PrzepisCiastaŁączę cztery składniki i przelewam do foremki. Wyjmuję ciasto jak z bajki

Łączę cztery składniki i przelewam do foremki. Wyjmuję ciasto jak z bajki

Ciasto cytrynowe - Pyszności
Ciasto cytrynowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.09.2024 08:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z ciastami można poszaleć i przygotowywać skomplikowane wypieki z wieloma warstwami kremów, chrupek i owoców. Można też postawić na prostotę, dzięki której w kilka chwil wyczaruje się prosty i smaczny deser. Do tej drugiej grupy należy ten pyszny przepis na cytrynowy chlebek.

Cytrynowy chlebek, podobnie zresztą jak bananowy, z chlebek nie ma za wiele wspólnego. Jest za to miękkim, puszystym i wilgotnym ciastem, które znika w mgnieniu oka niemal od razu po upieczeniu. Proste składniki, chwila przygotowań i cieszyć się można pysznym wypiekiem jak z dobrej cukierni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto cytrynowe

Sprawdzi się na mniejsze i większe okazje, a zapakowany jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy od razu wzbudza zazdrość znajomych. Na dodatek potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników. Dodatek cytryny sprawia, że ciasto jest lekkie, świeże i rześkie.

Prosty chlebek cytrynowy
Prosty chlebek cytrynowy© Adobe Stock | Kirsty Begg

Ten przepis jest idealny dla osób, które szukają prostych i smacznych deserów, które przygotują bez większych problemów i specjalnych umiejętności. Chwila miksowania, trochę pieczenia i gotowe.

Najlepiej jest wybrać cytrynę bio, która nie jest woskowana. Pamiętaj, żeby zawsze sparzyć owoc, jeśli używasz skórki.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka skondensowanego mleka słodzonego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1,5, łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • opcjonalnie: lukier cytrynowy (1 szklanka cukru pudru i 1-2 łyżki soku z cytryny)

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce ubij jajka z mlekiem skondensowanym.
  2. Cytrynę sparz wrzątkiem.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj do połączenia składników.
  4. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się nieduża keksówka.
  5. Piecz przez około 45 minut w 170 st. Celsjusza, aż do suchego patyczka.
  6. Po ostudzeniu chleba przygotuj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polej nim ciasto.

Cytrynowy chlebek możesz podawać jako przekąskę, deser lub dodatek do śniadania. Pachnie pięknie, a smakuje jeszcze lepiej, więc amatorów tego wypieku zdecydowanie nie zabraknie. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także