Natrzyj kotlety przed smażeniem. Będą smakować jak z najdroższej restauracji
W niedzielne poranki na klatkach schodowych rozlega się dźwięk tłuczonego mięsa. Kotlety schabowe to absolutny klasyk wśród polskich obiadów. Warto jednak urozmaicić czasem jego smak, zamieniając go w danie iście restauracyjne. Dzięki tej marynacie kotlety będą aromatyczne, mięciutkie i przede wszystkim niezwykle smaczne.
28.07.2024 | aktual.: 28.07.2024 10:38
Gości na niedzielnych obiadach, tych mniej i bardziej odświętnych, króluje na weselach, komuniach, rocznicach i innych dużych okazjach. Schabowy to zdecydowanie król wśród kotletów. Przygotowanie to prosta sprawa, ot, wystarczy rozbić mięso, doprawić solą oraz pierzem i opanierować. Można moczyć w mleku, obkładać cebulą i smażyć na smalcu lub postawić na coś zupełnie innego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak podać schabowe?
Chociaż wydawać by się mogło, że to danie na chłodne dni, to wbrew pozorom lato jest idealną porą na przygotowanie kotletów schabowych. Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i młodą kapustą. Możesz je także podać z mizerią lub warzywami gotowanymi na parze. Z kolei świeże dodadzą lekkości i sprawią, że obiad będzie smakował po prostu wybitnie.
Sekret smaku tkwi w marynatach
W przypadku smażenia kotletów trudno jest wprowadzić jakiekolwiek zmiany. Polem do eksperymentów jest za to marynata. Jedną z najlepszych opcji jest ta na sucho, która sprawi, że mięso nabierze niesamowitego aromatu i będzie mięciutkie. Po zamarynowaniu mięsa wystarczy usmażyć kotlety jak zwykle.
Składniki:
- 400 g kotletów ze schabu wieprzowego,
- 3 owoce jałowca,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta cząbru,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 2 liście laurowe,
- sól do smaku,
- olej lub smalec do smażenia,
- 1-2 jajka,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- W moździerzu utrzyj kmin rzymski, jałowiec oraz ziele angielskie.
- Następnie dodaj pozostałe składniki marynaty, pomijając liście laurowe, i wymieszaj.
- Mięso pokrój na kotlety i dokładnie rozbij.
- Każdego kotleta natrzyj przygotowaną marynatą, a między kawałki mięsa włóż liście laurowe.
- Przełóż mięso do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Na 30 minut przed smażeniem wyjmij mięso, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Panieruj kotlety, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i podawaj z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami.
Przygotowane w ten sposób kotlety zachwycają wyjątkowymi smakiem i aromatem. To pyszna odmiana od klasycznych schabowych, która przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Smacznego!