Kurczaka i 2 warzywa wkładam do rękawa. W mig mam obiad z soczystym mięsem, który wszystkich zachwyca

Kurczak pieczony w rękawie z dodatkiem warzyw to obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy wrzucić wszystko do opakowania, dobrze doprawić i upiec. Jest smacznie, prosto i pożywnie, więc i nie brakuje fanów takiego obiadu.

Kurczak w rękawie - PysznościKurczak w rękawie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na obiad czekają wszyscy, chociaż nie każdemu chce się stać przy garach i go przygotowywać. Z pomocą przychodzą wtedy jednogarnkowe potrawy i dania z piekarnika, które wystarczy wrzucić razem, ustawić odpowiednią moc i poczekać. Rodzinny obiad robi się wtedy sam, a wydobywający się z piekarnika zapach szybko powoduje burczenie w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sójka mazowiecka - drożdżowy symbol Mazowsza

Kurczak pieczony w rękawie z warzywami

Jeśli chcesz odkryć nowe smaki i przygotować soczystego, aromatycznego kurczaka, koniecznie wypróbuj metodę pieczenia w rękawie. Rękaw do pieczenia tworzy szczelne środowisko, które zatrzymuje wilgoć wewnątrz mięsa. Dzięki temu kurczak pozostaje soczysty i delikatny.

Kurczak w rękawie
Kurczak w rękawie © Adobe Stock

Cały aromat przypraw zatrzymuje się w środku rękawa. Zyskuje na tym nie tylko mięso, ale również znajdujące się w środku warzywa. Na dodatek nie musisz martwić się o przywieranie mięsa do blachy czy częste mieszanie. Wystarczy umieścić kurczaka w rękawie i wstawić do piekarnika.

Składniki:

  • 7 udek lub pałek z kurczaka,
  • ulubiona przyprawa do mięsa,
  • sól,
  • świeże gałązki tymianku,
  • 1 brokuł,
  • 2 marchewki,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż mięso i polej je odrobiną oleju. Dodaj mieszankę przypraw lub własną kompozycję. Sprawdzi się tutaj słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie czy też nieco rozmarynu.
  2. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy pokryły całą powierzchnię udek i odstaw mięso do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Marchew obierz i pokrój w grube plastry, brokuł podziel na różyczki.
  4. Wrzuć mięso i warzywa do rękawa i szczelnie zamknij.
  5. Włóż rękaw do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza. Piecz przez około 60 minut.
  6. 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby skórka kurczaka się zarumieniła.

Upieczone mięso podaj w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub frytek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury