Natrzyj kotlety przed smażeniem. Będą smakować jak z najdroższej restauracji
W niedzielne poranki na klatkach schodowych rozlega się dźwięk tłuczonego mięsa. Kotlety schabowe to absolutny klasyk wśród polskich obiadów. Warto jednak urozmaicić czasem jego smak, zamieniając go w danie iście restauracyjne. Dzięki tej marynacie kotlety będą aromatyczne, mięciutkie i przede wszystkim niezwykle smaczne.
Gości na niedzielnych obiadach, tych mniej i bardziej odświętnych, króluje na weselach, komuniach, rocznicach i innych dużych okazjach. Schabowy to zdecydowanie król wśród kotletów. Przygotowanie to prosta sprawa, ot, wystarczy rozbić mięso, doprawić solą oraz pierzem i opanierować. Można moczyć w mleku, obkładać cebulą i smażyć na smalcu lub postawić na coś zupełnie innego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach
Jak podać schabowe?
Chociaż wydawać by się mogło, że to danie na chłodne dni, to wbrew pozorom lato jest idealną porą na przygotowanie kotletów schabowych. Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i młodą kapustą. Możesz je także podać z mizerią lub warzywami gotowanymi na parze. Z kolei świeże dodadzą lekkości i sprawią, że obiad będzie smakował po prostu wybitnie.
Sekret smaku tkwi w marynatach
W przypadku smażenia kotletów trudno jest wprowadzić jakiekolwiek zmiany. Polem do eksperymentów jest za to marynata. Jedną z najlepszych opcji jest ta na sucho, która sprawi, że mięso nabierze niesamowitego aromatu i będzie mięciutkie. Po zamarynowaniu mięsa wystarczy usmażyć kotlety jak zwykle.
Składniki:
- 400 g kotletów ze schabu wieprzowego,
- 3 owoce jałowca,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta cząbru,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 2 liście laurowe,
- sól do smaku,
- olej lub smalec do smażenia,
- 1-2 jajka,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- W moździerzu utrzyj kmin rzymski, jałowiec oraz ziele angielskie.
- Następnie dodaj pozostałe składniki marynaty, pomijając liście laurowe, i wymieszaj.
- Mięso pokrój na kotlety i dokładnie rozbij.
- Każdego kotleta natrzyj przygotowaną marynatą, a między kawałki mięsa włóż liście laurowe.
- Przełóż mięso do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Na 30 minut przed smażeniem wyjmij mięso, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Panieruj kotlety, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i podawaj z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami.
Przygotowane w ten sposób kotlety zachwycają wyjątkowymi smakiem i aromatem. To pyszna odmiana od klasycznych schabowych, która przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Smacznego!