- Pyszności
Kurczak pieczony- Pyszności

3. Następnie ścieram do niej sparzoną wcześniej skórkę cytryny. Uważam, aby nie zetrzeć białej błony pod skórką, ponieważ jest gorzka i może wpłynąć na smak marynaty.

4. Dokładnie mieszam i gotuję całość przez chwilę.

5. Na dnie patelni Tefal Ingenio układam obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i kładę kurczaka.

Kurczak pieczony- Pyszności
Kurczak pieczony- Pyszności

6. Polewam mięso przygotowaną marynatą i wstawiam patelnię z mięsem do piekarnika. Piekę przez 1 godzinę i 20 minut w 170 st. Celsjusza.

Kurczak pieczony- Pyszności
Kurczak pieczony- Pyszności

7. Gotowe mięso kroję na porcje. Świetnie smakuje samodzielnie, ze świeżym pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami i frytkami. Dodaję ulubioną surówkę i obiad jest już gotowy.Smacznego!

Obrazek
Kurczak pieczony- Pyszności

Płatna współpraca z marką Tefal.

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu