Kurczaka i 2 warzywa wkładam do rękawa. W mig mam obiad z soczystym mięsem, który wszystkich zachwyca
Kurczak pieczony w rękawie z dodatkiem warzyw to obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy wrzucić wszystko do opakowania, dobrze doprawić i upiec. Jest smacznie, prosto i pożywnie, więc i nie brakuje fanów takiego obiadu.
28.07.2024 12:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na obiad czekają wszyscy, chociaż nie każdemu chce się stać przy garach i go przygotowywać. Z pomocą przychodzą wtedy jednogarnkowe potrawy i dania z piekarnika, które wystarczy wrzucić razem, ustawić odpowiednią moc i poczekać. Rodzinny obiad robi się wtedy sam, a wydobywający się z piekarnika zapach szybko powoduje burczenie w brzuchu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak pieczony w rękawie z warzywami
Jeśli chcesz odkryć nowe smaki i przygotować soczystego, aromatycznego kurczaka, koniecznie wypróbuj metodę pieczenia w rękawie. Rękaw do pieczenia tworzy szczelne środowisko, które zatrzymuje wilgoć wewnątrz mięsa. Dzięki temu kurczak pozostaje soczysty i delikatny.
Cały aromat przypraw zatrzymuje się w środku rękawa. Zyskuje na tym nie tylko mięso, ale również znajdujące się w środku warzywa. Na dodatek nie musisz martwić się o przywieranie mięsa do blachy czy częste mieszanie. Wystarczy umieścić kurczaka w rękawie i wstawić do piekarnika.
Składniki:
- 7 udek lub pałek z kurczaka,
- ulubiona przyprawa do mięsa,
- sól,
- świeże gałązki tymianku,
- 1 brokuł,
- 2 marchewki,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż mięso i polej je odrobiną oleju. Dodaj mieszankę przypraw lub własną kompozycję. Sprawdzi się tutaj słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie czy też nieco rozmarynu.
- Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy pokryły całą powierzchnię udek i odstaw mięso do lodówki na minimum 2 godziny.
- Marchew obierz i pokrój w grube plastry, brokuł podziel na różyczki.
- Wrzuć mięso i warzywa do rękawa i szczelnie zamknij.
- Włóż rękaw do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza. Piecz przez około 60 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby skórka kurczaka się zarumieniła.
Upieczone mięso podaj w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub frytek. Smacznego!