PrzepisDania mięsneNatrzyj kotlety przed smażeniem. Będą smakować jak z najdroższej restauracji

Natrzyj kotlety przed smażeniem. Będą smakować jak z najdroższej restauracji

W niedzielne poranki na klatkach schodowych rozlega się dźwięk tłuczonego mięsa. Kotlety schabowe to absolutny klasyk wśród polskich obiadów. Warto jednak urozmaicić czasem jego smak, zamieniając go w danie iście restauracyjne. Dzięki tej marynacie kotlety będą aromatyczne, mięciutkie i przede wszystkim niezwykle smaczne.

Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać"
Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać"
Źródło zdjęć: © Canva | Robert6666

Gości na niedzielnych obiadach, tych mniej i bardziej odświętnych, króluje na weselach, komuniach, rocznicach i innych dużych okazjach. Schabowy to zdecydowanie król wśród kotletów. Przygotowanie to prosta sprawa, ot, wystarczy rozbić mięso, doprawić solą oraz pierzem i opanierować. Można moczyć w mleku, obkładać cebulą i smażyć na smalcu lub postawić na coś zupełnie innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Jak podać schabowe?

Chociaż wydawać by się mogło, że to danie na chłodne dni, to wbrew pozorom lato jest idealną porą na przygotowanie kotletów schabowych. Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i młodą kapustą. Możesz je także podać z mizerią lub warzywami gotowanymi na parze. Z kolei świeże dodadzą lekkości i sprawią, że obiad będzie smakował po prostu wybitnie.

Schabowy z dodatkami
Schabowy z dodatkami© Adobe Stock | Oleg Bannikov

Sekret smaku tkwi w marynatach

W przypadku smażenia kotletów trudno jest wprowadzić jakiekolwiek zmiany. Polem do eksperymentów jest za to marynata. Jedną z najlepszych opcji jest ta na sucho, która sprawi, że mięso nabierze niesamowitego aromatu i będzie mięciutkie. Po zamarynowaniu mięsa wystarczy usmażyć kotlety jak zwykle.

Składniki:

  • 400 g kotletów ze schabu wieprzowego,
  • 3 owoce jałowca,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta cząbru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • 1-2 jajka,
  • bułka tarta.
Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta
Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta© Getty Images | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu utrzyj kmin rzymski, jałowiec oraz ziele angielskie.
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki marynaty, pomijając liście laurowe, i wymieszaj.
  3. Mięso pokrój na kotlety i dokładnie rozbij.
  4. Każdego kotleta natrzyj przygotowaną marynatą, a między kawałki mięsa włóż liście laurowe.
  5. Przełóż mięso do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
  6. Na 30 minut przed smażeniem wyjmij mięso, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  7. Panieruj kotlety, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i podawaj z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami.

Przygotowane w ten sposób kotlety zachwycają wyjątkowymi smakiem i aromatem. To pyszna odmiana od klasycznych schabowych, która przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie