WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Natrzyj kotlety przed smażeniem. Będą smakować jak z najdroższej restauracji

W niedzielne poranki na klatkach schodowych rozlega się dźwięk tłuczonego mięsa. Kotlety schabowe to absolutny klasyk wśród polskich obiadów. Warto jednak urozmaicić czasem jego smak, zamieniając go w danie iście restauracyjne. Dzięki tej marynacie kotlety będą aromatyczne, mięciutkie i przede wszystkim niezwykle smaczne.

Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać"Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać"
Źródło zdjęć: © Canva | Robert6666
Ewa Malinowska

Gości na niedzielnych obiadach, tych mniej i bardziej odświętnych, króluje na weselach, komuniach, rocznicach i innych dużych okazjach. Schabowy to zdecydowanie król wśród kotletów. Przygotowanie to prosta sprawa, ot, wystarczy rozbić mięso, doprawić solą oraz pierzem i opanierować. Można moczyć w mleku, obkładać cebulą i smażyć na smalcu lub postawić na coś zupełnie innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Jak podać schabowe?

Chociaż wydawać by się mogło, że to danie na chłodne dni, to wbrew pozorom lato jest idealną porą na przygotowanie kotletów schabowych. Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i młodą kapustą. Możesz je także podać z mizerią lub warzywami gotowanymi na parze. Z kolei świeże dodadzą lekkości i sprawią, że obiad będzie smakował po prostu wybitnie.

Oleg Bannikovjedzenie, obiad, kurak, smażone, grilla, dania, wieprzowina, salada, ryba, kartofel, jarzyna, lunch, schabowy, gotowane, delikatesowy, gotowanie, palona, pork, cutlet, bread, cooked, delicious, dinner, dish, fillet, food, fresh, fried, garnish, meal, meat, parsley, plate, polish, portion, potato, restaurant, roast, roasted, salad, sirloin
Schabowy z dodatkami © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Sekret smaku tkwi w marynatach

W przypadku smażenia kotletów trudno jest wprowadzić jakiekolwiek zmiany. Polem do eksperymentów jest za to marynata. Jedną z najlepszych opcji jest ta na sucho, która sprawi, że mięso nabierze niesamowitego aromatu i będzie mięciutkie. Po zamarynowaniu mięsa wystarczy usmażyć kotlety jak zwykle.

Składniki:

  • 400 g kotletów ze schabu wieprzowego,
  • 3 owoce jałowca,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta cząbru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • 1-2 jajka,
  • bułka tarta.
Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta
Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta © Getty Images | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu utrzyj kmin rzymski, jałowiec oraz ziele angielskie.
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki marynaty, pomijając liście laurowe, i wymieszaj.
  3. Mięso pokrój na kotlety i dokładnie rozbij.
  4. Każdego kotleta natrzyj przygotowaną marynatą, a między kawałki mięsa włóż liście laurowe.
  5. Przełóż mięso do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
  6. Na 30 minut przed smażeniem wyjmij mięso, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  7. Panieruj kotlety, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i podawaj z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami.

Przygotowane w ten sposób kotlety zachwycają wyjątkowymi smakiem i aromatem. To pyszna odmiana od klasycznych schabowych, która przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥