Natrzyj kotlety przed smażeniem. Będą smakować jak z najdroższej restauracji

W niedzielne poranki na klatkach schodowych rozlega się dźwięk tłuczonego mięsa. Kotlety schabowe to absolutny klasyk wśród polskich obiadów. Warto jednak urozmaicić czasem jego smak, zamieniając go w danie iście restauracyjne. Dzięki tej marynacie kotlety będą aromatyczne, mięciutkie i przede wszystkim niezwykle smaczne.

Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać"Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać"
Źródło zdjęć: © Canva | Robert6666
Ewa Malinowska

Gości na niedzielnych obiadach, tych mniej i bardziej odświętnych, króluje na weselach, komuniach, rocznicach i innych dużych okazjach. Schabowy to zdecydowanie król wśród kotletów. Przygotowanie to prosta sprawa, ot, wystarczy rozbić mięso, doprawić solą oraz pierzem i opanierować. Można moczyć w mleku, obkładać cebulą i smażyć na smalcu lub postawić na coś zupełnie innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Jak podać schabowe?

Chociaż wydawać by się mogło, że to danie na chłodne dni, to wbrew pozorom lato jest idealną porą na przygotowanie kotletów schabowych. Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i młodą kapustą. Możesz je także podać z mizerią lub warzywami gotowanymi na parze. Z kolei świeże dodadzą lekkości i sprawią, że obiad będzie smakował po prostu wybitnie.

Oleg Bannikovjedzenie, obiad, kurak, smażone, grilla, dania, wieprzowina, salada, ryba, kartofel, jarzyna, lunch, schabowy, gotowane, delikatesowy, gotowanie, palona, pork, cutlet, bread, cooked, delicious, dinner, dish, fillet, food, fresh, fried, garnish, meal, meat, parsley, plate, polish, portion, potato, restaurant, roast, roasted, salad, sirloin
Schabowy z dodatkami © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Sekret smaku tkwi w marynatach

W przypadku smażenia kotletów trudno jest wprowadzić jakiekolwiek zmiany. Polem do eksperymentów jest za to marynata. Jedną z najlepszych opcji jest ta na sucho, która sprawi, że mięso nabierze niesamowitego aromatu i będzie mięciutkie. Po zamarynowaniu mięsa wystarczy usmażyć kotlety jak zwykle.

Składniki:

  • 400 g kotletów ze schabu wieprzowego,
  • 3 owoce jałowca,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta cząbru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • 1-2 jajka,
  • bułka tarta.
Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta
Kotlet schabowy, ziemniaki i kapusta © Getty Images | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu utrzyj kmin rzymski, jałowiec oraz ziele angielskie.
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki marynaty, pomijając liście laurowe, i wymieszaj.
  3. Mięso pokrój na kotlety i dokładnie rozbij.
  4. Każdego kotleta natrzyj przygotowaną marynatą, a między kawałki mięsa włóż liście laurowe.
  5. Przełóż mięso do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę.
  6. Na 30 minut przed smażeniem wyjmij mięso, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  7. Panieruj kotlety, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i podawaj z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi dodatkami.

Przygotowane w ten sposób kotlety zachwycają wyjątkowymi smakiem i aromatem. To pyszna odmiana od klasycznych schabowych, która przypadnie do gustu całej twojej rodzinie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sąsiadka poczęstowała mnie schabowym po kowalsku. Od razu wzięłam przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie schabowym po kowalsku. Od razu wzięłam przepis
Do szkoły piekę babeczki z sezonowego warzywa. Znikają po pierwszej przerwie
Do szkoły piekę babeczki z sezonowego warzywa. Znikają po pierwszej przerwie
Mięso z air fryera. Będzie suche jak wiór, jeśli popełnisz ten błąd
Mięso z air fryera. Będzie suche jak wiór, jeśli popełnisz ten błąd
Na obiad smażę ekspresowe kotlety. Po parysku smakują najlepiej
Na obiad smażę ekspresowe kotlety. Po parysku smakują najlepiej
Gdy poznasz ten przepis na placki ziemniaczane, wyrzucisz tarkę. Jest szybszy patent
Gdy poznasz ten przepis na placki ziemniaczane, wyrzucisz tarkę. Jest szybszy patent
W Bułgarii się zajadają. Smakują lepiej niż nudne ciasteczka
W Bułgarii się zajadają. Smakują lepiej niż nudne ciasteczka
Koniec z suchym i przywierającym do foremki pasztetem. Ten banalny sposób doda mu też smaku
Koniec z suchym i przywierającym do foremki pasztetem. Ten banalny sposób doda mu też smaku
Ewa Wachowicz robi mięciutkie i lekkie racuchy z jabłkami. Smakują jak u babci, ale są zdrowsze
Ewa Wachowicz robi mięciutkie i lekkie racuchy z jabłkami. Smakują jak u babci, ale są zdrowsze
Czy można jeść pomidory na czczo? Naukowcy nie mają wątpliwości
Czy można jeść pomidory na czczo? Naukowcy nie mają wątpliwości
Zamiast mielonych zrób balotynki. Goście z wrażenia zapomną języka
Zamiast mielonych zrób balotynki. Goście z wrażenia zapomną języka
Niemieckie pierożki podbiły moje podniebienie. Smaczniejsze niż tradycyjne z mięsem
Niemieckie pierożki podbiły moje podniebienie. Smaczniejsze niż tradycyjne z mięsem
Przed wojną zajadali się miszkulancją. Dziś już nikt nie pamięta tego przepisu
Przed wojną zajadali się miszkulancją. Dziś już nikt nie pamięta tego przepisu