Łączę cztery składniki i przelewam do foremki. Wyjmuję ciasto jak z bajki

Z ciastami można poszaleć i przygotowywać skomplikowane wypieki z wieloma warstwami kremów, chrupek i owoców. Można też postawić na prostotę, dzięki której w kilka chwil wyczaruje się prosty i smaczny deser. Do tej drugiej grupy należy ten pyszny przepis na cytrynowy chlebek.

Ciasto cytrynowe - PysznościCiasto cytrynowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cytrynowy chlebek, podobnie zresztą jak bananowy, z chlebek nie ma za wiele wspólnego. Jest za to miękkim, puszystym i wilgotnym ciastem, które znika w mgnieniu oka niemal od razu po upieczeniu. Proste składniki, chwila przygotowań i cieszyć się można pysznym wypiekiem jak z dobrej cukierni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Proste ciasto cytrynowe

Sprawdzi się na mniejsze i większe okazje, a zapakowany jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy od razu wzbudza zazdrość znajomych. Na dodatek potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników. Dodatek cytryny sprawia, że ciasto jest lekkie, świeże i rześkie.

Prosty chlebek cytrynowy
Prosty chlebek cytrynowy © Adobe Stock | Kirsty Begg

Ten przepis jest idealny dla osób, które szukają prostych i smacznych deserów, które przygotują bez większych problemów i specjalnych umiejętności. Chwila miksowania, trochę pieczenia i gotowe.

Najlepiej jest wybrać cytrynę bio, która nie jest woskowana. Pamiętaj, żeby zawsze sparzyć owoc, jeśli używasz skórki.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka skondensowanego mleka słodzonego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1,5, łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • opcjonalnie: lukier cytrynowy (1 szklanka cukru pudru i 1-2 łyżki soku z cytryny)

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce ubij jajka z mlekiem skondensowanym.
  2. Cytrynę sparz wrzątkiem.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Mieszaj do połączenia składników.
  4. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się nieduża keksówka.
  5. Piecz przez około 45 minut w 170 st. Celsjusza, aż do suchego patyczka.
  6. Po ostudzeniu chleba przygotuj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polej nim ciasto.

Cytrynowy chlebek możesz podawać jako przekąskę, deser lub dodatek do śniadania. Pachnie pięknie, a smakuje jeszcze lepiej, więc amatorów tego wypieku zdecydowanie nie zabraknie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej